14 Αυγούστου 2005: Η μοιραία πτήση του Helios που οδήγησε στον θάνατο 121 ανθρώπους

Στην πτήση 522 της Ήλιος επέβαιναν 121 επιβάτες, 115 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα. Το αεροπλάνο αναχώρησε από την Κύπρο. Τελικός προορισμός ήταν η Πράγα με ενδιάμεση στάση την Αθήνα. Όλοι τους βρήκαν τραγικό θάνατο”.

Η ομάδα της UP DRONES μας ταξιδεύει στο σημείο που κατέπεσε το Boeing 737-31S στο Γραμματικό Αττικής και μας προκαλεί ρίγη συγκίνησης.

Ήταν 14 Αυγούστου του 2005. Η αναχώρηση του αεροσκάφους έγινε στις 09.07 από την Λάρνακα.

121 άνθρωποι είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν από την Κύπρο στην Πράγα, με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα. Ωστόσο δεν κατάφερε κανείς να φτάσει στον τελικό του προορισμό.

Το Μπόινγκ της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος», συνετρίβη λόγω ταχείας αποσυμπίεσης της καμπίνας κατά την απογείωση, που προκάλεσε τη λιποθυμία επιβατών και πληρώματος.

Το αεροσκάφος πετούσε με αυτόματο πιλότο και με όλους τους επιβαίνοντες να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους εκτός από τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου που έκανε προσπάθειες να αναλάβει τον έλεγχο του.

Στις 12.05 το αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 121 ψυχές, εκ των οποίων οι 22 ήταν ανήλικα παιδιά και βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αδύνατη η εξακρίβωση των στοιχείων των θυμάτων χωρίς τη μέθοδο DNA, αφού οι περισσότεροι είτε κάηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε από την πρόσκρουση, είτε τα σώματά τους διαμελίστηκαν.

Οι πρώτες έρευνες που διεξήχθησαν, κατέληξαν στο πόρισμα ότι το πρόβλημα στο αεροσκάφος προκλήθηκε από απότομη αποσυμπίεση του εσωτερικού του αεροπλάνου.

Στα ενεργά αίτια ήταν: Η παραμονή του διακόπτη συμπίεσης του αεροσκάφους στη χειροκίνητη ρύθμιση κατά τον έλεγχο πριν από την πτήση. Αυτό είχε ως επακόλουθο να μειώνονται όσο περνούσε η ώρα τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής πίεσης και κατ’ επέκταση τα επίπεδα του οξυγόνου στο εσωτερικό του αεροπλάνου.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!