Στ. Αραχωβίτης: Αδύνατο να πληρώσουν οι αγρότες διπλάσιες εισφορές, το δείχνουν τα στοιχεία

«Εάν ισχύουν οι πληροφορίες για τις προθέσεις του Γ. Βρούτση και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους αγρότες και γενικότερα τους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε μιλάμε για αύξηση της επιβάρυνσης στους αγρότες της τάξης του 100%,. Σήμερα, πάνω από 80% των αγροτών πληρώνει τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, που είναι 114 ευρώ το μήνα. Εάν λοιπόν η κατώτερη κλίμακα αυξηθεί στα 220 ευρώ, μιλάμε για αύξηση που είναι σχεδόν διπλασιασμός.

Οι αγρότες, προστατεύονται συνταγματικά στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ακριβώς επειδή το αγροτικό επάγγελμα έχει χαμηλότερο μέσο όρο εισοδήματος από όλα τα άλλα επαγγέλματα. Εάν πάμε σε πλήρη εξίσωση στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία, την ελάχιστη, με όλους τους μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ο αγρότης είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει.

Αυτό δεν το λέμε τυχαία, το λένε τα στοιχεία: με τις παλιές ασφαλιστικές κατηγορίες στον παλιό ΟΓΑ, προ ΕΦΚΑ, είχαμε εισπραξιμότητα μόνο 49%, δηλαδή μόνο ένας στους δύο κατάφερνε να πληρώσει, όταν το κατώτατο κλιμάκιο ήταν γύρω στα 135 ευρώ. Και τώρα συζητείται διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον αγροτικό κόσμο με τα αβέβαια εισοδήματα λόγω κλιματικής αλλαγής, των διεθνών συνθηκών τιμών -όπως φέτος με το ελαιόλαδο και την βρώσιμη ελιά, όπου η Ισπανία, πρώτος εξαγωγέας στις ΗΠΑ έχει τιμές 35% κάτω από τον μ.ό. της περασμένης πενταετίας λόγω των δασμών Τραμπ. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει, να πληρώσουν δηλαδή οι αγρότες διπλάσιες εισφορές. Το δείχνουν τα στοιχεία».