Μάξιμος προς Βορίδη: Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις των αγροτών στα Φάρσαλα;

Την ανησυχία των αγροτών των Φαρσάλων για την πορεία των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τη χαλαζόπτωση του Ιουνίου μεταφέρει δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει τα εξής:

«Έκδηλη είναι η αγωνία του αγροτικού κόσμου της περιοχής των Φαρσάλων και ιδιαίτερα των χωριών που επλήγησαν από σφοδρότατη χαλαζόπτωση στα μέσα Ιούνιου, και η οποία κυριολεκτικά ισοπέδωσε καλλιέργειες, κυρίως βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας, που βρέθηκαν στο επίκεντρό της.

Συγκεκριμένα, στον Αγ. Γεώργιο, στον Σταυρό και στο Κατωχώρι Φαρσάλων το μέγεθος της καταστροφής είναι αναμφίβολα μεγάλο. Όπως επισημαίνουν οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί και ντοματοπαραγωγοί, απαιτείται προσοχή στη διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ και ζητούν την κάλυψή τους στο θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Μάλιστα, η απόγνωση από την ολοκληρωτική καταστροφή οδήγησε κάποιους βαμβακοπαραγωγούς στο να οργώσουν τα χωράφια τους, μη συνεχίζοντας την καλλιέργεια. Μιας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση των αρμοδίων, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί εύλογα αναρωτιούνται για το αν η πολιτεία θα μεριμνήσει για την απόδοση και σε αυτούς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Όσοι δε, παρά την μεγάλη ζημιά που υπέστησαν, συνέχισαν την καλλιέργεια, υποβλήθηκαν σε επιπλέον έξοδα για την ανάκαμψη των βαμβακόφυτων και ελπίζουν σε μια αξιοπρεπή παραγωγή. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να συνυπολογίσει τα πρόσθετα έξοδα που έκαναν, καθώς και το γεγονός ότι η παραγωγή τους, εκτός από μειωμένη, είναι και πιο ευάλωτη σε τυχόν άστατες καιρικές συνθήκες, λόγω της αναμενόμενης καθυστέρησης στη συγκομιδή. Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι παρά τη θεωρητικά καλή πορεία της καλλιέργειας μετά τη ζημιά, η παραγωγή θα είναι αρκετά μικρότερη από την αναμενόμενη.

Οι δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις είναι, επομένως, το ζητούμενο για τους, πληγέντες από το χαλάζι, αγρότες των προαναφερθέντων χωριών και η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει σχετικώς».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πότε θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση στους εν λόγω παραγωγούς;

2. Οι σημαντικότεροι φόβοι των πληγέντων αγροτών είναι ο συνυπολογισμός στις εκτιμήσεις όλων των παραγόντων που επιδρούν μέχρι την τελική συγκομιδή, καθώς και τυχόν προβλήματα στην συνδεδεμένη ενίσχυση. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλίσετε τη δικαιοσύνη και την αντικειμενικότητα στις αποζημιώσεις και με ποιο τρόπο θα μεριμνήσετε για την απρόσκοπτη καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων;