Καλές παραγωγές δείχνουν οι πρώιμες καλλιέργειες βαμβακιού

Ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων καλλιεργειών βαμβακιού στην επαρχία Φαρσάλων, εδώ και λίγες μέρες. Αν και το δείγμα είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αναλογία των στρεμμάτων της περιοχής, τα πρώτα στοιχεία δίνουν καλές παραγωγές από 400 έως 430 κιλά/στρέμμα, με τον καιρό να έχει παίξει κατά ώρας πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την διάρκεια της παραγωγής του. Μικρή ανάπαυλα στην συλλογή της παραγωγής, τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των βροχοπτώσεων και της πτώσης θερμοκρασίας που «φρενάρει» την συγκομιδή, όμως τα μετεωρολογικά στοιχεία δίνουν βελτίωση και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, τις επόμενες ημέρες, με εξαίρεση την Τρίτη που ο καιρός δείχνει αστάθεια.

Συνεχίζεται η ανησυχία για την τιμή

Τα «καλά» βαμβάκια σε παραγωγές, συνήθως είναι έτοιμα στις αρχές του Οκτώβρη, όμως κανείς φέτος δεν ανησυχεί για την παραγωγή, όλοι κοιτούν την καθημερινή διακύμανση της τιμής, η οποία παραμένει «χαμηλή» στα χρηματιστηριακά ταμπλό, με το μέλλον να προοιωνίζεται εξαιρετικά δυσχερές και αβέβαιο. Σαν τον τζίτζικα του γνωστού μύθου αναφέρει Φαρσαλινός παραγωγός, «δεν φροντίσαμε να στραφούμε και σε άλλες καλλιέργειες, ώστε να αντέξουμε σε μια κακή χρονιά, ως προς την τιμή», και προσθέτει, «δώσαμε ολόκληρο το βάρος μας, στο βαμβάκι στο παρελθόν, επενδύσαμε από τα κέρδη, αλλά και με δάνεια υποθηκεύοντας το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας – δικαίως βέβαια – καθώς βλέπαμε μια φαινομενική ανάπτυξη  επενδύσαμε και σπαταλήσαμε πολλές χιλιάδες ευρώ, για την αγορά μηχανημάτων που θα βοηθούσαν στην αύξηση της παραγωγής μας, τώρα απλά κοιτάμε με τα χέρια ψηλα την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας που κρατά χαμηλά την τιμή».

Τι ισχύει με την ειδική ενίσχυση βάμβακος

Βασική προϋπόθεση προκειμένου να χορηγηθεί η ειδική ενίσχυση στους παραγωγούς, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι η παράδοση στα εκκοκκιστήρια έως το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, προκειμένου να λάβουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος για την περίοδο 2019 – 2020. Οι παραγωγοί δεν πρέπει να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, όπως επίσης και ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουν την ελάχιστη στρεμματική απόδοση παράδοσης της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!