Απάντηση – μήνυμα από Πομπέο για τη στάση των ΗΠΑ σε σενάριο Ιμίων

Ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας εξέπεμψε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος. Ερωτηθείς τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, απάντησε: «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε θερμές τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και τόνισε ότι αισθάνεται τιμή που επισκέπτεται το λίκνο της Δημοκρατίας.

Διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ότι το μέλλον της είναι πολύ λαμπρό και πως έχει προχωρήσει σε θαρραλέα βήματα για την οικονομική της ανάπτυξη. Αναφερόμενος στις χθεσινές του επαφές στην Αθήνα, ο κ. Πομπέο τις χαρακτήρισε εξαιρετικές.

Ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν η τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, έστειλε το μήνυμα: «Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ερωτηθείς αν αναμένουμε κυρώσεις, απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί» και ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι’ αυτό.

Κατέστησε σαφές πως η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν σχετίζεται με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ότι αφορά μόνο τις δύο χώρες που την υπέγραψαν. «Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε γιατί ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ» ανέφερε και έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή, προσθέτοντας θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις δυνατότητες των δύο χωρών για να εργαστούν στρατιωτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως κάθε κράτος στον κόσμο έχει συμφέρον να προστατεύει την κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο και σε αυτή την περίπτωση και το δίκαιο που αφορά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και συμπλήρωσε ότι μερικές φορές κράτη προσποιούνται ότι δεν κατανοούν αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες.

Εστιάζοντας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επανέλαβε πως η διμερής συνεργασία βρίσκεται ιστορικά στο απόγειο και έστειλε το μήνυμα πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να διευρύνει την εταιρική σχέση. Υπό αυτό το πρίσμα έκανε ειδική αναφορά στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας πως πολλά έχουν προκύψει από αυτόν, με φόντο τον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα. Μια ευημερούσα Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά και των ΗΠΑ καθώς και ευρύτερα για την Ευρώπη, συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πραγματοποιούν αμερικανικές επιχειρήσεις και έδωσε έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Διαμήνυσε μάλιστα ότι υπάρχει χώρος για αμερικανικές επενδύσεις και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά ως προς τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα και χαρακτήρισε την Ελλάδα ένα μεγάλο εταίρο των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας. Δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να θέσουν ξεκάθαρους κανόνες και μια ισχυρή γραμμή συνεργασίας με την Ελλάδα και προέταξε πως η Ελλάδα πρέπει να δρέψει τα οφέλη από την ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια είπε πως παραμένουν μια περιοχή στρατηγικού ανταγωνισμού και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα θετικό βήμα για τη σταθερότητα της περιοχής.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέπεμψε επίσης ισχυρά μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα και στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για κάποιο περιστατικό στην περιοχή, λόγω των παραβιάσεων των τουρκικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο και των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Πάντα ανησυχώ όταν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει κάποιος λάθος ή ένας λανθασμένος υπολογισμός από οποιαδήποτε πλευρά, είτε πρόκειται για λανθασμένη κρίση από πλευράς Κύπρου, Τουρκίας, Ελλάδας, ή οποιαδήποτε χώρας. Κανείς δεν θέλει να επιτρέψει τέτοια λάθη και παρεξηγήσεις να οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Γι’ αυτό όσον αφορά τη γεώτρηση των Τούρκων σε εκείνα τα μέρη, είπαμε ότι δεν γίνεται να καταφύγουμε στον Στρατό για να επιλυθεί αυτό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε την ανάγκη εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης. Μια οικονομική έκβαση που θα είχε το σωστό αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ παίρνουν κάποιες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ο Μάικ Πομπέο είπε «το δουλεύουμε» και προσέθεσε: «Οι διπλωμάτες μας εδώ, ασχολούνται με αυτό και οι διπλωμάτες μας στην Τουρκία προσπαθούν να βοηθήσουν τους λαούς της περιοχής. Όμως, η αλήθεια είναι ότι προσδοκούμε να συμμετάσχουν και οι ευρωπαϊκές χώρες, να πάρουν στα σοβαρά αυτή την απειλή».

Σχετικά με τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως πρόκειται για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, τη χαρακτήρισε ένα σπουδαίο συνεργάτη και σημείωσε ότι είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει στενότερη στρατιωτική σχέση με τις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Πομπέο είπε πως «μιλήσαμε σήμερα για ευκαιρίες αναβάθμισης των λογισμικών και των λειτουργικών συστημάτων της Ελλάδας και τη δυνατότητα να πουλήσει η Αμερική κι άλλο εξοπλισμό».

Πηγή: kathimerini.gr