Παραδοσιακοί χοροί και έντεχνη μουσική – Αυλαία της 14ης Γιορτής Χαλβά

Οι εκδηλώσεις της 14ης Γιορτής Χαλβά ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ με το «11ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» στο οποίο συμμετείχαν και χόρεψαν χορευτικά από την επαρχία Φαρσάλων, υπό τους ήχους της ορχήστρας του Φαρσαλινού Δημήτρη Χατζηπλή. Συγκεκριμένα συμμετείχαν τα εξής χορευτικά: Πολιτιστικός Σύλλογος Επαρχίας Φαρσάλων «Τα Τζουμέρκα», Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού, Χορευτικό Τμήμα ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων, Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων & Περιχώρων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων, Σύλλογος Σαρακατσαναίων Επαρχίας Φαρσάλων «To Tσελιγκάτο».

Μετά τη λήξη του Φεστιβάλ η Ορχήστρα Νέων Φαρσάλων, στην πλατεία Λαού διασκέδασε τους παρευρισκόμενους με έντεχνη μουσική, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κώστα Χριστοδούλου.

Στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου για τις εκδηλώσεις της 14ης Γιορτής Χαλβά σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «όπως έχω πει από την αρχή της θητείας μας που δεν έχει κλείσει ακόμη μήνα, ο στόχος μας ήταν φέτος να διοργανώσουμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο μία γιορτή, αντάξια της φήμης και της ιστορίας του Φαρσαλινού χαλβά. Αν κρίνω από την παρουσία σας, νομίζω πως το πετύχαμε.

Ας ευχηθούμε πως στην επόμενη γιορτή Χαλβά, θα ευτυχήσουμε όλοι μας και περισσότερο οι επισκέπτες, να δουν από κοντά λειτουργικό το μουσείο χαλβά. Το ξέρω πως έχει εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη, να στεγάσουμε στο Πύργο του Δεληδημητρίου, όλη την ιστορία του Φαρσαλινού Χαλβά, δημιουργώντας έναν ακόμη πόλο επισκεψιμότητας στην πόλη.

Το ερώτημα βέβαια δεν είναι μόνον πώς θα αξιοποιήσουμε ως Φάρσαλα ιστορικά αυτό το ισχυρό brand name που λέγεται «Χαλβάς Φαρσάλων». Το μείζον θέμα για εμάς και για την τοπική οικονομία είναι πως θα συνεισφέρουμε στην εμπορική του ενδυνάμωση, η οποία μπορεί να έρθει μέσα από την – με κάποιο τρόπο – κατοχύρωση του προϊόντος. Τα έχουμε συζητήσει με τους χαλβαδοποιούς, δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ζήτημα. Υπάρχει όμως πλειάδα ιδεών που εάν τις αντιμετωπίσουμε με θετική διάθεση και προπαντός με συνεργατικότητα, μπορούν να ευοδωθούν και να μας οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό και θα ξαναπώ ότι ο αγώνας για εμάς δεν ολοκληρώνεται αύριο, με το πέρας των τριήμερων εκδηλώσεων που βρίσκονται υπό την αιγίδα της Γιορτής Χαλβά. Συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε η επόμενη και οι επόμενες γιορτές Χαλβά, να γίνουν μεγαλύτερες, καλύτερες, να φέρουν περισσότερο κόσμο στην πόλη μας και να κάνουν τον χαλβά Φαρσάλων γνωστό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη», ενώ ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Χρήστος Μπασαγιάννης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «σχεδιάζουμε εκδηλώσεις με γνώμονα το σεβασμό στο τοπικό προϊόν, ενώ παράλληλα αξιοποιούμε ισοσκελώς όλες τις δομές πολιτισμού της επαρχίας. Ανάλογα θα πράξουμε και στο μέλλον».

Δείτε φωτογραφίες από τις δυο εκδηλώσεις

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!