Ερντογάν: θα γεμίσω την ΕΕ με πρόσφυγες αν καταδικάσει την επέμβαση στη Συρία

Τις γνωστές του απειλές ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα στείλει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, στην Ευρώπη, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευκρινίζοντας αυτή τη φορά ότι θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση εάν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν την τουρκική επιχείρηση στη Συρία «κατοχή».

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Με φόντο τις τουρκικές επιχειρήσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλείται σήμερα εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι συγκαλεί έκτακτη σύνοδο το Σάββατο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την τουρκική επιχείρηση, η οποία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα, επιμένοντας ότι στόχος είναι η επιστροφή των Σύρων προσφύγων μέσω της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» και τονίζοντας ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν.

Όχι όμως και οι «τρομοκράτες». Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, οι τουρκικές δυνάμεις «έχουν ήδη σκοτώσει 109 τρομοκράτες». Η Τουρκία θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) τρομοκρατική  οργάνωση λόγω της σχέσης της με τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ.

Στόχος του ΝΑΤΟϊκού συμμάχου, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές, είναι η δημιουργία της λεγόμενης «ασφαλής ζώνης» για την επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων στη Συρία. Οι παγκόσμιες δυνάμεις ωστόσο εκφράζουν τις πολύ σοβαρές ανησυχίες τους ότι η τουρκική επιχείρηση θα διογκώσει τη σύγκρουση, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μέσα στο χάος που θα δημιουργηθεί θα καταφέρουν να δραπετεύσουν οι κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους. ‘

Σύμφωνα μάλιστα υπό τις κουρδικές δυνάμεις αρμόδιες αρχές στη βόρεια Συρία, οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν φυλακή «με τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες τουλάχιστον 60 εθνικοτήτων».

«Οι ηρωικοί κομάντος μας που μετέχουν στην Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη», αναφέρει στο μήνυμά του στο Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανάρτησε επίσης βίντεο που δείχνει στρατιώτες να ρίχνουν ριπές μέσα στο σκοτάδι την ώρα που προχωρούν.

Πηγή: ant1news.gr