Με επιτυχία η πρώτη μέρα του διήμερου 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στη Λάρισα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας του διήμερου του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στη Κοίτη του Πηνειού στη Λάρισα.

Το φεστιβάλ και φέτος στήθηκε από την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από νωρίς το απόγευμα πλήθος κόσμου, νεολαίας από όλους τους χώρους,άρχισε να συγκεντρώνεται ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Παναγιώτη Κοδέλλα, Γραμματέα του Τ.Σ Λάρισας της ΚΝΕ.  Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στην κεντρική σκηνή με θέμα: «Ατομική ελευθερία, μύθοι και πραγματικότητα. Το παράδειγμα της τοξικοεξάρτησης» με ομιλητή τον Παναγιώτη Κατηφέ, μέλος του τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

Το Κόμμα μας και η ΚΝΕ, είναι το μοναδικό πολιτικό Κόμμα και η μοναδική πολιτική οργάνωση νεολαίας, που με σταθερό και αταλάντευτο τρόπο, έχουν μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά. Μέτωπο ιδεολογικό, πολιτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο.  

Τα ναρκωτικά, οι ψυχοτρόπες ουσίες, η εξάρτηση και η κουλτούρα που τη συνοδεύει, είναι εργαλείο στα χέρια της αστικής τάξης για τη χειραγώγηση της νεολαίας και της εργατικής τάξης. Εκεί στοχεύει η διάδοση και η νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Αποτελούν ένα πολύτιμο όπλο για την αστική τάξη, στα πλαίσια να διασφαλίσει την ιδεολογική και πολιτική της κυριαρχία, αφού μπορούν να αφοπλίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων και να περιθωριοποιήσουν τμήματα της νεολαίας και της εργατικής τάξης(…)

Σίγουρα όμως στη σημερινή κοινωνία, των ταξικών ανισοτήτων, της εκμετάλλευσης, της καθημερινής ματαίωσης των ονείρων και των προσδοκιών, στην κοινωνία που το ναρκωτικά διαφημίζονται όπως κάθε άλλο εμπόρευμα γιατί αποφέρουν τεράστια κέρδη. Σε μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά είναι πολύ πιο πιθανό να γενικευτεί η χρήση και η εξάρτηση.  Αυτό φανερώνουν και όλα τα στοιχεία από τις χώρες που νομιμοποίησαν τα ναρκωτικά με αιχμή την κάνναβη. Πολλαπλασιασμό της χρήσης και της εξάρτησης από όλες τις ουσίες και όχι μόνο από την κάνναβη, πολλαπλασιασμό της χρήσης κάνναβης στις μαθητικές ηλικίες.

Στη χώρα που εδώ και 2 δεκαετίες συντελείται μια απίστευτη ιδεολογική παρέμβαση από την αστική τάξη για την αθώωση της κάνναβης, με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαδοχικά τόσα χρόνια να συνηγορούν με επωδό την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου από τις επενδύσεις που θα φέρει η κάνναβη, και με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να το απογειώνει και ουσιαστικά να γίνεται ο καλύτερος διαφημιστής της αστικής τάξης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε 3πλασιασμό της χρήσης κάνναβης στις μαθητικές ηλικίες, μείωση της ηλικίας εισόδου στα ναρκωτικά πριν τα 14 έτη, και περίπου το 40% των νέων εισόδων σε πρόγραμμα θεραπείας να δηλώνουν εξάρτηση από κάνναβη. 

δική μας αντίληψη ως Κόμμα, εδράζεται στη διαλεκτική υλιστική ανάλυση που αναδεικνύει το φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες ως ακραίο φαινόμενο κοινωνικής αποξένωσης που αντανακλά την καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, δηλαδή φαινόμενο με αιτίες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές, ψυχολογικές, ιστορικές(…)

Πάνω σ αυτή τη βάση αντιλαμβανόμαστε ότι η απελευθέρωση του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση, θα απελευθερώσει και τον άνθρωπο ως κοινωνικό ον και πρωταγωνιστή της κοινωνικής ζωής, από την ανάγκη να στραφεί στις ψυχοδραστικές ουσίες(…)

Η κοινωνία για την οποία εμείς παλεύουμε, η σοσιαλιστική – κομμουνιστική, θέτει το άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο, θέτει το άνθρωπο πρωταγωνιστή και δημιουργό της ίδια της κοινωνίας. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής και δράσης. Για αυτό έχουμε και ασίγαστο μέτωπο σε όλα τα ναρκωτικά.

Εμείς θέλουμε το νέο άνθρωπο με καθαρό μυαλό, με καθαρή σκέψη, ικανό να παλεύει για τη ζωή του, ικανό να βρίσκει τη θέση του μέσα στην συλλογική πάλη για να φέρει τη ζωή στα μέτρα των δικών του αναγκών. Έτσι μόνο “με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμη μας, θα χτίσουμε έναν κόσμο ελεύθερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα, τον σοσιαλισμό”. 

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε με την παράσταση του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη, “Τσολιάς εν δε Τσόλια μπαντ” και λαϊκό δημοτικό γλέντι με τους “Latreis” και τη συμμετοχή των Καραγιάννη Βασίλη (κλαρίνο), Μαγαλιό Γιώργο (κρουστά), Παπανικολάου Φώτη (κιθάρα-φωνή), Πατούλια Δημήτρη (ακορντεόν), Σωτήρη Γιάννη (μπουζούκι) και Χατζηηλιάδη Αποστόλη (φωνή). Ενώ σε ξεχωριστό χώρο δραστηριοτήτων στο Φεστιβάλ πραγματοποίθηκε συναυλία από του “Ξένους Τουρίστες” και party με τον dj Baghdad. 

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα κορυφωθούν σήμερα  δεύτερη μέρα, Κυριακή 15 Σεπτέμβρη,  με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, το μουσικό – αφηγηματικό αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, και θα κλείσει με  τη μεγάλη συναυλία των «Πυξ Λαξ».

Επίσης σήμερα  δεύτερη μέρα, ξεχωριστή θέση θα έχει η κεντρική έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς με τίτλο: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». θα λειτουργούν στέκια με ξεχωριστές δραστηριότητες όπως μαθητικό, φοιτητικό, στέκι για τους νέους εργαζόμενους, στέκι γυναικών παιδότοπος και χώρος για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ αλλά και βιβλιοπωλείο της “Σύγχρονης Εποχής” .