Ενημέρωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού ενηλίκων στα Φάρσαλα

Μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την δημοτική κοινότητα Φαρσάλων και τον σύλλογο φίλων ΜΕΘ και τον σύλλογο ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης, με θέμα τον εμβολιασμό των ενηλίκων. Ομιλητής ήταν ο κ. Σπυρίδων Καραγιάννης – Επιμελητής Πνευμονιολόγος – Εντατικολόγος του Γ.Ν. Λάρισας και εισηγητές οι κ.κ. Φακής Γεώργιος (Πρόεδρος Φίλων ΜΕΘ Γ.Ν Λάρισας και Κόμνος Απόστολος (Διευθυντής ΜΕΘ Γ.Ν Λάρισας και Περιφερειακός Σύμβουλος Λάρισας).

Ο κ. Καραγιάννης κατά την ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε οτι ο εμβολιασμός είναι μια από τις σημαντικότερες ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται προς όφελος των ανθρώπων, προκειμένου να προστατευτούν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Σκοπός των εμβολίων είναι να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον συγκεκριμένων παθογόνων έτσι ώστε να είναι ικανός ο οργανισμός να αντισταθεί σε αυτά όταν ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους. Όταν υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ατόμων σε ένα δεδομένο πληθυσμό, η παρουσία τους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ασθένειας σε άτομα του ίδιου πληθυσμού, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και συνέχισε την ομιλία αναλύοντας διεξοδικά το θέμα.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου και η πρόεδρος της δημοτική κοινότητας Φαρσάλων κ. Θεοδώρα Πρεκατέ αναφέροντας ότι η ενημέρωση για τον εμβολιασμό είναι κάτι επίκαιρο και αναγκαίο, ξεκαθαρίζοντας τις όποιες παρερμηνείες δημιουργούνται πάνω σε αυτό το θέμα. Η επισκέπτρια υγείας του Κ.Υ. Φαρσάλων κ. Αν. Καραμπινά αναφέρθηκε στα εμβόλια και στην αναγκαιότητα εμβολιασμού των ενηλίκων, τονίζοντας ότι στην περιοχή μας, οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι σε υψηλό ποσοστό. Παράλληλα σημείωσε κατά το έτος 2018 πραγματοποιήθηκαν 1482 εμβόλια στο Κ.Υ. Φαρσάλων, εκ των οποίων τα 1072 εμβόλια (ποσοστό 72%) σε παιδιά, τα 215 (15%) σε ενήλικες και 193 (13%) σε ηλικιωμένους, λέγοντας ότι πολλοί ηλικιωμένοι συνταγογραφούν τα εμβόλια τους στο Κ.Υ.Φαρσάλων και τα κάνουν στο φαρμακείο, οπότε η κάλυψη είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Η τοπική σύμβουλος της κοινότητας Φαρσάλων κ. Φωτ. Πιτσιάβα και Μαία του Κ.Υ.Φαρσάλων, γνωστοποίησε ότι από (5/11) θα ξεκινήσουν δωρεάν εξετάσεις ΤΕΣΤ ΠΑΠ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο γυναικολογικό ιατρείο του ΚΥ Φαρσάλων, σε συνεργασία με το Κυτταρολογικό Τμήμα του ΠΓΝ Λάρισας και με την συμπαράσταση του διευθυντή του Κ.Υ. Φαρσάλων κ. Νεοχωρίτη.

Στην ομιλία παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γκατζόγιας Νικόλαος, Συροπούλου Δέσποινα, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Κων/νος Μπαλατσός οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ευαγγελία Χαμορούσου, Τριάντης Ιωάννης και Μπρόζος Κων/νος, και οι τοπικοί σύμβουλοι Βαρακλιώτης, Παύλου, Βαγγελός και Πατσιούρας από την Κοινότητα Φαρσάλων όσο και από την ευρύτερη επαρχία καθώς και πλήθος κόσμου. Την ομιλία συντόνισε ο τοπικός σύμβουλος Φαρσάλων κ. Θανάσης Γεροβασίλης.