Αστεροειδής πέρασε σε απόσταση «αναπνοής» από τη Γη

Την Πέμπτη ένας αστεροειδής που ονομάζεται «Asteroid 2019 OK», ταξιδεύοντας με ταχύτητα σχεδόν 24 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, πλησίασε πολύ κοντά στη Γη.

Ο αστεροειδής πέρασε σε απόσταση περίπου 70.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη και ήταν μια από τις πλησιέστερες προσεγγίσεις στον πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια.

Ο «2019 OK» ήταν αρκετά μεγάλος και, παρόλο που δεν θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια καταστροφή σαν εκείνη που αφάνισε τους δεινόσαυρους, θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη.

Η NASA παρακολουθεί μεγάλους αστεροειδείς προκειμένου να εντοπίσει οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται σε μια απειλητική τροχιά προς τη Γη. Αλλά ο «2019 OK» εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από λίγες ημέρες και προσδιορίστηκε από τους επιστήμονες ως επικίνδυνος μόλις μία μέρα προτού περάσει από τον πλανήτη μας.

Ο «Asteroid 2019 OK» κατάφερε να διαφύγει από την προσοχή των επιστημόνων, επειδή ήταν σχετικά μικρότερος από άλλους που προσεγγίζουν τη Γη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο αστεροειδής έχει διάμετρο μεταξύ 57 και 130 μέτρα, ενώ όπως δήλωσε στη Sydney Morning Herald ο Μάικλ Μπράουν, καθηγητής στη σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Μονάς: «Είναι ένας αστεροειδής, φονέας των πόλεων. Επειδή είναι τόσο μικρός, είναι απίστευτα δύσκολο να τον διακρίνεις παρά μόνο το τελευταίο λεπτό».

Πηγή: Vox.com