50 χρόνια από το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη

Ηταν 16 Ιουλίου του 1969 όταν εκτοξεύθηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης. Ο λόγος για το Απόλλων 11. Ήταν πραγματικά μια ιστορική αποστολή των τριών αμερικανών αστροναυτών Άρμστρογκ, Ώλντριν και Κόλλινς, που πραγματοποιήθηκε στις 20.7.1969, με την κάθοδο των δύο εξ αυτών στην επιφάνειά της.

Νηλ Άρμστρογκ, (23/5/1952)

Η εκτόξευση έγινε στις με τη βοήθεια του γιγαντιαίου πυραύλου «Κρόνος – 5», ύψους 121 μ. Το απόγευμα της 19ης Ιουλίου το διαστημόπλοιο άρχισε να πλησιάζει τη Σελήνη υπό την επίδραση της βαρύτητάς της και σιγά – σιγά να γίνεται δορυφόρος αυτής. Ύστερα από 11 περιφορές ο Ώλντριν και ο Άρμστρογκ φόρεσαν τις στολές τους, άφησαν το τμήμα διακυβέρνησης και μπήκαν στη σεληνάκατο που της έδωσαν το όνομα «Αετός».

Ο «Αετός» αποχωρίστηκε από το υπόλοιπο μέρος, το «Κολούμπια», όπως το ονόμασαν, και τότε ο Άρμστρογκ αναφώνησε: Ο «Αετός» άνοιξε τα φτερά του. Στο «Κολούμπια» παρέμεινε μόνος του ο Κόλλινς. Στις 9 το βράδυ της 20ής Ιουλίου άρχισε η κάθοδος προς τη Σελήνη και ο «Αετός» προσεδαφίστηκε δίπλα από έναν κρατήρα της Θάλασσας της Νηνεμίας. Και ενώ η αγωνία στο κέντρο ελέγχου πίσω στη Γη είχε κορυφωθεί, ακούστηκε η φωνή του Ώλντριν να ενημερώνει: «Χιούστον, εδώ η βάση της Νηνεμίας. Ο “Αετός” προσεδαφίστηκε. Λίγο αργότερα ο Άρμστρογκ ανοίγει την πόρτα και κατεβαίνει σιγά – σιγά τις σκάλες του “Αετού” και κάνει το πρώτο βήμα στην επιφάνεια της Σελήνης λέγοντας: Αυτό είναι ένα μικρό βήμα ανθρώπου, αλλά γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα. Ύστερα μάζεψε μια χούφτα χώμα και μερικές πέτρες, τα έβαλε σ’ ένα σάκο για να τα μεταφέρει στη Γη».

Ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον κι οι αστροναύτες του Apollo II

Ο Ώλντριν ακολούθησε τον Άρμστρογκ, πάτησε στο έδαφος της Σελήνης και άρχισε να περπατάει. «Είναι ωραία. Είναι μεγαλοπρεπές το θέαμα», αναφώνησε.

Ακολουθώντας συμβολικά το ταξίδι του Apollo 11 από την εκτόξευσή του (16 Ιουλίου 1969) έως την προσελήνωσή του (20 Ιουλίου 1969) και τα πρώτα βήματα του Neil Armsrtong στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν την Τρίτη 16/7 και ολοκληρώνονται το Σάββατο 20/7. Η σειρά των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του ΕΑΑ.

Η Γη από τη Σελήνη

«Θα παρατηρήσουμε μερική έκλειψη σελήνης και τους πλανήτες Δία και Κρόνο. Θα περιηγηθούμε στο μουσείο του Αστεροσκοπείου όπου θα εστιαστούμε στον περίφημο χάρτη της Σελήνης κατασκευασμένο από τον Ιούλιο Σμιτ τον 19ο αι.Θα μιλήσουμε για τον υπολογισμό των φάσεων της Σελήνης και των εκλείψεων από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μέσω αντιγράφου που εκτίθεται στο μουσείο», αναφέρουν οι συντελεστές των εκδηλώσεων.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: NASA

Πηγή: thetoc.gr