Η ΕΟΑΣΝΛ απαντά στον Βορίδη για το βαμβάκι

Με ανακοίνωση η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) απαντά στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη σχετικά με την τιμή στον βαμβάκι. Αναλυτικά:

Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σκρέκας μετά την συνάντηση με τις αντιπροσωπείες από τις Ομοσπονδίες Λάρισας και Καρδίτσας και την εμπεριστατωμένη ανάλυση που έγινε για το βαμβάκι, αλλά και ο υπουργός κ. Βορίδης στις χθεσινές δηλώσεις του, παραδέχθηκαν το δίκαιο των αιτημάτων μας και την ανάγκη να συνδεθεί η τιμή του βαμβακιού με τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει.

Όμως η παραδοχή του δίκαιου του αιτήματος μας δεν σημαίνει και αυτόματα λύση αν δεν παρθούν μια σειρά από αναγκαία μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να διασφαλίζει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώνονται σε τιμή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα, θα ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή του προϊόντος και φυσικά θα συνδέεται με τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Βορίδη δεν μας ικανοποιούν. Το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και δεν λύνεται με ευχολόγια ούτε με ευγενικές παραινέσεις προς τους εκκοκιστές αν οι ίδιοι θέλουν και επιθυμούν να πληρώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού. Δεν θέλουν και δεν επιθυμούν να πληρώσουν στους βαμβακοπαραγωγούς την πραγματική αξία του προϊόντος, το έδειξαν πέρυσι και φέτος με μεγάλη χασούρα για τους παραγωγούς, αντιθέτως θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος τους αγοράζοντας κοψοχρονιά και μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους.

Το κάλεσμα του κ. Βορίδη προς τους εκκοκιστές για δίκαιη τιμή είναι άνευ περιεχομένου και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα αν η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν λάβει όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλίσει την σύνδεση της τιμής με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού, την κατάργηση του αίσχους των ανοιχτών και χαμηλών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής.

Οι βαμβακοπαραγωγοί δεν θέλουν συμπάθεια και αναγνώριση του δίκαιου τους στα λόγια αλλά απαιτούν πράξεις από την κυβέρνηση ώστε να πληρώνονται τον μόχθο τους.

Η κυβέρνηση έχει και το «μαχαίρι και το πεπόνι» ας διαλέξει με ποια πλευρά είναι. Είτε με τους εκκοκιστές και τους επιτρέπει να αγοράζουν στην τιμή που θέλουν και με τους όρους που θέλουν το βαμβάκι είτε με τους βαμβακοπαραγωγούς εξασφαλίζοντας τιμή που να ανταποκρίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παίρνοντας παράλληλα μέτρα για την μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής όπως για παράδειγμα την απαράδεκτα υψηλή και έξω από κάθε δεοντολογία τιμή στο αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους συναδέλφους βαμβακοπαραγωγούς να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση ώστε με την δύναμη του αγώνα τους να επιβάλλουν το δίκιο τους που και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης αναγνωρίζει.