Απόσχιση Β. Ιρλανδίας σε περίπτωση Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέο Βαράντκαρ, υπενθύμισε χθες ότι σε περίπτωση σκληρού Brexit θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος η απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας δεν επιθυμεί την επανεμφάνιση «σκληρών» συνόρων στο νησί. Παρ’ όλα αυτά, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, επανέλαβε χθες κατά τις άτυπες επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ότι η δικλίδα ασφαλείας (backstop) για την αποφυγή σκληρών συνόρων πρέπει να καταργηθεί. «Μιλώντας για κατάργηση της δικλίδας, ουσιαστικά μιλάει για έξοδο χωρίς συμφωνία», σημείωσε ο Βαράντκαρ. Η Αγκελα Μέρκελ δεν προχώρησε σε αντίστοιχα σχόλια, με την επίσημη ανακοίνωση να αναφέρει ότι ευχήθηκε καλή τύχη στον νέο πρωθυπουργό, προσκαλώντας τον σύντομα στο Βερολίνο. Πάντως, στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαράσσει στρατηγική για την αποφυγή ενός Ψυχρού Πολέμου με τη Βρετανία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο μπορεί να καταρρεύσουν πλήρως μετά μία έξοδο χωρίς συμφωνία», ανέφερε ο ανταποκριτής των «Τάιμς» στις Βρυξέλλες, Μπρούνο Γουότερφιλντ. «Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν πιστεύουν πλέον ότι η Βρετανία θα επιστρέψει στο τραπέζι ταπεινωμένη, λίγες εβδομάδες μετά το Brexit, όπως θεωρείτο ώς τώρα σίγουρο σε χώρες όπως η Γαλλία». Ο Μπόρις Τζόνσον έχει μεγάλη εμπειρία από τις Βρυξέλλες: έχει ζήσει στην πόλη πολλά χρόνια ως ανταποκριτής βρετανικών εφημερίδων, ενώ είχε φοιτήσει και στο διεθνές σχολείο των Βρυξελλών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρεται στον εαυτό του ως «χωνευτήρι πολιτισμών», εξαιτίας του γεγονότος ότι η οικογένειά του έχει χριστιανικές, εβραϊκές και μουσουλμανικές ρίζες. Ιδίως το γεγονός ότι ο προπάππους του, Αλί Κεμάλ, ήταν o τελευταίος υπουργός Εσωτερικών της οθωμανικής αυτοκρατορίας προξένησε ενθουσιασμό στην Τουρκία. Όπως και ο δισέγγονός του, ο Αλί Κεμάλ ήταν δημοσιογράφος που μεταπήδησε στην πολιτική.

Πηγή: kathimerini.gr