Τελευταίο τσιγάρο στα Φάρσαλα – Ποιες οι κυρώσεις

Πρώτο θέμα συζήτησης σε κάθε παρέα ήταν χθες στα Φάρσαλα, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καθώς τα τσουχτερά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε άλλες πόλεις – σε καπνιστές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης – είναι γεγονός και έχουν θορυβήσει τους θαμώνες. Στα Φάρσαλα η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τηρείται καθολικά, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο.

Αρκετοί ήταν χθες οι θαμώνες, με τα τσιγάρα ανά χείρας, οι οποίοι βρισκόντουσαν εκτός καταστημάτων, ακόμα και με τις παρέες τους, για να απολαύσουν την αγαπημένη τους συνήθεια, υπό τον φόβο κάποιας καταγγελίας στην σχετική τηλεφωνική γραμμή 1142 που λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες ή κάποιου ελέγχου. Φαρσαλινός θαμώνας για τα πρόστιμά και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ανέφερε: “τα πρόστιμο θα έπρεπε να αποδίδονται αντίστροφα, δηλαδή 500 ευρώ για τον καπνιστή και 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη επιχείρησης, εκεί θα είχε εξαλειφθεί κάθε σκέψη παρανομίας από την ρίζα”.

Από την άλλη όλος αυτός ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί ευνοεί και τους ιδιοκτήτες, που δεν χρειάζονται να μαλώνουν με τους πολίτες για την εφαρμογή του νόμου εντός των καταστημάτων τους. Βέβαια, σε αυτή την ομαλή μετάβαση, παίζει ρόλο και η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών που δεν θυμίζει ότι βρισκόμαστε στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται ορισμένες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν κόψει “μαχαίρι” το κάπνισμα και συνέχισαν να τηρούν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού τα τελευταία χρόνια στην πόλη.


Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχουν ειδικά βιβλία αναφοράς για το κάπνισμα, που σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να επιδεικνύεται στα κλιμάκια. Το βιβλίο θα πρέπει να το έχει προμηθευτεί ο υπεύθυνος της κάθε επιχείρησης, το οποίο θα πρέπει να είναι ένα τετράδιο 100 φύλλων και η θεώρηση του θα πρέπει να έχει γίνει από την αδειοδοτούσα αρχή. Η μη τήρηση του βιβλίου αποτελεί παράβαση και φέρει κυρώσεις, ενώ η απωλεια του θα πρέπει να έχει δηλωθεί.

Σε σχετικό γκάλοπ για τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του χθες στον λογαριασμό του ifarsala στο instagram οι επισκέπτες απάντησαν ως εξής:

Με επιστολή-ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρεται για τον αντικαπνιστικό νόμο – κυρώσεις

Σύμφωνα με τον νέο αντικαπνιστικό Νόμο 4633 Τεύχος A’ 161/16.10.2019, Άρθρο 16 σχετικά με την απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού, απαγορεύεται πλέον πλήρως το κάπνισμα και σε όλους τους ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, ήτοι και σε όλες τις επιχειρήσεις-καταστήματά μας.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας, μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων, είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β΄ βαθμού), η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Οι νέες κυρώσεις και τα πρόστιμα, που προβλέπονται από τη νέα ΚΥΑ:
• Φυσικά πρόσωπα:

200 Euro για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων

200 Euro για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας

200 Euro για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών,

100 Euro για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

1500 Euro για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3000 Euro για τον οδηγό)

• Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Εστιατόρια, Μπαρ, Κέντρα Διασκέδασης κ.α.):

– Εμβαδόν έως 100 τ.μ.:

500  Euro την 1η φορά

1.000 Euro τη 2η φορά

2.000 Euro την 3η φορά

4.000 Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

8.000  Euro την 5η φορά και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας

– Εμβαδόν άνω των 100 τ.μ.:

▪ 2.000 Euro την 1η φορά

4.000 Euro τη 2η φορά

▪ 6.000 Euro την 3η φορά

▪ 8.000 Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 10.000 Euro την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

– Εμβαδόν άνω των 300 τ.μ.:

▪ 6.000 Euro την 1η φορά

▪ 7.000 Euro τη 2η φορά

▪ 8.000 Euro την 3η φορά

▪ 9.000 Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 10.000 Euro την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

– Από 1.001 άτομα και άνω:

▪ 10.000 Euro την 1η φορά

▪ 10.000 Euro την 2η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 10.000 Euro την 3η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

• Υπεύθυνοι Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανισμών Δημοσίου, Υπηρεσιών Δημοσίου, ΔΕΚΟ κλπ

Πρόστιμο 500 ευρώ για:

• Μη Κατάρτιση Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων

• Μη Ανάρτηση σήμανσης και λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων)

• Μη ανταπόκριση του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης

• Μη κλήση των αρμοδίων οργάνων

• Μη συνεργασία με τους ελεγκτές

Βιβλίο αναφοράς (καπνίσματος) – ποιες επιχειρήσεις πρέπει να το τηρούν 

Οι επιχειρήσεις – καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι αµιγείς επιχειρήσεις υπηρεσιών διαδικτύου,  πρέπει να τηρούν το «Βιβλίο αναφοράς για την εφαρμογή του άρθ. 17 του Ν. 3868/2010».

•     το βιβλίο αυτό αγοράζεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης από τα καταστήματα Χαρτικών είναι ένα «τετράδιο» με χοντρό εξώφυλλο τουλάχιστον 100 φύλλων.

Η αρίθμηση του “Βιβλίου Αναφοράς” γίνεται ανά σελίδα από τον υπεύθυνο του καταστήματος και η θεώρησή του γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή, χωρίς αίτηση του ενδιαφερομένου στην πρώτη και στην τελευταία σελίδα αυτού, όπου θα αναγράφονται η επωνυμία και το είδος της επιχείρησης, το ΑΦΜ, η ∆OΥ, η Ταχ. ∆/νση και ο αριθµός άδειας λειτουργίας.

Το βιβλίο αυτό είναι θεωρημένο. Η θεώρησή του γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή.

Δικαιολογητικά

•    Τα δικαιολογητικά που πρέπει να φέρει ο υπεύθυνος της επιχείρησης κατά την προσέλευσή του  στην αδειοδοτούσα αρχή προκειμένου να θεωρήσει  για λογαριασμό της επιχείρησης, το βιβλίο είναι : φωτοαντίγραφο της άδειας του καταστήματος και μία μηδενική απόδειξη από την ταμειακή μηχανή με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
•    Η μη τήρηση του βιβλίου αποτελεί παράβαση και επιφέρει κυρώσεις.
•    Σε περίπτωση απώλειας του βιβλίου, θα πρέπει να δηλωθεί στην αδειοδοτούσα αρχή.
•    Σε περίπτωση ελέγχου από τα ειδικά κλιμάκια το βιβλίο πρέπει να επιδεικνύεται.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα Ελευθερία