Κόκκαλης σε Βορίδη: Μην καταργείτε το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, προχωρήστε στην αλλαγή του κανονισμού

Να μην καταργηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον πρωτογενή τομέα, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Λαρισαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει επίσης πως ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους είχε κινηθεί η διαδικασία αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε αυτό ς να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες αλλά και στην κλιματική αλλαγή, ζητώντας να προχωρήσει.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: “Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής, αλλά και από τα Μ.Μ.Ε., πληροφορήθηκαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι την πρόθεσή σας να εισέλθουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στον πρωτογενή τομέα.

Προκειμένου να ενισχύσετε αυτή την επιχειρηματολογία, απαξιώσατε τον ΕΛΓΑ, ότι δήθεν για τις αποζημιώσεις απαιτείται χρονικό διάστημα δυο (2) ετών.

Ουδόλως όμως αναφερθήκατε στην επιχειρούμενη από τις 16-12-2018 αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, η οποία, βεβαίως, κρίνεται επιβεβλημένη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ στις 16-12-2018 σε σχετική συνεδρίαση αποφάσισε όπως ξεκινήσει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος ισχύει από το 1988 έως και σήμερα με μοναδική εξαίρεση ελάχιστες βελτιώσεις που έλαβαν χώρα του 2011.

Στην άνω συνεδρίαση αποφασίστηκε όπως συνταχθεί αναλογιστική μελέτη για τις απαιτούμενες και επιβεβλημένες λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλαγές (πχ. ένταξη και άλλων ασφαλιστικών κινδύνων, νέα αγροτικά προϊόντα προς ασφάλιση κλπ.).

Η ως άνω αλλαγή των κανονισμών καίτοι αποφασίστηκε εντούτοις δεν ολοκληρώθηκε διότι απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα όπως διαγωνισμός, δημόσια διαβούλευση κλπ.

Για την επιχειρούμενη αλλαγή του κανονισμού οι φορείς του πρωτογενούς τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, συνεταιρισμοί κλπ.) στην πλειοψηφία τους είναι σύμφωνοι”.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Εάν θα προχωρήσετε στην αλλαγή του Κανονισμού, η οποία ξεκίνησε στις 16-12-2018, προς άρση των αδικιών που έχει ο σημερινός Κανονισμός και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας.