Μάξιμος προς Βρούτση-Βορίδη: “Ξεκαθαρίστε τις υποχρεώσεις των αγροτών για τους εργάτες γης”

«Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών για το καθεστώς απασχόλησης εργατών γης. Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα για επιβολή υψηλών προστίμων σε αγρότες, που απασχολούν εργάτες γης, καθώς και διαμαρτυρίες αγροτών για εκβιαστικές συμπεριφορές από εργάτες γης». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «υπήρξαν δημοσιεύματα περί υψηλότατου προστίμου που επιβλήθηκε σε αγρότη, ο οποίος δεν τηρούσε πίνακα απασχολούμενου προσωπικού στο χωράφι. Αν και η επιθεώρηση εργασίας διαψεύδει το συγκεκριμένο περιστατικό, οι αγρότες παραμένουν ανήσυχοι και καλούν την πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής παραγωγής, να ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις τους και να αναθεωρήσει όποιες ανεφάρμοστες και μη λειτουργικές πρακτικές υφίστανται. Όπως τονίζουν, επιδιώκουν τη νόμιμη εργασία και την απασχόληση με εργόσημα, καθώς αυτά αποτελούν και μέρος των εξόδων της εκμετάλλευσής τους. Το παραπάνω θέμα αναδεικνύει με σχετική επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας.

Εκβιασμοί για… επιδόματα

Την ίδια ώρα, αγρότες αναφέρουν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου νόμιμοι -κυρίως αλλοδαποί- εργάτες γης ζητούν να εργαστούν χωρίς εργόσημα, προκειμένου το δηλωθέν εισόδημά τους να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και να μπορούν έτσι να λαμβάνουν διάφορα επιδόματα. Το γεγονός αυτό, ειδικά κατά τη συγκομιδή -όπου η ανάγκη για εργατικά χέρια είναι επείγουσα- αναγκάζει τους αγρότες να ζουν με το φόβο των υψηλών προστίμων που επιφέρει η αδήλωτη εργασία και ζητούν την προστασία της πολιτείας, προτείνοντας τη μείωση του προστίμου στον αγρότη και τον επιμερισμό του και στον εργάτη γης».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

Προτίθεστε να διευκρινίσετε απλά και κατανοητά προς τους αγρότες ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία απέναντι στους εργάτες γης και ποιες οι υποχρεώσεις τους σε περίπτωση ελέγχου στο χωράφι;
Εξετάζετε τη δυνατότητα απλοποίησης των διαδικασιών απασχόλησης εργατών γης, προκειμένου να είναι πρακτικά εφαρμόσιμες;
Τι προτίθεστε να πράξετε για τις αναφορές περί αδήλωτης εργασίας, η οποία εδράζεται αφενός στην ανάγκη των αγροτών για εργατικά χέρια και αφετέρου στην επιθυμία των εργατών γης να διατηρήσουν χαμηλό εισόδημα για να λαμβάνουν επιδόματα;