Ισχυρός σεισμός στην Αθήνα

Έντασης 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ήταν σύμφωνα με την επίσημη μέτρηση ο σεισμός που ταρακούνησε την Αττική και έγινε αισθητός στην μισή Ελλάδα.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι “σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας”.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται σε βάθος περίπου 12 χιλιομέτρων, στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας ότι ήταν μικρού εστιακού βάθους για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.

Στην περιοχή γίνονται διαρκώς μετασεισμοί, το μέγεθος των οποίων δεν είχε ξεπεράσει τα 3,5 Ρίχτερ, τουλάχιστον μέχρι εκείνον που σημειώθηκε στις 15:13 κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Από την ισχυρή δόνηση έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, λόγω του φόρτου στα δίκτυα.  Αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι υπάρχουν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση κάποιων περιοχών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές, παρά μόνο για την κατάρρευση ενός παλιού, ακατοίκητου σπιτιού στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ζημιές υπήρξαν και σε τοιχοποιία κτηρίου στον Πειραιά.

Στα social media αναρτώνται εικόνες από δρόμους της Αθήνας, όπου πολίτες από σπίτια, καταστήματα και γραφεία έχουν πλημμυρίσει τα πεζοδρόμια, ενώ έχει ζητηθεί από εργαζόμενους σε πολυώροφα κτήρια γραφείων να εκκενώσουν τα κτήρια για προληπτικούς λόγους. Το ίδιο έκαναν και όσοι βρίσκονταν στο κτήριο της Βουλής, καθώς και στον παιδικό σταθμό

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τηλεφώνημα που να αναφέρει κάποια κατάρρευση κτηρίου, τραυματισμό ατόμου ή κάτι σχετικό, παρά μόνο για παροχή βοήθειας που αφορά πολίτες εγκλωβισμένους σε ασανσέρ.

Αμέσως μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αττική ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Με εντολή των επικεφαλής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής πληρώματα και οχήματα των υπηρεσιών έχουν βγει στους δρόμους, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση και να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια, εφόσον ζητηθεί από κάποιον πολίτη.