Μαθητές του 4ου Δημ. Σχολείου Φαρσάλων συμμετείχαν στο Ερευνητικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας CRISS Horizon 2020

Στο Ερευνητικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας CRISS Horizon 2020 συμμετείχε η Ε’ τάξη του 4ου δημοτικού σχολείου Φαρσάλων (σχ. έτος 2018-2019). Το CRISS είναι ένα έργο έρευνας και καινοτομίας, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020.

Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με σκοπό να αποδείξει πως μπορούν να αποκτηθούν, να αξιολογηθούν και να πιστοποιηθούν οι ψηφιακές δεξιότητες στις τάξεις των δημοτικών και δευτεροβάθμιων σχολών στην Ευρώπη. Η πλατφόρμα δοκιμάστηκε με επιτυχία και αξιολογήθηκε κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018-19, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 μαθητές, 2.389 εκπαιδευτικοί και 400 πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία από όλη την Ευρώπη.

Το 4ο δημοτικό σχολείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα στην τελευταία κλήση (Απρίλιος 2019) του προγράμματος που περιελάμβανε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη (Απρίλιο) οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, Γεωργίου Χρυσούλα, Δημητρόπουλος Δημοσθένης, Καραγεωργίου Αφροδίτη, Νταραγιάννης Ιωάννης , Σπανού Ευαγγελία  επιμορφώθηκαν, από απόσταση, στη χρήση της πλατφόρμας του προγράμματος. Στη δεύτερη, το πρόγραμμα με τους μαθητές, υλοποιήθηκε με τους εκπαιδευτικούς Νταραγιάννη Ιωάννη και Σπανού Ευαγγελία, διήρκεσε ένα μήνα (Μάιος 2019) και στόχος του ήταν η απόκτηση, αξιολόγηση και πιστοποίηση της ψηφιακής ικανότητας των μαθητών με τη χρήση διδακτικών σεναρίων.

Οι μαθητές του σχολείου κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν ένα διδακτικό σενάριο, με θέμα «Πως θα γίνεις ένας καλός ψηφιακός πολίτης», και να πιστοποιήσουν ένα μέρος των ψηφιακών τους ικανοτήτων. Το σχολείο, ανήκε σε εκείνη την κατηγορία των σχολείων που μπορούσαν να δεχθούν βοήθεια κατά την υλοποίηση του σεναρίου μόνο από απόσταση (on-line pilot).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι χώρες: Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία. Επίσης συμμετέχουν 535 σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και πάνω από 27.000 χρήστες.  Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 με αριθμό 732489 σύμβαση επιχορήγησης.

Επίσης το σχολείο κλήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης να παραστεί στο συνέδριο, ως ένας από τους κύριους ομιλητές για να παρουσιάσει την εμπειρία του από το πρόγραμμα CRISS. Εκπρόσωπος του σχολείου επιλέχτηκε από τους διοργανωτές του συνεδρίου, η υπεύθυνη του προγράμματος, εκπαιδευτικός Σπανού Ευαγγελία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 4ο δημοτικό σχολείο Φαρσάλων είναι το μοναδικό Ελληνικό σχολείο πρωτοβάθμιας που του ζητήθηκε να συμμετάσχει στο συνέδριο και βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, (για τις καλές παιδαγωγικές πρακτικές που εφάρμοσε και την ορθή διαχείριση του χρόνου), από την υφυπουργό παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια αξίζουν:

  1. στους μαθητές της Ε’ τάξης για την προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά τους, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
  2. στους γονείς που πάντα βρίσκονται στο πλάι των παιδιών και του σχολείου σε δράσεις σαν το CRISS.
  3. στον διευθυντή του σχολείου κ. Βασίλειο Τριανταφύλλου, που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμα προγράμματα.
  4. στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα,
  5. και τέλος στο σύλλογο διδασκόντων για τη συγκατάθεση του στη έγκριση καινοτόμων προγραμμάτων από το σχολείο μας.