Αυτοψία Κέλλα στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Τυρνάβου

Σε αγροτικές περιοχές του Αργυροπουλίου, που χτυπήθηκαν σφοδρότατα από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα, βρέθηκε ο βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας. Ο Λαρισαίος πολιτικός, μαζί με το νέο Δήμαρχο Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα, τον Πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστο Τσιτσιρίγγο, δημοτικούς συμβούλους και αγρότες, πραγματοποίησε αυτοψία, τόσο σε καλλιέργειες, όσο και σε ποιμνιοστάσια και διαπίστωσε το μέγεθος των καταστροφών σε παραγωγή, φυτικό κεφάλαιο και εγκαταστάσεις, επισημαίνοντας:

«Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα υποστήκαμε μία ακόμη μεγάλη καταστροφή. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας είναι σε απόγνωση και ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως συνέβη στη Χαλκιδική.

Οι πληγέντες πρέπει να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια. Από την πρώτη στιγμή, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινητοποίησε τον ΕΛΓΑ και τα κλιμάκιά του προχωρούν τη διαδικασία της καταγραφής με εντατικούς ρυθμούς, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό “εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα αρχίσουν άμεσα με προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής”. Οι διαδικασίες των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ, όπως τονίσαμε κατά την προεκλογική περίοδο, ο ΕΛΓΑ θα ενισχυθεί σημαντικά με την επικαιροποίηση του Κανονισμού του και θα προσαρμοστεί στην Κλιματική Αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας αποτελούν πλέον, θλιβερή πραγματικότητα.

Ακόμη, έχουμε ενημερώσει την ηγεσία του Υπουργείου ότι θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που απώλεσαν φυτικό και αντιστοίχως, πάγιο κεφάλαιο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαράσσουν μία νέα στρατηγική για τη διεκδίκηση επαρκών πόρων, σε σταθερή, μάλιστα, βάση, από την ΕΕ για ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής.

Η νέα Κυβέρνηση στηρίζει κατά προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα και την ελληνική ύπαιθρο. Είμαστε δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας και προχωράμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να θωρακίσουμε την αγροτική μας παραγωγή και να αναθερμάνουμε την αγροτική μας οικονομία».