Συμμετοχή του επιμελητηρίου Λάρισας στην Σαγκάη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας με έξι τοπικές επιχειρήσεις του Ν. Λάρισας στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδεψε τον Πρωθυπουργό στην Κίνα αλλά και η συμμετοχή τους στην 2η China International Import Expo 2019 (5-10/11/2019), στην οποία η Ελλάδα υπήρξε τιμώμενη χώρα. Στην ευρύτερη ελληνική αποστολή στη Σαγκάη της Κίνας έλαβαν μέρος 93 εκπρόσωποι από 60 περίπου καταξιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις των  πιο δυναμικών κλάδων της οικονομίας , όπως η ενέργεια, ο τουρισμός , η ναυτιλία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα καλλυντικά, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η αγροδιατροφή, αλλά και από συλλογικούς επιχειρηματικούς φορείς.

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Απόστολος Μπίλλης και το Επιμελητήριο Λάρισας ο Πρόεδρός του κ.Σωτήριος Γιαννακόπουλος και η Διευθύντρια κα Κατερίνα Τσολάκη.

Στις 4 Νοεμβρίου διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Wanda Reign της Σαγκάης business forum με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όπου παρευρέθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων, που είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Ελληνες επιχειρηματίες, προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.

Στις διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 315 συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και των 213 εκπροσώπων κινεζικών εταιρειών στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του φόρουμ. Μεταξύ αυτών, συμμετείχαν σημαντικά ονόματα όπως Bank of China, China Development Bank, Juneyao Group/Junyao Air.

Tην επόμενη ημέρα 5-11-2019 , με την επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κου Χi Jinping στο Ελληνικό Εθνικό Περίπτερο, άνοιξε τις πύλες της η δεύτερη China International Import Expo. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Λάρισας και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των  τοπικών εταιριών μελών μας .Η 2η China International Import Expo 2019 (5-10/11/2019) κάλυψε επιφάνεια 270.000 τ.μ. και συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 3.800 επιχειρήσεις από 180 και άνω χώρες. Την έκθεση  κατά τη διάρκειά της επισκέφθηκαν 400.000 εμπορικοί αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο.

Στις 6/11/2019 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ελληνικού Εθνικού Περιπτέρου, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κου Ιωάννη Πλακιωτάκη και του Υφυπουργού Εξωτερικών, κου Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την περιήγησή τους στην έκθεση επισκεπτόμενοι το κλαδικό περίπτερο, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους Έλληνες εκθέτες.

Οι εκθέτες μέλη του Επιμελητηρίου Λάρισας στην εν λόγω έκθεση είναι οι κάτωθι:

  • ΙΝΤΕΡΚΟΜΜ FOODS A.E. (ελιες, μαρμελάδα , κομπόστα)
  • ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛ.ΑΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. (ουζο , τσίπουρο)
  • HIPPOCRATIC ESSENTIALS (Ιπποκρατικά Βασικά Αγαθά ΙΚΕ)  (ρίγανη, ριγανέλαιο)
  •  MEDITERRANEAN ESCARGOTS (Γκόγκας Αθανάσιος)  (χαβιάρι από σαλιγκάρια)
  • TAXAΣ  ΑΘ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ (τυροκομείο)
  • ΚΤΗΜΑ ΝΤΟΥΓΚΟΥ (οινοποιείο)

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιήσαν επίσκεψη και συνομίλησαν με τους εκπροσώπους των φορέων αλλά και τους εκθέτες ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κίνα κ. Δημήτριος Μίχας και ο Ελληνας Πρόξενος στη Σαγκάη κ. Βασίλης Κονιάκος.

Συμπερασματικά κατέστη φανερό στους Ελληνες εκθέτες ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, που μπορούν να αξιοποιήσουν στην τεράστια κινεζική αγορά, με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των κινεζικών αρχών, δεδομένου ότι οι ελληνοκινεζικές σχέσεις αναπτύσσονται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην έκθεση, μία πρωτοβουλία που είχε ως στόχο την εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας της Κίνας με κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αποτέλεσε μία μεγάλη πρόκληση αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία και έγινε σαφώς  αντιληπτό ότι έχει έρθει η ώρα για μία μεγάλη εκστρατεία με στόχο την εισαγωγή περισσότερων ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Λάρισας μαζί με τον Σύμβουλο ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Σαγκάη κ. Μίχα και Λαρισαίους εκθέτες πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κινέζικο Συμβούλιο Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου (CCPIT), όπου τους υποδέχτηκε η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Ζhou Dan Nan, με την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των φορέων. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Γιαννακόπουλος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία διοργάνωσης και ανταλλαγής επιχειρηματικών αποστολών και από τις δύο πλευρές όσον αφορά στον αγροδιατροφικό κλάδο και στον τομέα του τουρισμού αλλά έδωσε έμφαση και στην αναζήτηση Κινέζων επενδυτών για το αεροδρόμιο της Aγχιάλου για πτήσεις charter & cargo.