Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Ι. Φίκα στα Φάρσαλα – “Οι Μύθοι του αρχαίου κόσμου”

Παρουσία συγγενών φίλων, συλλόγων και φορέων του τόπου, στην γενέτειρα του, στα Φάρσαλα, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο με τίτλο “Οι Μύθοι του αρχαίου κόσμου” των εκδόσεων Σιδέρη, του Φαρσαλινού, κ. Ιωάννη Φίκα, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο μύθος αφηγείται αρχετυπικές αλήθειες που σχετίζονται με τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου. Σκοπός του μύθου και των συμβολικών στοιχείων που περικλείει είναι να δώσουν τις αρχές που θα ζωογονήσουν το μέλλον. Έτσι δημιουργείται η ιστορία, η οποία εξελίσσεται στα πλαίσια αυτών των αρχών. Το βιβλίο παρουσιάζει με συγκριτικό τρόπο τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Ινδίας, του Θιβέτ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, του Ιράν καθώς και τους μύθους των πολιτισμών του Μεξικού και του Περού.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο συμμαθητής και φίλος του, κ. Θανάσης Γακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον συγγραφέα και στο μύθους, διαβάζοντας ένα μικρό απόσπασμα για τον ομηρικό Αχιλλέα, ενώ επίσης η συμμαθήτρια και αντιδήμαρχος Φαρσάλων κα. Σοφία Χατζηπλή μίλησε για τους μύθους, τον σκοπό αυτών και την αποτύπωση τους, που με απόλυτη ευστοχία και σαφήνεια, διαγράφουν μια λαμπρή πορεία στο διάβα πολλών ετών της ανθρώπινης ιστορίας, δηλαδή την μεταλαμπάδευση ηθών και αξιών που βρίσκουν νόημα στο σήμερα. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηναν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου και ο πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Χρ. Μπασαγιάννης. Την  εκδήλωση συνδιοργάνωσε το βιβλιοπωλείο Πρότυπο στα Φάρσαλα του κ. Νίκου Αγγελόπουλου.

O Γιάννης Φίκας εργάζεται ως Director of Corporate Relations & Cooperative Education στο New York College και είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο State University of New York/ Empire State College. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών, και διδάκτωρ της φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως Executive Director for Learning Technologies στο American College of Greece από το 1995 ως το 2011 και δίδαξε φιλοσοφία της Αναγέννησης στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2001 ως το 2008. Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων με φιλοσοφικό και ανθρωπολογικό περιεχόμενο.