Οι συνέπειες των «ξηλώματος» του νόμου Κατρούγκαλου από το ΣτΕ

Νέο νόμο πάνω στα «ερείπια» του νόμου Κατρούγκαλου, που «ξηλώθηκε» κατά 90% από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καλείται να εκπονήσει πλέον η νέα κυβέρνηση. Πάρα πολλές διατάξεις του ασφαλιστικού που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπονται, βασικοί πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου, και μαζί τους ανατρέπονται τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Αντισυνταγματικοί κριθήκαν ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, ελευθέρους επαγγελματίες και ο υπολογισμός των 260.000 επικουρικών συντάξεων, παλιών και νέων. Έτσι ο επανυπολογισμός 200.000 συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου κρίνεται άκυρος. Αντισυνταγματικη κρίθηκε και η περικοπή επικουρικών συντάξεων για τους συνταξιούχους που είχαν μεικτά σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, ενώ αντισυνταγματικό κρίνεται και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Περαιτέρω, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των μισθωτών.

Συνταγματικό πάντως κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι υπάγονται στον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα ΕΦΚΑ. Συνταγματικό κρίθηκε επίσης ότι η βάση επανυπολογισμού των συντάξεων είναι το έτος 2014, όποτε είχαν γίνει περικοπές με βάση τα πρώτα μνημόνια, όποτε αποκλείεται το ενδεχόμενο προσφυγών. Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη κρίθηκε συνταγματική με οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων.

Πηγή: skai.gr