5 θαυματουργά tips για να την παλέψεις αν καείς από τον ήλιο

Λίγο ο διακαής πόθος να αποκτήσεις κι εσύ μια φορά στη ζωή σου τροπικό μαύρισμα, λίγο η μαγεία της ρακέτας ή του beach soccer που σε συνεπήρε και ξέχασες να ανανεώσεις το αντηλιακό σου, λίγο η ευαίσθητη επιδερμίδα σου που αρνείσαι να περιποιηθείς με τα κατάλληλα προϊόντα και το αποτέλεσμα στην πλάτη σου (συνήθως) φέρνει κάτι από τσουρουφλισμένο αστακό, μπαρμπούνι ή μπακαλιαράκι στα κάρβουνα. Το μάθημά σου το πήρες και θα στο επαναλάβω με τρεις λέξεις και κεφαλαία γράμματα: ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΠΑΝΤΑ και ΠΑΝΤΟΥ. Το θέμα είναι, τώρα τι κάνεις. Πώς θα αντιμετωπίσεις το κάψιμο; Πώς θα γίνεις από κοκκινόψαρο ξανά αθερίνος;

Ο βασικός κανόνας του καλοκαιριού

Μην ξεχνάς, πως ο μεγαλύτερος εχθρός της επιδερμίδας σου τώρα το καλοκαίρι είναι η αφυδάτωση. Εκτός λοιπόν, από την ενυδατική κρέμα σου, μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό προκειμένου να διατηρείς ενυδατωμένο τον οργανισμό σου.

Φόρεσε έξυπνα ρούχα

Απόφυγε τα βαριά υφάσματα ή τα πολύ στενά ρούχα και επίλεξε βαμβακερά μπλουζάκια και γενικά πιο φαρδιές γραμμές που θα αφήνουν την επιδερμίδα σου να αναπνεύσει.

Το κόλπο στο ντους

Το πιο εύκολο tip για να ανακουφιστείς από το έγκαυμα, είναι  να κάνεις συχνά ντους, αφήνοντας να τρέχει πάνω σε αυτό το σημείο της επιδερμίδας σου άφθονο δροσερό- κρύο νερό  για περίπου 15- 20 λεπτά. Γενικά, απόφυγε το ζεστό νερό – που θα αυξήσει ακόμη πιο πολύ τη θερμοκρασία του σώματός σου- και το έντονο τρίψιμο με την πετσέτα.

Η ώρα των ειδικών

Περιποιήσου την ερεθισμένη επιδερμίδα σου με εξειδικευμένες κρέμες που θα βρεις στο φαρμακείο και όχι με την κρέμα που θα πιάσεις πρώτη μέσα από το νεσεσέρ της καλής σου. Χάρη στην ειδική και δροσερή στην υφή φόρμουλά τους, καταπραΰνουν τα ηλιακά εγκαύματα, ανακουφίζουν από τον πόνο και το κάψιμο και ενυδατώνουν το δέρμα, επιταχύνοντας τη φυσική αποκατάσταση και ανάπλασή του. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγεις τις ενυδατικές κρέμες με ιδιαίτερο/ έντονο άρωμα που μπορεί να ερεθίσουν – αντί να ανακουφίσουν- την περιοχή.

Βοήθεια από τρίτους

Για αρχή φρόντισε να διατηρείς την επιδερμίδα σου ενυδατωμένη και καθαρή, μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία. Αν ο πόνος είναι αρκετός, τα αναλγητικά μπορούν να σε ανακουφίσουν προς στιγμήν. Φυσικά, αν το έγκαυμα από τον ήλιο συνεχίζει να είναι επώδυνο, να μην επουλώνεται ή να μη βλέπεις βελτίωση καλό θα ήταν να απευθυνθείς άμεσα στο δερματολόγο.

Πηγή: oneman.gr