«Επιτελικό κράτος για μια ισχυρή Ελλάδα»

«Η Κυβέρνηση εναρμόνισε νομοθεσία 40 ετών και φέρνει προς ψήφιση τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, ο οποίος σωρεύει όλη την ακαδημαϊκή εμπειρία σε σχέση με τις καλύτερες αρχές και πρακτικές λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, που θα καταστήσουν το ελληνικό κράτος πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό.»

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά τη συζήτηση, επί του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος, προσθέτοντας:

«Ενισχύονται επί της ουσίας οι αρμοδιότητες του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ο Πρωθυπουργός θα διασφαλίζει αποτελεσματικότερα, την ενότητα, τον συντονισμό και την εποπτεία του κυβερνητικού έργου, που θα υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς και στοχευμένες δράσεις μέσω των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων.

Οι διατάξεις για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) προβλέπουν ρητά αυτό, που έχω επισημάνει προσωπικά εδώ και καιρό. Η χώρα αποκτά στρατηγική εθνικής ασφαλείας σε θεσμοποιημένη βάση, γι’ αυτό και προτείνω να προβλέψουμε νομοθετικά την έκδοση αντίστοιχου θεσμικού κειμένου (Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας), που θα έχει νομική δεσμευτικότητα και χρονική διάρκεια».

Προσθέτως, ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε στους Π. Πολάκηκαι Χρ. Σπίρτζη ότι η νέα Κυβέρνηση μειώνει τους μετακλητούς υπαλλήλους και το διοικητικό κόστος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:

«Στις πρωθυπουργικές δομές της προηγούμενης Κυβέρνησης τοποθετήθηκαν 150 μετακλητοί, ενώ εμείς προβλέπουμε 100 και μειώσαμε τις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 σε 58! Μόνο για τους μετακλητούς, η εξοικονόμηση δαπάνης υπολογίζεται από το ΓΛΚ σε 1,9 εκ. ευρώ, ενώ το νομοσχέδιο εξοικονομεί συνολικά2,4 εκ. ευρώ!».

Περαιτέρω, ο αν. Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ εστίασε στην αντιμετώπιση της πολυνομίας και στην ενδυνάμωση της διαφάνειας, υπογραμμίζοντας:

«Η Προεδρία της Κυβέρνησης θα διαδραματίσει μείζονα ρόλοστην ποιότητα της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας και στηνκωδικοποίηση του δικαίου, μέσω της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.  

Συνδυαστικά με τις Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου ανά Υπουργείο, συστήνουμε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο ελέγχων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, υποστηριζόμενη από το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο Ελέγχου και Λογοδοσίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας σημείωσε:

«Πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, πραγματοποιούμε, σήμερα, ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον, προκειμένου να διασφαλίσουμε μία Πατρίδα ισχυρή και ανταγωνιστική στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφήνουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στη διοικητική ιστορία της χώρας και είμαστε ακόμα στην αρχή!».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία εδώ:

https://youtu.be/erMt3_oIdrI