«Θύματα της γραφειοκρατίας οι κινητές μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στη Θεσσαλία»

Να απαντήσει στη Βουλή καλεί τον Υπουργό Υγείας με επίκαιρη ερώτησή της, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με τα γραφειοκρατικά ζητήματα που οδήγησαν σε αναστολή τη λειτουργία των δύο κινητών μονάδων, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, ο νέος Διοικητής της 5ης ΥΠΕ πρόσφατα προχώρησε στην ακύρωση όλων των προγραμμάτων πρόληψης μέχρι το τέλος του χρόνου, εωσότου θωρακιστεί θεσμικά η λειτουργία τους, με το σκεπτικό ότι οι δύο μονάδες λειτουργούσαν χωρίς άδεια και παρά την σχετική απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Στην επίκαιρη ερώτησή της η Ευαγγελία Λιακούλη επιμένει, ωστόσο, πως δεν είναι δυνατόν εν έτει 2019 ένα γραφειοκρατικό ζήτημα μεταξύ Υγειονομικής Περιφέρειας και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, να μη μπορεί να επιλυθεί άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς να δυσχεραίνει την πρόσβαση χιλιάδων πολιτών στις υπηρεσίες που οι δυο κινητές μονάδες προσέφεραν.

Καταλήγοντας, η βουλευτής Λάρισας ρωτά τον Υπουργό Υγείας, «σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην Α’βαθμια φροντίδα Υγείας, μέσω των κινητών μονάδων, οι πολίτες των απομακρυσμένων/ ορεινών περιοχών της Θεσσαλίας, καθώς και η μεγάλη κατηγορία των πολιτών που αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης κινητικότητας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Θύματα της γραφειοκρατίας οι κινητές μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στη Θεσσαλία»

Μεγάλο είναι το πλήγμα που προκαλείται στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας από την αναγκαστική απόφαση του νέου Διοικητή της 5ης ΥΠΕ να αναστείλει τη λειτουργία των δύο κινητών μονάδων, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Περιφέρειας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εν λόγω κινητές μονάδες είναι στην ουσία αυτοκινούμενα ιατρεία που μπορούν και διενεργούν προληπτικούς ελέγχους και διαγνωστικές εξετάσεις πολιτών που, είτε διαμένουν σε απομακρυσμένες/ δυσπρόσιτες περιοχές, είτε παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα.

Συγκεκριμένα, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ προέβη σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των κινητών μονάδων, εωσότου θωρακιστεί θεσμικά η λειτουργία τους, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενά του οι δύο μονάδες λειτουργούσαν χωρίς άδεια και παρά την σχετική απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Αυτή η απόφαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ωστόσο, έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των προγραμμάτων πρόληψης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεδομένου ότι μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται τη δυσχέρεια για μεγάλο αριθμό πολιτών, που παύουν πλέον να έχουν εύκολη πρόσβαση στη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και εξετάσεων.

Δεδομένου ότι εν έτει 2019 ένα γραφειοκρατικό ζήτημα μεταξύ Διοικητή ΥΠΕ και κεντρικών υπηρεσιών Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να επιλύεται άμεσα μεταξύ τους, χωρίς να περιορίζει ή να καταργεί τις προσφερόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.

Δεδομένου ότι στα 8 χρόνια λειτουργίας τους οι κινητές μονάδες έχουν επιτελέσει ουσιαστικό ιατρικό, αλλά και κοινωνικό έργο, προλαμβάνοντας, θεραπεύοντας, ενημερώνοντας, αλλά και ευαισθητοποιώντας χιλιάδες πολίτες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην Α’βαθμια φροντίδα Υγείας, μέσω των κινητών μονάδων, οι πολίτες των απομακρυσμένων/ ορεινών περιοχών της Θεσσαλίας, καθώς και η μεγάλη κατηγορία των πολιτών που αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης κινητικότητας;