Ποιοί θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το ύψος του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος, αλλά και για το ποιοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι.

Τόσο από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή όσο και από τα όσα υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας φάνηκε ως δεδομένο ότι θα υπάρξει «περίσσευμα», έστω και αν δεν προσδιορίστηκε ποσοτικά από κανέναν εκ των δύο.

Και ενώ ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά για χορήγηση ποσού σε «ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπεριέλαβε στον υπό διαμόρφωση κατάλογο των δικαιούχων και τους πολίτες που έχουν υποστεί τις συνέπειες της υπερφορολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή, μέχρι στιγμής έχει ήδη διατεθεί στους πολίτες «υπερπλεόνασμα» της τάξεως των 472 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό έχει διανεμηθεί ως εξής:

  1. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είχε δημοσιονομικό κόστος 205 εκατ. ευρώ (σ.σ.: συνολικά ήταν πάνω από 500 εκατ. ευρώ, αλλά η μισή μείωση είχε ήδη ληφθεί υπ’ όψιν από την προηγούμενη κυβέρνηση στον προϋπολογισμό).
  2. Η εμπροσθοβαρής καταβολή του επιδόματος θέρμανσης -η οποία θα καλυφθεί και αυτή από το υπερπλεόνασμα- ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ.
  3. Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις (από το 100% στο 95%) μέσα στο 2019, θα απαιτήσει διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ύψους 138 εκατ.
  4. Η κάλυψη των δαπανών προμήθειας καυσίμων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η επιχορήγηση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση δαπανών άμεσου χαρακτήρα, η επιχορήγηση του ΟΑΣΘ για λειτουργικές δαπάνες και κάλυψη ληξιπρόθεσμων δαπανών χρειάστηκαν χώρο 61 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να διατεθούν 15 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, αλλά και περίπου 150 εκατ. ευρώ που είναι το απαιτούμενο ποσό για την εξόφληση παλαιών οφειλών Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας της ΔΕΗ. ΔΕΗ+0,44% Αυτή η κίνηση είναι αναγκαία για τη διάσωση της ΔΕΗ, όπως είπε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας. Έτσι, το «δεσμευμένο» από το πρωτογενές υπερπλεόνασμα ποσό ανέρχεται μέχρι τώρα στα 637 εκατ. ευρώ, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών. Από εκεί και πέρα, το ποσό που θα διανεμηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι το ποσό που θα απομείνει αφού διακρατηθούν και περίπου 150-200 εκατ. ευρώ ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Διανομή

Ως προς το πώς θα διανεμηθεί το έκτακτο μέρισμα:

  1. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το ποσό θα χορηγηθεί τις προσεχείς εβδομάδες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
  2. Ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι αυτοί που σήκωσαν το βάρος είναι αυτοί που υπερφορολογήθηκαν, άρα ένα κομμάτι (σ.σ.: του υπερπλεονάσματος) θα πάει σε αυτούς που υπερφορολογήθηκαν και ένα στους πιο ευάλωτους.

Πηγή: ant1news.gr