Eύβοια: Εκκένωση χωριών και εικόνες αποκάλυψης από τη φωτιά

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά.

Η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην περιοχή Natura της Εύβοιας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας πλέον τα Ψαχνά, αφού οι φλόγες στις 17:00 περίπου βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 3 χλμ από την πόλη.

Από νωρίς το μεσημέρι έχουν ήδη εκκενωθεί τα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλης και το απόγευμα το Δεσποτικό, ενώ στη συνέχεια σειρά για εκκένωση πήρε και το χωριό Πλατάνα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ Βασίλης Ασβεστόπουλος

Οι κάτοικοι συμμορφώθηκαν πλήρως και είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ένας όμως πυροσβέστης, εθελοντής της Πολιτικής Προστασίας, υπέστη εγκαύματα στο χέρι του και μεταφέρεται στο ΚΑΤ εσπευσμένα.

Λίγα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, χωρίς ακόμα να μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για το μέγεθος τυχόν περαιτέρω ζημιών σε οικείες και κτίσματα.

Ο αντιδήμαρχος Διρφύων, Π.Ματράκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για μέτωπο μεγαλύτερο από τρία χιλιόμετρα, ενώ η μορφολογία του εδάφους να δυσχεραίνει περαιτέρω την επιχείρηση πυρόσβεσης. Όπως ο ίδιος, πάντως, δήλωσε, «οι πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν και υπερβαίνοντας τις δυνάμεις τους, επιχειρούν στην πυρκαγιά. Oι φλόγες που αναδύονται από το φλεγόμενο δάσος είναι τόσο πυκνές που έχουν φτάσει μέχρι την Αττική, καλύπτοντας το κέντρο της Αθήνας.

Η κατάσταση στην Αθήνα είναι τόσο αποπνικτική, που προκαλεί δυσφορία σε όσους βρίσκονται στην πόλη. Αν και σύμφωνα με το ΕΚΑΒ δεν υπάρχουν επιπλέον μεταφορές ανθρώπων στα νοσοκομεία -δεδομένης της κατάστασης καύσωνα των προηγούμενων ημερών – ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έδωσε συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα. Βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και εντός των επόμενων ωρών θα μεταβεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΑΠΕ ΜΠΕ/ Βασίλης Ασβεστόπουλος

Στο σημείο της μεγάλης φωτιάς μεταβαίνει ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ όπως περιέγραψε στο έκτακτο δελτίο του ΑΝΤ1 εθελοντής πυροσβέστης που βρίσκεται στην περιοχή, η μάχη της πυρόσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της συνεχούς αλλαγής της φοράς των ανέμων.

Στη φωτιά της Εύβοιας επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, καθώς και ένα επιπλέον που πετά πάνω από τις εστίες ως συντονιστικό.

Πηγή: ant1news.gr