Αγαλματίδιο γυναικείας θεότητας βρέθηκε στο υπόγειο του Πύργου Καραμίχου

Μαρμάρινο αγαλματίδιο γυναικείας θεότητας, που χρονολογείται κατά την Ελληνιστική περίοδο, βρέθηκε χθες στο υπόγειο του κτίσματος του Πύργου Καραμίχου, στα Φάρσαλα.
Το εύρημα ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες καθαρισμού του κτίσματος, οι οποίες ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες, στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης του Πύργου, ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και αποτελεί αξιόλογο δείγμα της αρχιτεκτονικής των αρχοντικών εκείνης της εποχής.

Το αγαλματίδιο της θεάς, βρέθηκε μεταξύ ενός σωρού παλιών αντικειμένων που βρίσκονταν στο υπόγειο του Πύργου, από τους εργάτες που ανέλαβαν τον καθαρισμό του, προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση του χώρου.

Ειδοποιήθηκε αμέσως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, όπου και παραδόθηκε χθες το πρωί.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και τον αρχαιολόγο της Εφορείας κ. Γιώργο Τουφεξή, πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, το οποίο έχει ύψος 45 εκατοστά και αναπαριστά γυναικεία θεότητα.

Δυστυχώς, έχει σωθεί μόνο ο κορμός του, καθώς λείπουν το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια. Ο κορμός, που είναι ντυμένος με ιμάτιο, διατηρείται σε καλή κατάσταση και οι αρχαιολόγοι ευελπιστούν με την περαιτέρω μελέτη του να απαντήσουν στο ερώτημα της ταυτότητας της θεάς.

Τα αγαλματίδιο μεταφέρθηκε στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, όπου καθαρίστηκε και θα μελετηθεί περαιτέρω.

Να σημειωθεί ότι το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης της γνωστής αρχοντικής κατοικίας των Φαρσάλων, η οποία έχει κριθεί μνημείο της νεότερης ιστορίας του τόπου, έχει αναλάβει ο Δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, η οποία έχει συντάξει τη μελέτη της αποκατάστασης.