Κέλλας: Φθηνότερο ρεύμα και κέρδος για τους παραγωγούς ΑΠΕ

Αύξηση του ποσοστού πώλησης του παραγόμενου ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. φωτοβολταικά) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης για αγροτικές εκμεταλλεύσεις από 20% σε 75% προβλέπει τροπολογία, που κατέθεσε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας μαζί με επτά συναδέλφους του και έγινε δεκτή από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η τροπολογία

Η τροπολογία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» και στην αιτιολογική της έκθεση αναφέρονται τα εξής:

“Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη βιώσιμη γεωργία, με σεβασμό στο περιβάλλον. Η προβλεπόμενη ρύθμιση αφορά τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αυτοπαραγωγών, οι οποίοι ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητα αγροτικής εκμετάλλευσης, λόγω της εποχικότητας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας συγκρινόμενη με την παραγόμενη ενέργεια από τον ως άνω σταθμό παραγωγής.

Έτσι η προτεινόμενη ρύθμιση, στην παρ. 16 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016 (Ά 149) για την αυτοπαραγωγή από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντικαθιστά την φράση «μέχρι ποσοστού 20% της συνολικά παραγόμενης από τους σταθμούς αυτούς ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση» σε «μέχρι ποσοστού 20% της συνολικά παραγόμενης από τους σταθμούς αυτούς ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση και, εφόσον οι ως άνω σταθμοί παραγωγής εξυπηρετούν αποκλειστικά αγροτική εκμετάλλευση, μέχρι ποσοστού 75%, αντίστοιχα”.

Δήλωση Κέλλα

Σε δήλωσή του ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει: 

«Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για τη μείωση του κόστους άσκησης της δραστηριότητας αγροτικής εκμετάλλευσης μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας. Ουσιαστικά οι παραγωγοί όχι μόνο θα έχουν φθηνό ρεύμα, καθώς θα χρησιμοποιούν αυτό που παράγουν, αλλά θα μπορούν να πουλούν από το 20% που είχαν αρχικώς το δικαίωμα, το 75%, αυξάνοντας έτσι το εισόδημά τους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε φθηνή και καθαρή ενέργεια, προστατεύουμε το περιβάλλον και ενισχύουμε το αγροτικό εισόδημα».