Λιακούλη: «Ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων»

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς 1) Οικονομικών 2) Ανάπτυξης και Επενδύσεων 3) Αγροτικής Ανάπτυξης και 4) Υγείας κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων.

Στο κείμενο της ερώτησης, η Λαρισαία πολιτικός υπογραμμίζει πως τόνοι αγροτικών προϊόντων, που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακινούνται στην ελληνική αγορά, φέροντας ελληνική ταυτότητα, συχνά απειλώντας μάλιστα τη δημόσια υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί πως τα εν λόγω εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα, πολλές φορές προέρχονται από χώρες όπου γίνεται ευρεία χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, τα οποία ωστόσο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. έχουν απαγορευθεί ως επιβλαβή.

Επιπρόσθετα, σε άμεση σχέση με τα ανωτέρω είναι και το ζήτημα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, καθώς και της διαρκούς παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας, με συνεπακόλουθη την οικονομική ζημία των Ελλήνων παραγωγών, από την στιγμή που τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα.

Για τους παραπάνω λόγους, η βουλευτής Λάρισας ζητεί να πληροφορηθεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς αν διαθέτουν συγκεκριμένο σχεδιασμό ελέγχων για την προστασία τόσο των παραγωγών, όσο  και των καταναλωτών από τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων. Ζητά επίσης την περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων του ΕΦΕΤ ανά δύο μήνες, καθώς η έως τώρα συνεισφορά του οργανισμού στην επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος ήταν μάλλον ανεπαρκής.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 1) Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μαυρουδή Βορίδη, 2) Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, 3) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και 4)Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: «Ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων»

Κύριοι Υπουργοί,

Σάλο προκαλούν σε ολόκληρη τη χώρα, τα τελευταία χρόνια, οι μαζικές ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, τα οποία μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων απειλούν την δημόσια υγεία. 

Συγκεκριμένα, καθημερινό είναι το φαινόμενο όπου τόνοι αγροτικών προϊόντων προερχόμενα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακινούνται στην ελληνική αγορά φέροντας ελληνική ταυτότητα. 

Οι περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και διαρκούς παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας είναι πολυάριθμες με ευθεία οικονομική ζημία των Ελλήνων παραγωγών καθώς τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα. Επιπλέον,  εξαπατώνται οι καταναλωτές, καθώς τα προϊόντα που πωλούνται ως ελληνικά τιμολογούνται και ως ελληνικά με αποτέλεσμα η τιμή να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική ποιότητά τους.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος καθώς τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα προέρχονται από χώρες όπου γίνεται ευρεία χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, τα οποία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. έχουν απαγορευθεί ως επιβλαβή.

Παρόλο που ο ΕΦΕΤ έχει ξεκινήσει ήδη να εντατικοποιεί τις παρεμβάσεις του και να δίνει στη δημοσιότητα παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων προκειμένου να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται χαρακτηρίζονται μάλλον ανεπαρκείς. Παραγωγοί και ιδίως κτηνοτρόφοι ζητούν να συμμετέχουν και αυτοί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τονίζουν ότι οι έλεγχοι πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά δύο μήνες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τους ελέγχους, την προστασία των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών από τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων; 

2.Πώς το Υπουργείο διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διακίνηση εδώδιμων προϊόντων τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με τη χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων;