Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος δεινοσαύρου

Ιάπωνες επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο είδος δεινοσαύρου από έναν σχεδόν πλήρη σκελετό, τον μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη χώρα, μήκους οκτώ μέτρων.

Μετά την ανάλυση εκατοντάδων οστών 72 εκατομμυρίων ετών, η ομάδα με επικεφαλής το πανεπιστήμιο Hokkaido κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σκελετός ανήκε κάποτε σε ένα νέο είδος δεινόσαυρου: ένα φυτοφάγο θηρίο που περπάτησε στη Γη στην ύστερη Κρητιδική περίοδο.

Αρχικά είχε βρεθεί ένα μέρος της ουράς του, στη βόρεια Ιαπωνία, το 2013 και αργότερα ανασκαφές έφεραν στο «φως» ολόκληρο τον σκελετό.

Οι επιστήμονες ονόμασαν το νέο αυτό είδος “Kamuysaurus Japonicus”, που σημαίνει “Ο Ιάπωνας Θεός των δράκων”, σύμφωνα με δήλωση του πανεπιστημίου.

Πιστεύεται ότι ο δεινόσαυρος ήταν ενήλικος, περίπου εννέα ετών και ζύγιζε από 4 έως 5,3 τόνους. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό “Scientific Reports”.

“Το γεγονός ότι ένας νέος δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία σημαίνει ότι κάποτε υπήρχε ένας ανεξάρτητος κόσμος δεινοσαύρων στην Ιαπωνία ή στην Ανατολική Ασία και μια ανεξάρτητη διαδικασία εξέλιξης”, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Yoshitsugu Kobayashi.

Ο δεινόσαυρος αυτός πιθανώς να έζησε στις παράκτιες περιοχές, ένα σπάνιο βιότοπο για τους δεινοσαύρους εκείνη την εποχή. “Αναμένεται να ανακαλυφθούν περισσότεροι δεινόσαυροι στο μέλλον”, είπε ο επικεφαλής της έρευνας.

Πηγή: ant1news.gr