Το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων (17/10/19)

Ομόφωνα πέρασαν τα 18 θέματα του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων (17/10) στην 20η συνεδρίαση για το 2019.

Κατά την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου αναφέρθηκε σε περιστατικό ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους του δήμου, ενημερώνοντας το σώμα και λέγοντας τα εξής: “Συνέβη ένα επεισόδιο μεταξύ δύο υπαλλήλων του δήμου, στο αμαξοστάσιο πριν από λίγες μέρες, ως δημοτική αρχή καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, απ’ όπου και να προέρχεται και σαν συμβούλιο, ο δήμος έχει επιληφθεί και έχουν ξεκινήσει οι νόμιμες διαδικασίες. Ότι προβλέπει ο νόμος έχει γίνει και θα γίνει με βάση τα προσωπικά δεδομένα. Δεν μπορούμε να αναφερθούμε εκτενέστερα του γεγονότος, δεν είμαστε δικαστές, το δικαστήριο είναι αρμόδιο για την συνέχιση της υπόθεσης”.

Λύση για την μέριμνα και φιλοξενία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Φαρσάλων, έρχεται να δώσει με αίτημα ένταξης μελέτης για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ως στόχο έχει να αποτελέσει αρωγό στη λύση για το πρόβλημα της έξαρσης των αδέσποτων που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και να παράσχει την κατάλληλη φροντίδα στα ζώα. Το καταφύγιο σύμφωνα με την μελέτη θα έχει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές προκειμένου τα ζώα να έχουν μία άνετη ζωή, χωρίς εγκλωβισμό και κλουβιά, ενώ παράλληλα θα γίνονται όλες οι απαιτούμενες κτηνιατρικές εξετάσεις και ενέργειες για την υγεία τους.

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων, ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών κ. Αν. Λιαπής ενημέρωσε το σώμα οτι στην προσπάθεια του Δήμου Φαρσάλων για την εξασφάλιση χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Φαρσάλων» συνολικού προϋπολογισμού ποσού 410.000,00 €, προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» στον άξονα προτεραιότητας: «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» για χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 300.000,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Η μελέτη με τίτλο « Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Φαρσάλων» θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 410.000 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24 %. Την χρηματοδότηση των 300.000 ευρώ θα την λάβει ο δήμος από το πρόγραμμα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από την σχετική έκπτωση που θα προκύψει από το έργο, ενώ αν υπάρξει υπόλοιπο θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Φαρσάλων. Το σχετικό θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο φάκελος αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη του Οκτώβρη και ο χώρος που θα φιλοξενήσει το συγκεκριμένο καταφύγιο θα είναι κοντά στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων θα αποτελείται από δύο κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις: Α) Το κτίριο διοίκησης-ιατρείου και το κτίριο διαμονής φιλοξενούμενων ζώων. Το κτίριο διοίκησης-ιατρείο θα έχει εμβαδόν 103.60 m2 και αποτελεί συμβατική μονώροφη κατασκευή που στεγάζει τους παρακάτω χώρους: Το γραφείο διοίκησης και διαχείρισης της εγκατάστασης, αίθουσα προσωπικού, αποθήκη τροφών και υλικού, η αποθήκη θα διαθέτει δύο προσβάσεις, η μία από το εσωτερικό και η άλλη από τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, αίθουσα παρασκευής και προετοιμασίας τροφής, αίθουσα ιατρείου μικρών ζώων διαστάσεων, αίθουσα απομόνωσης ασθενών ζώων. Η αίθουσα θα διαθέτει δύο προσβάσεις, η μία από το ιατρείο και η άλλη από τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, 2 WC διαμορφωμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες και χώρο αποδυτηρίων.

Το κτίριο θα χωρίζεται σε 30 εσωτερικά και εξωτερικά διαμερίσματα διαστάσεων 2,0 x 2,0 μ. Κάθε εξωτερικό διαμέρισμα θα συνδέεται άμεσα με αντίστοιχο εσωτερικό ώστε το εσωτερικό να ικανοποιεί τις απαιτούμενες διαστάσεις ως αίθουσα διαμονής σκύλου και το εξωτερικό να ικανοποιεί τις απαιτούμενες διαστάσεις ως προαύλιο άσκησης σκύλου. Με τον τρόπο αυτό το υπόστεγο μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 30 σκύλους. Στο περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν δέντρα ώστε να περιορίζεται η θέα από και προς την εγκατάσταση αλλά και να περιοριστεί ο θόρυβος στις εκτάσεις πέριξ της εγκατάστασης.

Επίσης αποφασίστηκε η υποβολή αίτησης ένταξης στον Άξονα Προτεραιότητας: «Ανέγερση ή/και Αποκατάσταση Δημοτικών Κτιρίων» με τίτλο: «Ανέγερση και Επανάχρηση δημοτικών κτιρίων» του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» στην Πρόσκληση V του Υπουργείου Εσωτερικών με αριθμ. πρωτ. 65574/19-11-2018 για τη χρηματοδότηση του έργου: « Δημιουργία βρεφικού σταθμού (2 μηνών έως 2,5 ετών) Δήμου Φαρσάλων» και έγκριση της μελέτης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο κ. Δημ. Μπαμπανίκας ζήτησε να ενημερωθεί αν θα λειτουργήσει φέτος το κοινωνικό φροντιστήριο και το κοινωνικό παντοπωλείο. Την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Χρ. Μπασαγιάννης, οτι το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα Τρίτη και Πέμπτη από 11:00 π.μ.-1:00 μ.μ. Για το κοινωνικό φροντιστήριο την απάντηση έδωσε η αντιδήμαρχος κ. Σοφ. Χατζηπλή, η οποία ανέφερε ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες για τη λειτουργία του, δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν θα βρεθεί κάποιος καθηγητής ή ποια φροντιστήρια είναι αυτά που παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες, με την κ. Ίφου να συμπληρώνει ότι θα πρέπει να καλεστούν και τα ξενόγλωσσα στην συγκεκριμένη συνάντηση.

Η κ. Ίφου ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση στο Βασιλή, όσο αφορά την αντιπαράθεση του τοπικού προέδρου με τον τοπικό σύλλογο, κάτι που ζήτησε και ο Δημ. Μπαμπανίκας. Την απάντηση έδωσε ο δήμαρχος κ. Εσκίογλου, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι στη θέση του δημάρχου μόλις 1,5 μήνα, λέγοντας ότι είχε προηγηθεί απόφαση ΔΣ στις 9 Αυγούστου 2011, της πρώην δημοτικής αρχής, που είχε παραχωρήσει την αίθουσα στον σύλλογο. Τελικώς, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή, τα κλειδιά θα τα έχει ο σύλλογος και ο πρόεδρος. Αξίζει να αναφερθεί οτι στην αίθουσα βρισκόταν και γυναίκες του συλλόγου Βασιλή.

Στην συνέχεια η κ. Ίφου μετέφερε τα παράπονά της για την μη κλήση και συμμετοχή και του υπόλοιπου τοπικού συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Φαρσάλων στον Αχίλλειο Άθλο καθώς και την δυσαρέσκεια της για ένα περιστατικό με χρήση κάδου του πρ. Δήμου Ενιπέα στο σπίτι της προέδρου της δημοτικής κοινότητας Φαρσάλων κ. Πρεκατέ. Τις απαντήσεις και για τα δύο θέματα έδωσε η ίδια η πρόεδρος, η οποία παρευρίσκονταν στην αίθουσα, λέγοντας οτι, ο τοπικός σύμβουλος που ανήκει στην παράταξή της κ. Ίφου καλέστηκε στον Αχίλλειο Άθλο και μάλιστα βρισκόταν σε ώρα υπηρεσίας από την εργασία του, όσο αφορά το δεύτερο θέμα ανέφερε ότι παράγγειλε ξύλα από κάποια εταιρεία, μη γνωρίζοντας οτι ο κύριος με τον οποίο συνεργάστηκε θα έκανε χρήση παλιού κάδου του δήμου, κάτι το οποίο επέκρινε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Γκέβρος, ενώ ο κ. Ε. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα νέα παιδιά που συμμετέχουν για πρώτη φορά και οτι θα πρέπει να δικαιολογήσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις την απειρία τους, να μην είμαστε τόσοι αυστηροί μαζί τους, λειτουργώντας συμβουλευτικά, γιατί ακόμα είναι αρχή.

Από την πλευρά του ο κ. Αναγνώστου ζήτησε ενημέρωση για τον καθαρισμό των καναλιών που είχε προηγηθεί σε παλαιότερο συμβούλιο, επίσης ζήτησε ενημέρωση για τα προβλήματα στο 4ο δημοτικό σχολείο, για την πεζοδρόμηση, για το γήπεδο των Φαρσάλων για τον στίβο κ.α. για την επικινδυνότητα του δρόμου Φαρσάλων – Λαρίσης και το πως ο δήμος μπορεί να επέμβει. Επίσης ζήτησε να ενημερωθεί για τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων που δεν δόθηκαν στις ομάδες πλην του Γ.Σ.Φαρσάλων. Τις απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Χρ. Μπασαγιάννης για το γήπεδο για τις εργασίες που εκτελούνται καθώς και άλλες που είναι προς υλοποίηση στο στάδιο. Για τα αθλητικά σωματεία ανέφερε οτι ο επίτροπος ενέκρινε την απόφαση του ΔΣ το θέμα πάει και το ελεγκτικό συνέδριο του κράτους.