Αγροτικά και δρόμος τα αιτήματα των Φαρσαλινών στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του 12ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ παρέστη μαζί με άλλους Φαρσαλινούς και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εξωτερικών Συνεργασιών του Ινστιτούτου Οικονομικών και Πολιτικών Μελετών “Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης” (ΚΕ.ΑΣ.Μ.) Γιαννούλης Γρηγόριος (Άκης).
Στην τοποθέτησή του, ο 21χρονος Φαρσαλινός, δεν παρέλειψε να θέσει προς συζήτηση το θέμα για την ενίσχυση των αγροτών αλλά και το ζήτημα της κατασκευής του δρόμου Λάρισας-Φαρσάλων.

Ακολουθεί η ολόκληρη η τοποθέτηση:

“Κύριε Υπουργέ Τουρισμού,
Κύριε Υφυπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης,
Σύνεδροι,
Είναι τιμή μου να ομιλώ στο μαζικότερο συνέδριο στην ιστορία της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας της χώρας. Πόσο δε μάλλον όταν κάνω τοποθέτηση σε μια τόσο σημαντική συζήτηση σχετικά με τον τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη αλλά και το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Αρχικά σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη οφείλω να ομολογήσω ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα, κάτι το οποίο φαίνεται και από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. Ωστόσο είναι ανάγκη να γίνουν ακόμη περισσότερα.
Έτσι κρίνεται απαραίτητη η ανάδειξη σε μεγαλύτερο βαθμό της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδος μας, ενώ παράλληλα πρέπει να ληφθούν μέτρα σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση των ατόμων που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Επιπλέον, είναι αδήριτη ανάγκη η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο τομέα αλλά και της μαύρης εργασίας.
Συνεχίζοντας, προτείνω νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε όσοι διαμένουν σε κατάλυμα μέσω Airbnb να προστατεύονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου 2251/1994 (νόμος προστασίας των καταναλωτών) .
Ακόμη, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην διεκπεραίωση έργων υποδομής, ώστε να καταστεί εύκολη η πρόσβαση σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Έτσι θα μπορέσουν να αναπτυχθούν τουριστικά και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές. Μάλιστα επειδή κατάγομαι από τα Φάρσαλα, θα ήθελα να τονίσω ότι εμείς αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα μιας και ο οδικός άξονας Λάρισας-Φαρσάλων, αν και τα σχέδια έχουν γίνει ήδη από το 2008 ακόμη σήμερα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Κύριε Σκρέκα, γνωρίζω πως το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στα χωριά του Ασπροποτάμου στην περιφέρεια σας στα Τρίκαλα, αλλά και σε άλλες περιοχές. Ήρθε η ώρα τα προβλήματα αυτά να λυθούν.
Στη συνέχεια, σχετικά με το θέμα της αγροτικής ανάπτυξης κρίνεται πρέπον να τονίσω ότι σε αντίθεση με τους απασχολούμενους στο τουρισμό, γεωργοί και κτηνοτρόφοι τα χρόνια της κρίσης περιήλθαν σε δυσμενή θέση.
Η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να σταθεί δίπλα τους:
1.Μειώνοντας την φορολογία για τους αγρότες.
2. Βοηθώντας τους νέους αγρότες με προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης.
3. Μειώνοντας το φόρο πετρελαίου κίνησης.
4. Καθιστώντας τη λειτουργία του ΕΛΓΑ αποτελεσματική.
5. Ανακαλώντας την αύξηση 9,2% στα αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ . Οι αγρότες δεν πρέπει να πληρώσουν τις αποτυχημένες επενδύσεις της ΔΕΗ που έγινα στα Σκόπια με πρωτοβουλία του Τσίπρα. Ως πότε οι αγρότες θα πληρώνουν τα σπασμένα;
Επιπροσθέτως, οφείλω να τονίσω ότι πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια των μεγαλεμπόρων στις πλάτες γεωργών και κτηνοτρόφων. Οι πρώτοι εκμεταλλευόμενοι τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά ή προβαίνοντας σε παράνομες συμπράξεις, παραβιάζοντας το νόμο περί ελεύθερου ανταγωνισμού, αναγκάζοντας τους δεύτερους να πωλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Θέλω να τονίσω πως δε ζητώ νέα νομοθετική ρύθμιση. Ζητώ την εφαρμογή του φημισμένου νόμου 3959/2011.
Τέλος σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, προτείνω στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων . Μάλιστα προτείνω εάν ιδιώτης προβεί στη δημιουργία μιας τέτοιας επένδυσης, υπάρχει μέριμνα για φοροελαφρύνσεις.
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,
Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Το χρωστάμε στη γενιά, αλλά κυρίως στις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ πολύ”.