Εκδήλωση αφιέρωμα της Μουσικής Σχολής για το Πολυτεχνείο στα Φάρσαλα

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε χθες, από τη Μουσική Σχολή του ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων, συναυλία-αφιέρωμα για την εξέγερση του πολυτεχνείου. Στην αίθουσα ακούστηκαν από την ορχήστρα της Σχολής, γνωστά τραγούδια που μας μετέφεραν στα γεγονότα της 17 Νοέμβρη, ενώ κατά την έναρξη της εκδήλωσης δόθηκαν έπαινοι σε τρεις μαθήτριες αρμονίου της τάξης της κ. Αρετής Γκατζώνη. Τις απονομές έκαναν οι κ.κ. Κων/νος Δαμιανός, Σ. Χατζηπλή και Δ. Συροπούλου, στις μαθήτριες Ανδρεοπούλου Παναγιώτα, Κάψου Μαρία και Πλιάγκα Ελένη αντίστοιχα.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε μουσικά ο κ. Γιώργος Δραγάζης, δάσκαλοι της σχολής στα τμήματα ακορντεόν-αρμονίου, βιολιού, κιθάρας αντίστοιχα. Τα κείμενα επιμελήθηκε και παρουσίασε η δασκάλα της σχολής κ.Ευαγγελία Ζαμπάλου, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973, κάνοντας λόγο για αντιδικτατορική εκδήλωση που ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία στις 21 Απριλίου 1967, είχε επιβάλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα. Ενώ συνέχισε το ιστορικό αναφέροντας τα εξής: “Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο και ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων φοιτητών ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η Αστυνομία παραβιάζοντας το Πανεπιστημιακό άσυλο εισήλθε στο χώρο του Ιδρύματος συνέλαβε φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της “περιύβρισης αρχής”. Οι φοιτητές δικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου άλλοι 100 αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί. Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα της 21ης Φεβρουαρίου, οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής Σχολής της Αθήνας, προβάλλοντας τα συνθήματα “Δημοκρατία”, “κάτω η Χούντα” και “Ζήτω η Ελευθερία”, η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητά τους”.

Ακολούθησαν τραγούδια από τα παιδιά της Μουσικής Σχολής και ενδιάμεσα από αυτά συνεχίστηκε η αφήγηση ολόκληρου του ιστορικού από την κ. Ζάμπαλου, έως την πτώση και την κατάρρευση της δικτατορίας και την επάνοδο της δημοκρατίας. Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι μαζί, τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρόεδρος του ΔΣ Φαρσάλων κ. Κων/νος Δαμιανός,  οι αντιδήμαρχοι κ.κ.Σοφ. Χατζηπλή, Ν. Γκατζόγιας, Στ. Κουκουλιός, Δεσ. Συροπούλου, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Χρ. Μπασαγιάννης, ο πρόεδρος ΔΗΚΕΦΑ κ. Κων/νος Μπαλατσός, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημ. Γούσιας, ο τοπ. σύμβουλος Κων/νος Βαρακλιώτης και πλήθος κόσμου.

Δείτε το βίντεο

Πηγή βίντεο: K. Αντωνόπουλος