Τίμησαν τους δέκα εκτελεσθέντες πατριώτες στα Βρυσιά Φαρσάλων

Μνημόσυνο για τους 10 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, σε αντίποινα για τον θάνατο Γερμανού στρατιώτη στις 13 Οκτωβρίου 1944, τελέστηκε την Κυριακή το πρωί στην Τοπική Κοινότητα Βρυσιών Φαρσάλων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν στις 10.30 το πρωί της Κυριακής παρουσία επισήμων και των κατοίκων των Βρυσιών, μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και στη συνέχεια ανέφερε το ιστορικό, ο δημοτικός υπάλληλος κ. Ευάγγ. Μπετχαβάς, που μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: “Οκτώβριος 1944 στρατεύματα κατοχής, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, θάνατος. Οι κάτοικοι του χωριού μας, δούλευαν στα χωράφια τους καθώς και άνθρωποι από άλλες περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα κ.λ.π.) που έφτασαν εδώ λόγω της πείνας, όταν ξαφνικά συνέβη ένα αναπάντεχο γεγονός, όπου ένας Γερμανός στρατιώτης κατά λάθος σκότωσε έναν άλλο Γερμανό στρατιώτη που πήγε για πλιάτσικο στην καλύβα του συγχωρεμένου Χρήστου Γκουντή, νομίζοντας ότι είναι κάποιος αντάρτης μέσα. Όπως, ήταν φυσικό για να γλιτώσει το τομάρι του, ανέφερε το γεγονός στον επικεφαλής των Γερμανών ότι τον σκότωσαν αντάρτες. Κατά πάγια τακτική τους, οι ναζί συγκεντρώνουν 10 άρρενες στο εκτελεστικό απόσπασμα. Άραγε τι να έφταιγαν; Από τους 10 εκτελεσθέντες, οι 4 ήταν από άλλα μέρη της Ελλάδας και δεν είχαν την τύχη να πεθάνουν στα μέρη που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και αγάπησαν το χωριό σαν δικό τους και εκτελέστηκαν και πέθαναν εδώ. Όλοι αυτοί, οι Έλληνες πατριώτες που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, άφησαν σε μας τη θύμηση αλλά και την ιερή υποχρέωση τέτοιες μέρες να πράττουμε το ελάχιστο, να κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στον τόπο της θυσίας τους και να υποσχόμαστε να φανούμε τουλάχιστον αντάξιοι τους. Δεν ξεχνάμε! Θυμόμαστε το μεγάλο έγκλημα που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατοχής και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Φαρσάλων διοργανώνει μια σεμνή τελετή στον τόπο του μαρτυρίου σεβόμενοι το παρελθόν, και τιμώντας την μνήμη των συγχωριανών μας”.

Κατόπιν, έγινε εκφώνηση των ονομάτων των εκτελεσθέντων πατριωτών και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ.Μάκης Εσκίογλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Φαρσάλων κ.Κων/νος Δαμιανός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή και Νίκος Γκατζόγιας, η δημοτική σύμβουλος κ.Κυριακή Παναγιωτοπούλου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βρυσιών κ.Κων/νος Μπερσιάνης, εκπρόσωπος του διοικητή της 1ης Στρατιάς καθώς και κάτοικοι του χωριού. Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων δόθηκε καφές σε κατάστημα του χωριού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Φαρσάλων.