Στις 120 δόσεις συνταξιούχοι με εκκρεμείς συντάξεις

«Η καταβολή της πρώτης από τη ρύθμιση των 120 δόσεων οφειλών στις εφορίες, εκ μέρους συνταξιούχων που εκκρεμούν οι συντάξεις τους, να ξεκινά με την έναρξη καταβολής της σύνταξής τους». Τη θεσμοθέτηση αυτής της δυνατότητας ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση που απευθύνει στους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του αναφέρει ότι «εύλογη είναι η προσμονή των πολιτών για τη ρύθμιση των οφειλών τους στην εφορία με 120 δόσεις, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερη ευαισθησία οφείλει να δείξει η πολιτεία στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν συντάξεις που εκκρεμούν και να δρομολογήσει λύσεις προς όφελος των πολιτών άλλα και του κράτους.

Και τούτο διότι πολίτες που έχουν χρέος στην εφορία, άλλα αναμένουν την καταβολή της εκδοθείσας σύνταξής τους, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις οφειλές τους.

Συγκεκριμένα “συνταξιούχοι στα χαρτιά” αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους στην εφορία με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή της σύνταξής τους, παρότι η συνταξιοδοτική απόφαση σε πολλές περιπτώσεις έχει εκδοθεί εδώ και έναν χρόνο! Εφόσον, λοιπόν, οι “συνταξιούχοι στα χαρτιά” αδυνατούν να πληρώσουν άμεσα το χρέος τους στην εφορία, η ρύθμιση των 120 δόσεων μπορεί να καταστεί αποτελεσματική γι’ αυτούς μόνο αν η καταβολή των δόσεων ξεκινήσει με την πληρωμή της σύνταξής τους και όχι νωρίτερα».