Ανακοίνωση “Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας” για τις αποζημιώσεις

Οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν και φέτος στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες στη Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές, αναδεικνύουν, για πολλοστή φορά, το μεγάλο πρόβλημα της αγροτικής ασφάλισης στη χώρα μας.
Ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουμε “τα μαλλιοκέφαλα μας” για την ασφάλιση της παραγωγής μας, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας όταν τον χρειαζόμαστε, καθώς, με βάση τον αναχρονιστικό κανονισμό του, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δεν αναγνωρίζει καν και δεν αποζημιώνει καθόλου τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο, ενώ και σε όσες αναγνωρίζει οι αποζημιώσεις που προβλέπονται δεν αφορούν στο σύνολο των ζημιών, αλλά σε μέρος τους κι είναι ψίχουλα, τα οποία, μάλιστα, καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Το ζήτημα των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή είναι διαχρονικά ένα κρίσιμο ζήτημα που εκτός των άλλων πλήττει το εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών και επιτείνει το ξεκλήρισμα το οποίο επιφυλάσσουν οι κυβερνήσεις, η ΚΑΠ της ΕΕ και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Μέχρι το 2011 οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πλήρωναν στον ΕΛΓΑ, το 3% των τιμολογίων τους ως ασφάλιστρα, ένα ποσό που έφτανε περίπου 70-75 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ο δε κρατικός προϋπολογισμός κάλυπτε τα υπόλοιπα που κατ’ έτος έφταναν σύνολο περίπου τα 450 εκατ. ευρώ, χωρίς να καλύπτονται και τότε όλες οι αιτίες και το 100%. των ζημιών.

Με πρόσχημα τα ελλείμματα του οργανισμού το 2011, άλλαξε προς το χειρότερο από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ με τον οποίο μείωσε δραματικά τις αποζημιώσεις, ενώ αύξησε πάρα πολύ τα ασφάλιστρα.

Συγκεκριμένα:

– Υπερδιπλασιάστηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές από 70-75 εκατομ. ευρώ σε 170-175 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από αυτά διατίθενται για αποζημιώσεις μόνο τα 125 εκατ. ευρώ ως ανώτατο ποσό τον χρόνο, περίπου στο ¼ του ποσού που δίνονταν ως το 2011 και ενώ οι ζημιές έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Αν το ύψος των ζημιών ξεπερνάει αυτό το ποσό τότε υπάρχει οριζόντια περικοπή στους δικαιούχους παραγωγούς.
– Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πληρώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα στρέμματα καλλιέργειας χωρίς να ξέρουμε αν θα έχουμε παραγωγή, αν θα την πουλήσουμε και σε ποια τιμή, αν θα πληρωθούμε από εμπόρους και βιομηχανίες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων, που ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει και έτσι ο αγρότης και σε πολύ χειρότερη μοίρα ο κτηνοτρόφος, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να έχουν εισόδημα και χωρίς να αποζημιώνονται από την ζημιά που υπέστησαν.
– Καμιά κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ πάρα την πρόβλεψη του νέου κανονισμού για 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ (περίπου 30-35 εκατ. ευρώ τον χρόνο). Με αυτό τον τρόπο ο ΕΛΓΑ που είναι κρατικός οργανισμός, όχι μόνο λειτουργεί πλήρως ανταποδοτικά, αλλά ακόμη χειρότερα, αφού με αυτά τα χρήματα καλύπτονται εκτός από τις αποζημιώσεις και οι πάγιες ανάγκες του Οργανισμού, τα λειτουργικά έξοδα του, η μισθοδοσία των υπαλλήλων, τα έξοδα κίνησης, ενοίκια, τηλέφωνα κλπ, αλλά και 30 ακόμη εκατ. ευρώ που πάνε στις μνημονιακές υποχρεώσεις.
– Υπάρχουν τεράστια κενά στην στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στην αποζημίωση τους.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, προτίθεται να επιταχύνει την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της αγροτικής ασφάλισης με είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών και την αύξηση των ασφαλίστρων, χωρίς ουσιαστική ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής όπως συμβαίνει άλλωστε και σήμερα.

Έχουμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, δεν πρόκειται ν’ αποδεχτούμε αυτή την πολιτική και θα μας βρει απέναντι της αν προχωρήσει τον σχεδιασμό της για τον ΕΛΓΑ που στρέφεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Για την κατάσταση που βιώνουμε ευθύνεται η ανάπτυξη, με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και όσοι την στηρίζουν, που δεν χωράει την προστασία της παραγωγής των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κλπ, δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες. Διεκδικούμε τις υποδομές που χρειάζονται, την ανακούφιση όσων πλήττονται, μέτρα προστασίας.

Άμεσα παλεύουμε για:
– Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις.
– Κατάργηση των ΠΣΕΑ (ΚΟΕ) που αποζημιώνουν με ψίχουλα την παραγωγή και το κεφάλαιο μετά από 3 και πάνω χρόνια.
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
– Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
– Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, αντιχαλαζικά δίχτυα, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κλπ.
– Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς, η οποία να καλύπτει το κόστος ανά στρέμμα για την αποκατάσταση της μηχανικής υποδομής των καλλιεργειών και την «επούλωση» των φυτών, καθώς και τη χρηματοδότηση για τις αναγκαίες υποδομές προστασίας των καλλιεργειών.
– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας