Άρης Καραχάλιος: Δημιουργήσαμε σύγχρονη και αναγνωρίσιμη ταυτότητα για τον Δήμο Φαρσάλων

-Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο απελθών δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος -Ποια θεωρεί ως πιο σημαντικά έργα στα οποία έβαλε τη σφραγίδα του και ποια βρίσκονται σε εξέλιξη -Πού αποδίδει το αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές και πώς απαντά στο ερώτημα αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ελευθερία

Από το 2011, στο «τιμόνι» του Δήμου Φαρσάλων, σε περιοχή η οποία κρύβει στα σπλάχνα της μια μακραίωνη ιστορία, η αρχή της οποίας χάνεται στην αυγή της προϊστορίας του ελλαδικού χώρου, κατατάσσοντάς την, ταυτόχρονα, ως μία από τις αρχαιότερες κοιτίδες κατοίκησης της Ευρώπης, με 9.000 χρόνια ζωής, υπηρέτησε τον τόπο από το αξίωμα του Δημάρχου ο απελθών δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος. Για δύο θητείες, σε μια μεταβατική και πρωτόγνωρη περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση, με την έλευση του Καλλικράτη και τη συνένωση των τεσσάρων δήμων (Φαρσάλων, Πολυδάμαντα, Ενιπέα, Ναρθακίου), αλλά και σε μια περίοδο οικονομικής και πολυεπίπεδης κρίσης, που έπληξε τη χώρα, διαδραματίζοντας έναν κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, με πολλά έργα που έκαναν την πόλη πιο σύγχρονη, διατηρώντας παράλληλα τον ιστορικό χαρακτήρα της, αλλά και πολλά άλλα, που βρίσκονται σε αναμονή, έτοιμα για υλοποίηση από την επόμενη δημοτική αρχή, τοποθετώντας τον σε πρωταγωνιστική τροχιά, με τους συνεργάτες του, για ένα μικρό Δήμο όπως τα Φάρσαλα.

Σε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για τα πεπραγμένα της θητείας του, ο απελθών Δήμαρχος Φαρσάλων, αναλύει τα πιο σπουδαία έργα που υλοποιήθηκαν επί θητείας του και τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, το τι έφταιξε και η παράταξή του είχε αρνητικό πρόσημο στις εκλογές, για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο ίδιος και αν θα συνεχίσει και θα πρωταγωνιστήσει η παράταξή τους στις επόμενες εκλογές.
Επίσης, αναλύει μια σειρά από θέματα, όπως την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου Φαρσάλων, τη στάση που θα κρατήσουν ως αξιωματική αντιπολίτευση την ερχόμενη τετραετία, αν θα συνεργαστεί και θα συμπράξει προς όφελος του τόπου, ενώ κλείνοντας τη συνέντευξή του διατυπώνει την άριστη συνεργασία που είχε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τον ίδιο τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, στα χρόνια της διακυβέρνησής του, στον Δήμο Φαρσάλων.Η συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:

* Ποια τα σπουδαία έργα της θητείας σας και ποια τα σημαντικότερα σε εξέλιξη;

Από το 2011 μέχρι και σήμερα ο σχεδιασμός των πολιτικών μας και η κατάσταση των προτεραιοτήτων μας έγινε με γνώμονα την καθημερινότητα του δημότη και την ποιότητα της ζωής του στον δημόσιο χώρο. Με βάση αυτό το σκεπτικό υλοποιήσαμε έργα μεγάλης και μικρότερης κλίμακας σε όλη την έκταση του Δήμου, περισσότερα των εκατό (100) έργων αναπλάσεων και υποδομών ύψους άνω των τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000,00) ευρώ, αξιοποιώντας κάθε δυνατή χρηματοδοτική ευκαιρία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, επ’ ωφελεία των δημοτών μας, όπως ποτέ στο παρελθόν.

Επιπλέον επιλέξαμε να επενδύσουμε στη διαμόρφωση και θωράκιση μιας ισχυρής πολιτισμικής πολιτικής. Με γνώση και όραμα εργαστήκαμε για την πολιτιστική διάκριση του τόπου επιδιώκοντας να χρησιμοποιηθεί μεθοδικά ο πολιτισμός ως το μέσο για τη δημιουργία νέας αναγνωρίσιμης ταυτότητας για την πόλη μας και τον Δήμο, αλλά και ως κινητήριος μοχλός της τοπικής αστικής οικονομίας.

Υλοποιήθηκαν άνω των ογδόντα (80) έργων ουσιώδους σημασίας που κατέστησαν τον Δήμο παράδειγμα πολιτιστικής πολιτικής. Αρχαιολογικό μουσείο, μουσείο νεότερης ιστορίας και πινακοθήκη μεθοδεύτηκαν και υλοποιούνται, και εκπονούνται υπό την αιγίδα μας τρία (3) διεθνή αρχαιολογικά προγράμματα (Πεύμα Καλλιθέας, Σκοτούσα και Ερέτρια).

Σε εξέλιξη είναι τα μεγάλα έργα αστικής ανάπτυξης της πόλης που δρομολογήθηκαν και ξεκίνησε η διαδικασία ενάρξεως των εργασιών και συγκεκριμένα: α) Η ανάπλαση της δυτικής συνοικίας της πόλης από τον Ι.Ν της Παναγίας μέχρι τη δυτική έξοδο και η δημιουργία πλατείας επί της οδού Παπαφλέσσα. β) Η ανάπλαση της Βορειοανατολικής ενότητας στον χώρο βορείως του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου με δημιουργία πλατείας, αλλά και ασφαλτόστρωση των οδών πέριξ του οικισμού των εργατικών κατοικιών Ι (οδός Αγίου Δημητρίου κ.λπ.). γ) Η ανάπλαση της περιοχής «Κατράνα» με κατασκευή σύγχρονου και μοντέρνου θεάτρου 1.110 θέσεων θεατών. δ) Η ανάπλαση της περιοχής δυτικώς του Ι.Ν Αγίου Νικολάου στο Βαρούσι με κατασκευή νέας πλατείας –χώρου πράσινου σε υπό εξαγορά ιδιωτική ιδιοκτησία. ε) Η ενοποίηση των χώρων πρασίνου-πολιτισμού-αθλητισμού μεταξύ πολιτιστικού κέντρου και περιφερειακής οδού επιφανείας 200 στρεμμάτων με δημιουργία ποδηλατοδρόμου, σύγχρονης-πρότυπης παιδικής χαράς και ανάπλασης του σταδίου (ταρτάν στίβου, φωτισμός) και του περιβάλλοντος χώρου. στ) Η αστική ανάπλαση της περιοχής λυομένων Ρομά με συνολική ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου και δημιουργία πρότυπου οικισμού και ζ) Η ολοκλήρωση του έργου αντικατάστασης του οδοφωτισμού της πόλης με λαμπτήρες Led.

Η ολοκλήρωση των έργων αυτών συμπληρώνει τη σωρεία των ήδη εκτελεσθέντων έργων ανάπλασης της πόλης και συγκεκριμένα: α) την ανάπλαση των πηγών του Απιδανού β) την κατασκευή πλατείας αρχαίου δυτικού κοιμητηρίου γ) την αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχαίας ακροπόλεως δ) την αποκατάσταση των πετρόκτιστων δεξαμενών στο Βαρούσι ε) τη δημιουργία της πλατείας «Βράχων» στ) της πλατείας της περιοχής του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου και τη ζ) τη συνολική ανάπλαση του βορείου μετώπου της πόλης και αλλάζει άρδην την εικόνα της πόλης, διασυνδέοντας τα ιστορικά μνημεία και τοπόσημα και δημιουργώντας σημεία χωρικών απολαύσεων για τους δημότες.

*Πού αποδίδετε το αρνητικό αποτέλεσμα στις Δημοτικές Εκλογές; Σκέφτεστε να είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος μετά από τέσσερα χρόνια;

Όταν δεν μπορεί να αλλάξει μία κοινωνία είναι απλό και εύκολο να αλλάξει ο Δήμαρχος.
Το αρνητικό για την παράταξή μας εκλογικό αποτέλεσμα έχει μία βασική αιτία και από αυτή προκύπτουν πολλές επιμέρους παράμετροι. Την πολυδιάσπαση του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου που εκφράζει παραδοσιακά η παράταξή μας, τις αποχωρήσεις στελεχών, την αδρανοποίηση άλλων και την αποστασιοποίηση αρκετών. Με βάση αυτή την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε ουσιαστικά κατά την τελευταία διετία, αλλά και την απίστευτη πολεμική που ασκήθηκε υπονομευτικά σε βάρος μου ως Δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης, που συμποσούται στη θέση «όχι για τρίτη φορά Δήμαρχος», έγινε δυνατή η μετάθεση του σκεπτικού του εκλογικού σώματος από το σπουδαίο έργο που επιτεύχθηκε κατά τα τελευταία εννέα χρόνια στον τόπο μας στην πολιτική αλλαγή, δηλαδή το αυτοδιοικητικό κριτήριο έγινε καθαρά κομματικό.

Δημιουργήσαμε ένα Δήμο που λειτουργεί απόλυτα, δημιουργικά και παραγωγικά με τους κανόνες της διαφάνειας, της χρηστότητας, της ισότητας και της ισοπολιτείας. Τμήμα όμως των συμπολιτών μας, εθισμένοι σε χρόνιες αντίθετες πρακτικές, δεν ικανοποιούνταν από την εφαρμογή αυτών των αρχών, με την άποψη «καλό ακούγεται αλλά να εφαρμόζεται στους άλλους». Παράδειγμα, οι καταληψίες δημοτικών χώρων και οι χρόνιοι κακοπληρωτές.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας λέω τα εξής: είναι πολύ πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για την επόμενη τετραετία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η παράταξή μας παραμένει παρούσα με λόγο και απόψεις στην τρέχουσα τετραετία θα είναι και πάλι παρούσα στην επόμενη εκλογική διαδικασία με ανανεωμένη και ισχυρή παρουσίαση.

*Έχετε αναθεωρήσει τις απόψεις σας για τη λειτουργία του Δήμου;

Ως άνθρωπος, επαγγελματίας, αλλά και ως Δήμαρχος διακρίθηκα για την ευθύτητα και την ειλικρίνεια λόγου και πράξεων. Επιπλέον για την εργατικότητα και την εντιμότητά μου. Αυτά είναι τα στοιχεία της προσωπικότητάς μου και με αυτά πορεύομαι στη ζωή μου και όπως προβάλλει ως φυσικό επακόλουθο δεν προτίθεμαι να αλλάξω τρόπο σκέψης και λειτουργίας.

Ως εκ τούτου δεν αναθεωρώ τις απόψεις μου για τη λειτουργία του Δήμου και δεν θα επιχειρούσα αλλαγές, πλην ενός απλού πράγματος:

Φύσει εργασιομανής και τελειομανής, ζητούσα το ίδιο και από τους συνεργάτες μου, αιρετούς και υπηρεσιακούς. Αυτό θα το μετρίαζα και θα αποδεχόμουν και τη μικρότερη προσπάθεια.

* Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου σήμερα;
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι άριστη από κάθε άποψη. Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε ποσό περί τα δύο εκατομμύρια (2.000.000,00) ευρώ και εκτελείται πλήρως ο προϋπολογισμός του έτους κατά έσοδα και δαπάνες.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζω ότι έχουμε δρομολογήσει δεκαεπτά νέα έργα, για τα οποία υπάρχουν αποφάσεις ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους περί τα δεκαέξι εκατομμύρια (16.000.000,00) ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις και είτε εκτελούνται, είτε υπογράφτηκαν συμβάσεις εκτέλεσης είτε απομένει η διαδικασία ολοκλήρωσης των συμβάσεων και μέλλει να εκτελεσθούν και παραδοθούν σε χρονικό ορίζοντα διετίας, δηλαδή μέχρι το έτος 2021.

Επιπλέον υλοποιείται το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2019 από ιδίους πόρους, όπου δρομολογήθηκαν προς εκτέλεση είκοσι δύο (22) νέα έργα μέχρι τα μέσα του έτους 2020.

Τέλος, υπάρχει έτοιμη σειρά μελετών ύψους Π/Υ έργων άνω των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000,00) ευρώ, για να γίνει δυνατή η άμεση διεκδίκησή τους σε προσκλήσεις προς ένταξη.

Το σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε πλέον διαμορφώσει στον Δήμο ένα σύγχρονο περιβάλλον ανάπτυξης πολιτικών με όχημα την τεχνοκρατική γνώση και με τη χρήση σχετικών εργαλείων μπορούν να αναζητηθούν λύσεις για τη συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων με στοχευμένα έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας και με προσήλωση στα μεγάλα έργα υποδομής που συνδέονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου, και τα μεγάλα έργα που η πολιτεία επί δεκαετίες δεν υλοποίησε και είναι επιβεβλημένο να υλοποιηθούν και συγκεκριμένα το μεγάλο υδροηλεκτρικό – αρδευτικό και υδρευτικό φράγμα στο Παλιοδερλί και η ολοκληρωμένη διαχείριση του Ενιπέα ποταμού, αλλά και τα μεγάλα οδικά έργα διασύνδεσης με τη Λάρισα αλλά και Ανατολικά με την ΠΑΘΕ.

* Ποια η στάση σας σαν αξιωματική αντιπολίτευση κατά την τρέχουσα τετραετία;
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος συγκλίσεων και συνεργασιών, προγραμματικού όμως χαρακτήρα και περιεχομένου και όχι ευκαιριακής αντιμετώπισης.

Η στάση της παράταξής μας θα είναι αυτή που αρμόζει σε μία αυτοδιοικητική παράταξη σύγχρονη, ακηδεμόνευτη και προοδευτικής κατεύθυνσης, όπως η δική μας. Εκφράζουμε τα συμφέροντα του τόπου και του συνόλου των πολιτών, τις συλλογικότητες, τους ενεργούς πολίτες και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Θέτουμε απέναντί μας και αντιμαχόμαστε τις μικροσκοπιμότητες και τις μικροεξυπηρετήσεις, την εξυπηρέτηση της ατομικής απαίτησης από το κοινωνικό σύνολο, το μικρό και ολίγο, έναντι του μεγάλου και σημαντικού. Το ατομικό έναντι του συλλογικού συμφέροντος.

Διαθέτουμε επαρκώς γνώσεις, εμπειρία, εργατικότητα και εντιμότητα. Αλλά και διάθεση συνεργασίας με ουσία και περιεχόμενο, και όχι απλή φραστική επίκλησή της.

Στον βαθμό που η νέα δημοτική αρχή επιδείξει με έργα και πράξεις ουσιαστική διάθεση συνεργασίας στηριζόμενη σε αρχές και αξίες, θα απολαμβάνει της σύμφωνης γνώμης και σύμπραξής μας, άλλως και σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε σταθερά και αταλάντευτα απέναντί της με λόγο, άποψη και επιχειρήματα.

*Αν σας ζητηθεί συνεργασία για τα μεγάλα θέματα, τι θα πράξετε;

Θα πράξουμε το αυτονοήτως επιβαλλόμενο. Θα συμπράξουμε και θα στηρίξουμε κάθε ενέργεια και δράση θετικής κατεύθυνσης και προοπτικής.

Η άποψή μας είναι ότι στην αντιμετώπιση των θεμάτων της τοπικής κοινωνίας απαιτείται ευρύτητα πνεύματος και ανοιχτοί ορίζοντες. Εφόσον τα επιδείξει η νέα δημοτική αρχή θα έχει τη στήριξή μας. Μακριά από μας η μικρότητα και η μικρόνοια.

*Έγινε ενημέρωση του νεοεκλεγέντα Δημάρχου;

Ήδη την Τετάρτη 28 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική διαδικασία, όπου τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες μου, αιρετοί και υπηρεσιακοί, και συγκεκριμένα οι αντιδήμαρχοι (4), οι πρόεδροι των οργανισμών (3) και οι διευθυντές του Δήμου (4) και των οργανισμών (3), επί τρίωρο ενημερώσαμε πλήρως και ολοκληρωτικά τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για τα κύρια θέματα του Δήμου και των νομικών του προσώπων.

*Ποια η σχέση σας με την Περιφέρεια και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη;

Θα έλεγα ότι ήταν ιδανική σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων με τον Περιφερειάρχη και σε θέματα αντιμετώπισης των άμεσων και επειγουσών ζητημάτων.

Υλοποιήθηκαν έργα και προγραμματίστηκαν νέα με αναμονή άμεσης έναρξης των εργασιών. Αναφέρομαι στο αντιπλημμυρικό έργο της πόλης, που εκτελείται παράλληλα του περιφερειακού δρόμου, στον νέο κυκλικό κόμβο επί της οδού Λαρίσης με τον περιφερειακό, στην αποκατάσταση του οδοστρώματος της οδού Φαρσάλων-Λάρισας στο ύψος της βιομηχανίας «Επίλεκτος», αλλά και το τμήμα προς Δομοκό.

Ευτυχήσαμε να έχει αποκατασταθεί επαρκώς η οδός Φάρσαλα-Μικροθήβες, αλλά ατυχήσαμε στην επίλυση της μεταφοράς νερού ύδρευσης από την περιοχή της Τ.Κ Αγίου Γεωργίου προς την πόλη, όπου ανευρέθη άριστη ποιότητα νερού αλλά ανεπαρκής ποσότητα με συνέπεια την απένταξη του έργου.
Κατά συνέπεια, άριστη μεν η συνεργασία, αλλά η Περιφέρεια μας οφείλει και θεωρώ ότι θα τα αποδώσει έγκαιρα στον τόπο μας.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στην «Ελευθερία», για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα παράθεσης των απόψεών μου.

Συνέντευξη του δημάρχου Φαρσάλων στην Εφημερίδα ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” – Γιώργος Γκαντέλος