Βλέπετε απανωτά επεισόδια της αγαπημένης σας σειράς; Να πώς σας βλάπτουν

Αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο φαίνεται πως έχουν οι «τηλεοπτικοί μαραθώνιοι» και η παρακολούθηση απανωτών επεισοδίων μιας αγαπημένης σειράς ή εκπομπής

Το να βλέπει κανείς απανωτά επεισόδια κάποιας σειράς δεν κάνει καλό στον εγκέφαλό του σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο εγκέφαλος δεν είναι ένα απομονωμένο όργανο. Αποκρίνεται στο περιβάλλον του. Όταν παρακολουθούμε απανωτά επεισόδια τότε δημιουργούμε για τον εγκέφαλο ένα ανθυγιεινό περιβάλλον λόγω του ότι καθόμαστε για μεγάλες περιόδους απομονωμένοι από κοινωνικές δραστηριότητες και καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών τροφών», δήλωσε ο Δρ. Randall Wright, ένας νευρολόγος από το Χιούστον του Τέξας.

O Δρ. Wright παρομοιάζει τη στιγμιαία ικανοποίηση από την παρακολούθηση σερί επεισοδίων μίας σειράς με τους ανθρώπους που συνεχίζουν να ποντάρουν τζογάροντας ακόμα κι αν έχουν κερδίσει.

«Αν αυτή η κακή συνήθεια συνεχιστεί, τότε ο κύκλος των «παρενεργειών» από τη συνεχόμενη παρακολούθηση ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβλαβείς αλλαγές τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο σώμα. Με άλλα λόγια αποτελεί πρόβλημα όταν παρακολουθείτε τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο σερί επεισόδιο από την αγαπημένη σας σειρά αντικαθιστώντας υγιεινές δραστηριότητες».

Πώς αποτρέψετε τις αρνητικές επιδράσεις της συνεχόμενης παρακολούθησης:

Αρχικά να είστε σίγουροι ότι δεν επηρεάζει τη διάρκεια του ύπνου σας. «Πριν ξεκινήσετε τη σειρά, καθορίστε τι ώρα πρέπει να πάτε για ύπνο για να κοιμηθείτε αρκετά. Ίσως να είναι χρήσιμο και το να ορίσετε ένα ξυπνητήρι έτσι ώστε δεν θα χάσετε την αίσθηση του χρόνου και θα σας βοηθήσει να τηρήσετε την απόφασή σας».
Κάντε γυμναστική. «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να παράξει νέα κύτταρα και συνδέσεις μέσω μίας διαδικασίας που είναι γνωστή ως νευρογένεση και η άσκηση είναι κομβικής σημασίας για αυτή τη διαδικασία. Κάντε μία βόλτα πριν ξεκινήσετε τον… μαραθώνιο σειρών και επιλέξτε να σηκώνεστε για πέντε λεπτά μεταξύ των επεισοδίων βοηθώντας το σώμα και τον εγκέφαλό σας να παραμείνουν ενεργά», προτείνει ο Δρ. Wright.
Παρακολουθήστε με φίλους. «Αν παρακολουθείτε μία σειρά για έξι ώρες τότε αυτές τις έξι ώρες δεν αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους. Οι ώρες που περνάτε μόνοι σας αυξάνονται και ενδέχεται να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και άλλες νόσους ψυχικής υγείας. Η εξισορρόπηση του χρόνου που ξοδεύεται μπροστά στην οθόνη και το χρόνου που περνάτε με αγαπημένα σας πρόσωπα είναι σημαντική για την αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης».
Αν έχετε σνακ, κάντε υγιεινές επιλογές. «Τα λαχανικά ή τα φρούτα είναι εξαιρετικές επιλογές σνακ αν θέλετε απαραίτητα να τρώτε κάτι κατά τη διάρκεια του «μαραθωνίου». Δοκιμάστε να μείνετε μακριά από την κατανάλωση αλμυρών και λιπαρών τροφών όταν παρακολουθείτε μία σειρά», πρότεινε ο ειδικός.
«Αν ενσωματώσετε αυτές τις οδηγίες στη ρουτίνα του “μαραθωνίου σειρών” μπορείτε να δημιουργήσετε υγιεινές συνήθειες και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε περιστασιακά αυτές τις στιγμές χωρίς να βλάπτετε τον εγκέφαλό σας», καταλήγει ο Δρ. Wright.

Πηγή: ygeiamou.gr