Panelle: Σιτσιλιάνικες τηγανίτες από ρεβίθι

Αν αγαπάς τις τηγανιτές πατάτες, σου βρήκαμε την υγιεινή εναλλακτική: Σιτσιλιάνικες τηγανίτες από ρεβίθι που ονομάζονται panelle.
Αγαπάμε (πολύ) τις τηγανιτές πατάτες. Και σε ποιον δεν αρέσουν άλλωστε; Είναι ένα απλό και εύκολο συνοδευτικό πιάτο που πάει με όλα αλλά και μόνο του, ειδικά αν τις βουτάμε σε ένα απολαυστικό dip.

Ωστόσο, ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή. Εκτός από το τηγάνισμα, και η πατάτα έχει πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες.

Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, βρήκαμε μια απίστευτη, υγιεινή εναλλακτική. Πρόκειται για μια old-school σιτσιλιάνικη street food συνταγή που ονομάζεται panelle και γίνεται από ρεβίθια.

Είναι τραγανό και λεπτό σνακ, σαν τηγανίτα, που κρατά τη γεύση του οσπρίου. Είναι ιδανικό για ορεκτικό, για συνοδευτικό αλλά και για σνακ. Στη Σικελία, μάλιστα, την βάζουν μέσα σε buns ή σάντουιτς.

Όπως όλα τα μεσογειακά πιάτα, η ομορφιά του κρύβεται στην απλότητα. Το υλικό που χρειάζεσαι είναι αλεύρι από ρεβίθι, που μπορείς πλέον να βρεις παντού. Αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά όπως μαϊντανό και λάδι για το τηγάνισμα.

 

Δες τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. αλεύρι από ρεβίθι

750 ml (3 κούπες) νερό

Αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά

Λάδι για το τηγάνισμα

Panelle /Φωτογραφία: Shutterstock

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίξε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλάτι. Ρίξε το αλεύρι και χτύπα μέχρι το μείγμα να γίνει ένα.

Σιγόβρασε και ανακάτευε συνεχώς. Μόλις γίνει παχύ το μείγμα, βγάλτο από τη φωτιά.

Ρίξε τον μαϊντανό και το πιπέρι.

Μετέφερε το μείγμα σε επιφάνεια που έχεις λαδώσει (λαδόκολλα) και με μια φλατ σπάτουλα, άπλωσε το μείγμα μέχρι να γίνει λεπτό.

Άστο να κρυώσει και στη συνέχεια κόψτο σε τετραγωνάκια ή σε ό,τι σχήμα θες εσύ.

Ρίξε τα κομμάτια σε τηγάνι με το λάδι και τηγάνισέ τα μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα, όπως ακριβώς κάνεις και με τις πατάτες.

Βγάλτα και τοποθέτησέ τα σε χαρτί κουζίνας που θα τραβήξει το περιττό λάδι. Πασπάλισέ τα με αλάτι ή ό,τι άλλο θες.

Συνόδευσε τα με σος ή dip! Θα είναι τραγανά και γευστικά!

Καλή απόλαυση!

Πηγή: bovary.gr