Εξιχνιάστηκε απάτη στο διαδίκτυο – Ιστοσελίδα πουλούσε «μαϊμού» εισιτήρια συναυλιών και παραστάσεων

Μια σοβαρή υπόθεση με απάτη στο διαδίκτυο εξιχνίασε η δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ιστοσελίδα πουλούσε μαϊμού εισιτήρια για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Δήθεν φτηνά εισιτήρια πουλούσαν επιτήδειοι μέσω ιστοσελίδας με την απάτη να εξιχνιάζεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς καθώς και αρμόδιες αρχές του εξωτερικού, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόσφεραν εισιτήρια για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις και θεάματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες ότι η επίμαχη ιστοσελίδα, κατά την κράτηση των εισιτηρίων χρέωνε τις πιστωτικές κάρτες των πελατών με μια τιμή εισιτηρίου και τους έστελνε μετά φτηνότερα εισιτήρια με διαφορετικό ονοματεπώνυμο. Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις τέτοιας απατηλής πώλησης εισιτηρίων για εκδηλώσεις και θεάματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τις οποίες η εταιρεία είχε αποκομίσει παράνομο όφελος πάνω από 6.000 ευρώ.

Η εταιρία είχε έδρα την Ελβετία

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα μετά από έρευνα ταυτοποιήθηκε ότι είχε κατοχυρωθεί από εταιρία με έδρα την Ελβετία, ενώ από την αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων προέκυψε ότι δεν συγκαταλέγεται στους νόμιμους εξουσιοδοτημένους φορείς για πώληση εισιτηρίων πάσης φύσεως. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της επίμαχης εταιρίας, για απάτη με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση, η οποία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές της Ελβετίας.

Τι πρέπει να προσέχουμε σε ανάλογες περιπτώσεις

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου για τη λήψη προληπτικών μέτρων σε συναλλαγές για κρατήσεις μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων και ειδικότερα:

• πριν πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω μιας ιστοσελίδας, θα πρέπει να επικοινωνούμε με το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή την εταιρεία, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εάν θα λάβουμε απάντηση και αν υφίσταται – λειτουργεί η επιχείρηση και έχει φυσική έδρα,

• δεν πληρώνουμε προκαταβολικά σε διαδικτυακές εταιρίες, ψηφιακές πλατφόρμες ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση με παρεμφερές αντικείμενο, την οποία δε γνωρίζουμε.

• να αναζητούμε πληροφορίες και σχετικές αναρτήσεις, για την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος και πώς το διαδικτυακό κατάστημα διαχειρίζεται τυχόν παράπονα πελατών του.

• να ζητάμε την αυθεντική απόδειξη ή γραπτή απόδειξη αγοράς.

• να προσέχουμε ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς χρονική πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

• θα πρέπει να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές μας πληκτρολογώντας οι ίδιοι τη διεύθυνση της αντίστοιχης ιστοσελίδας. Να μην επιλέγουμε απευθείας τους συνδέσμους (links) που λαμβάνουμε με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι απατηλά.

• να πραγματοποιούμε τις πληρωμές – συναλλαγές μας μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser).

πηγή: newsit.gr