Μια διαφορετική φιλία – Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Σεβασμός, Ισότητα, Προσβασιμότητα

Mια διαφορετική φιλιά, καταγράφει ο φακός του Χρήστου Λαρισσαίου,  για την παγκόσμια ημέρα Α.Μ.Ε.Α Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκέμβρη), με Σεβασμό, Ισότητα και Προσβασιμότητα προς όλους.

Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει: “Συχνά στη ζωή μας έχουμε συνηθίσει πολλές φόρες οι φίλοι μας να έχουν τις ίδιες ανάγκες με εμάς τα ίδια «θέλω» και ούτω καθεξής. Συνεπώς μπαίνουμε σε μια διαδικασία βολικότητας καθώς και επανάπαυσης καθώς εφ’ όσον έχουμε τα ίδια θέλω δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε κάτι, άλλα ούτε και να έχουμε απαιτήσεις από το απέναντι πρόσωπο!

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πως θα ήταν αν στη ζωή μας είχαμε έναν φίλο με διαφορετικές ανάγκες «θέλω» και διαφορετικό τρόπο ζωής από εμάς καθώς και κάποιες ικανότητες λιγότερες από εμάς κάτι που σίγουρα θα έβαζε εμάς σε διαδικασία είτε να θυσιάσουμε κάτι που εμείς θέλουμε είτε να κάνουμε κάποια πράγματα πιο ασυνήθιστα για το σύνολο της κοινωνίας μας.

Στο κείμενο που θα ακολουθήσει θα δείτε έναν διαφορετικοί φίλο, ναι διαφορετικό, όχι προς την ανθρώπινη φύση αλλά ως προς την κοινωνία μας, η οποία έχει θέσει εκτός των στάνταρ της, αυτά τα άτομα, όπως τον Μάριο.

Ο Μάριος είναι ένα άτομο Α.Μ.Ε.Α το οποίο είναι δραστήριος μορφωμένος και αξιόλογος χαρακτήρας έτυχε να τον γνωρίσω μέσα από την καριέρα μου, αμέσως διέκρινα το πάθος του για την ζωή η οποία όταν τον γνώρισα είδα ότι δεν είχε καμιά διαφορά με την δική μας καθημερινότητα, με την διαφορά όμως ότι ο Μάριος για να κάνει ότι εμείς θεωρούμε δυστυχώς δεδομένο και φυσιολογικό χρειάζεται κάποιον δίπλα του, είτε ως βοηθό, είτε ως ένα άτομο εμπιστοσύνης.

Έτσι λοιπόν γνώρισα τον Γιάννη ένας από τους κολλητούς του, που είναι παραπάνω από αδερφός, τον βοηθά, τον στηρίζει, τον αγάπα. Είδα όμως κάτι πολύ σημαντικό ότι είναι μαζί είναι τόσο δεμένοι και εν τελεί κάνουν περισσότερα πράγματα πολύ πιο ενδιαφέροντα από τη δική μας καθημερινότητα κάτι που αμέσως με ώθησε στο να καταγράψω μέσα από ένα διαδραστικό φωτογραφικό κόνσεπτ τις στιγμές που περνούν μέσα στη μέρα!

Φυσικά είναι αδύνατον να καταγράφουν φωτογραφικά όλες οι στιγμές καθώς ο χρόνος είναι μηδαμινός παρόλα αυτά μου αρκεί που κατάφερα να αποτυπώσω την αληθινή αγάπη και θυσία που κάνει έκαστος και εν τέλει αποπνέει από την θέληση και την ουσιαστική μέριμνα των δυο.

Εύχομαι και εσείς να προβληματιστείτε όπως έκανα και εγώ και να παρατηρήσετε από την δική σας εμπειρία τι λείπει από την κάθε φιλική σχέση και έτσι όλοι μας να γίνουμε καλύτεροι από αγάπη και όχι από συμφέρον και κοινωνικά κριτήρια!!!