Τουρκία – Λιβύη: οργή στην Αθήνα για τη συμφωνία που “σβήνει” την Κρήτη

Σε ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας, το μισό Αιγαίο βάφεται στα χρώματα της Γαλάζιας Πατρίδας. Αξιώνει θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα και στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, που τέμνει την Ρόδο, αμφισβητώντας με απλά λόγια την ελληνική υφαλοκρηπίδα ως την Κρήτη. Καπηλεύεται, δε, και τα δικαιώματα της Κύπρου.

«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι και το δικό της συμφέρον είναι να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να ενθαρρύνει για την επίλυση του Κυπριακού. Οτιδήποτε άλλο πράττει νομίζω είναι εις βλάβη των συμφερόντων και των δικών της και της τουρκικής κοινωνίας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε απόλυτη αρμονία μετά το προκλητικό ντεμπουτάρισμα της «γαλάζιας πατρίδας» σε ένα από τα σημαντικότερα διπλωματικά φόρα όπως είναι ο ΟΗΕ, ο Ερντογάν υπέγραψε με την Λιβύη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Βάζει στα σκαριά την ανακήρυξη ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης. Σαν να μην υπάρχει στον χάρτη η Κρήτη προσδιορίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται ακόμη και νότια της Ιεράπετρας.

Τουρκία – Λυβύη – ΑΟΖ

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης» σχολίασε ο κ. Δένδιας. Προφανής στόχος είναι η δημιουργία τετελεσμένων και το μπλοκάρισμα της γειτνίασης της ελληνικής με την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

«Συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα» σημειώνει από πλευράς του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Η Ελλάδα ετοιμάζει αναλυτική απάντηση προς τα Ηνωμένα Έθνη, όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης που φέρεται να επιχειρεί να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους.

«Τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν έχει και δεν παράγει καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα που να επηρεάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλων παράκτιων Κρατών.

Και η Αίγυπτος καταδικάζει την υπογραφή συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε δήλωσή του την Πέμπτη. “Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες” δήλωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

“Οι πρόσφατες απαράδεκτες κινήσεις της Τουρκικής κυβέρνησης, με τις οποίες αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, καταθέτοντας σχετική επιστολή στον ΟΗΕ και η υπογραφή “μνημονίου κατανόησης” με την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης με στόχο τη χάραξη της ΑΟΖ στην περιοχή, αγνοώντας την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά, αποτελεί παραπέρα κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. “Οι κινήσεις αυτές συνδυάζονται με την προκλητική παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ και την προώθηση διχοτομικού σχεδίου στο Κυπριακό, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στον ελληνικό και θαλάσσιο χώρο στο Αιγαίο, την εισβολή στη Συρία και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της γειτονικής χώρας στην ευρύτερη περιοχή” προσθέτει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ.

Πηγή: ant1news.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!