Μαρία Γαλλιού: Σας καλώ να ψηφίσετε με όρους μέλλοντος – (pic)

Το δικό της ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα κατέθεσε η υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Μαρία Γαλλιού μιλώντας σε εντυπωσιακή συγκέντρωση πολιτικών της φίλων και στελεχών στη Λάρισα.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αλλάξει τα πάντα στην Ελλάδα. Η δική μου γενιά, η κατά τεκμήριο πιο μορφωμένη γενιά της χώρας μας από τον πόλεμο και μετά, δέχθηκε την πιο βίαιη αναπροσαρμογή των δεδομένων της.

Παιδιά σπουδαγμένα σε ολόκληρο τον κόσμο, με εμπειρίες και ερεθίσματα που ξεπερνάνε κατά πολύ τα στενά όρια της πατρίδας μας, βρέθηκαν ξαφνικά σε μια έρημο χωρίς όνειρα.

Η δική μου γενιά δεν ήταν η γενιά της Αντίστασης.

Δεν ήταν η γενιά του εμφυλίου.

Δεν ήταν η γενιά της αστικής ανοικοδόμησης.

Δεν ήταν η γενιά του Πολυτεχνείου.

Δεν ήταν η γενιά της συμφιλίωσης.

Δεν ήταν η γενιά της αλλαγής.

Δεν ήταν η γενιά του εκσυγχρονισμού και της απατηλής λάμψης.

Η δική μου η γενιά είναι η γενιά της κρίσης και της χρεοκοπίας.

Είναι η γενιά που χωρίς να ευθύνεται για κάτι, κλήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό.

Που έμεινε με τα εφόδια της μπροστά στον συλλογικό καθρέφτη και έπρεπε να πάρει την σκληρή απόφαση της μετανάστευσης, για να μπορέσει να βρει τη δουλειά που την εκφράζει και που θα της δώσει το δικαίωμα να δημιουργήσει.

Ως εκπρόσωπος αυτής της γενιάς, και μπροστά στο ίδιο ακριβώς δίλημμα, εγώ προτίμησα να μείνω και να αγωνιστώ.

Να αγωνιστώ για τα δικά μου όνειρα, για τους δικούς μου στόχους, για τα δικά μου οράματα.

Λαμβάνοντας την απόφαση αυτή, συνειδητοποίησα όμως μέσα μου πως αυτό δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της χώρας. Άρα, ερχόμαστε πάλι στην αρχή. Δεν γίνεται κάποιος ενσυνείδητος πολίτης να είναι καλά, όσο επιτυχημένος κι αν είναι στη δουλειά του, όταν οι διπλανοί του εξακολουθούν να μην είναι καλά. Πρέπει, για να αλλάξει η κατάσταση, να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας.

Να πρωταγωνιστήσει η γενιά της κρίσης, η γενιά που βίωσε εντονότερα τα απότοκα της χρεοκοπίας. Χρεοκοπία όχι φυσικά μόνο οικονομική αλλά το κυριότερο: αξιακή και ηθική.

Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που επέλεξα να κατέβω στην πολιτική.

Για να εκπροσωπήσω αυτή ακριβώς τη γενιά.

Για να μιλήσω στον κόσμο για τα δικά μας όνειρα και τις δικές μας αγωνίες.

Για να τους δώσω να καταλάβουν πως είναι η ανανέωση των προσώπων και των ιδεών, αυτά που μπορούν να προσφέρουν το καθαρό οξυγόνο σε μια χώρα που τα έχει ανάγκη τόσο πολύ.

Για να υποστηρίξω με όλο το βάρος της δικής μου φωνής πως αν δεν ονειρευτούμε ξανά, δεν έχουμε καμία πιθανότητα σαν λαός να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας και των χρόνιων παθογενειών.

Για να φωνάξω μαζί με τους συνοδοιπόρους μου στο ταξίδι αυτό πως ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Δεν μας αξίζει αυτό που ζήσαμε.

Δεν μας αξίζει αυτό που ζούμε.

Είμαστε εδώ για να συναντηθούμε και πάλι με όλες εκείνες τις μεγάλες ιδέες που μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Είμαστε εδώ για να χτίσουμε την γέφυρα που θα ενώσει.

Είμαστε εδώ για να χτίσουμε τη γέφυρα που θα ενώσει και θα μεταλαμπαδεύσει την παρακαταθήκη του παρελθόντος στις νέες γενιές.

Αυτός είναι ιστορικά πλέον ο αγώνας που καλείται να δώσει η δική μου γενιά και με σεμνότητα δηλώνω παρούσα στον αγώνα αυτό.

Το ψευτοδίλημμα

Όλοι μιλάνε για έναν νέο δικομματισμό. Από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Αυτό που δεν εξηγούν στον ελληνικό λαό όμως είναι πως δεν υπάρχει δικομματισμός με 60%. Πως αυτό είναι ένα τέχνασμα που βολεύει τα μεγαλοσυμφέροντα της χώρας, αυτούς τους ίδιους ανθρώπους που δίνουν λυσσαλέο αγώνα για να κρατήσουν τα δικά τους προνόμια άθικτα, την ώρα που ο λαός υποφέρει.

Αυτό που δεν εξηγούν στον ελληνικό λαό είναι πως χωρίς το ισχυρό και δυνατό –πολιτικά- Κέντρο, η χώρα δεν θα βρει, και πάλι, τις συντεταγμένες της.

Μετά από δέκα χρόνια κοινωνικής διάλυσης και οικονομικής απορρύθμισης, το δίλημμα στον ελληνικό λαό δεν μπορεί να είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης.

Δεν μπορεί να είναι ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ.

Από τη μια έχουμε μια κυβέρνηση που εξαπάτησε με τον πλέον χυδαίο τρόπο τους Έλληνες πολίτες. Που υποσχέθηκε πως θα βάλει τέλος στο μαρτύριο σχίζοντας τα μνημόνια και διώχνοντας τους δήθεν εισβολείς μας. Που δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να συγκυβερνήσει με τη χειρότερη μορφή της δεξιάς. Που δεν δίστασε να στοχοποιήσει πολιτικούς και παρατάξεις, διαλύοντας το κράτος δικαίου και εργαλειοποιώντας ακόμα και τη δικαιοσύνη. Που την ώρα που, δήθεν, κήρυττε τον ανένδοτο εναντίον της διαπλοκής, έκανε βόλτα με τα κότερα της και κάπνιζε τα πούρα της. Που έκλεισε χωρίς καμία ευρύτερη πολιτική συναίνεση ακόμα και εθνικά θέματα, μόνο για να τα εκμεταλλευτεί στην κάλπη.

Από την άλλη έχουμε την προελαύνουσα Νέα Δημοκρατία, με υψωμένη τη σημαία της εκδίκησης και του ρεβανσισμού. Της παράταξης που είναι έτοιμη να εφαρμόσει την πιο σκληρή εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Που έχει δώσει συγχωροχάρτι σε όλους εκείνους τους δικούς της πολιτικούς που ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας και που τώρα ξαφνικά βρήκαν, ως δια μαγείας, την φωνή που είχαν χάσει επί μια δεκαετία.  Που έχει συγκαλύψει σκάνδαλα διαφθοράς και τώρα ευαγγελίζεται το νέο και το άφθαρτο. Και όλα αυτά με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της κατ’ επίφασιν αριστεράς. Γιατί είναι ο κ. Τσίπρας αυτός που στρώνει τα χαλί της επανόδου της δεξιάς στην εξουσία. Είναι αυτός που με τις πολιτικές του, τα ψέματα και την ηθική κατάρρευση της κυβέρνησης του, κάνει τον κ. Μητσοτάκη να φαντάζει ως σωτήρας.

Δεν γίνεται λοιπόν το δίλημμα να είναι αυτό.

Το δίλημμα είναι αν θέλουμε μια πολιτική δύναμη που θα εγγυάται την πρόοδο και θα αποτελεί τον ανατρεπτικό παράγοντα για την επανόρθωση της Δεξιάς ή την επιστροφή στο φαύλο παρελθόν.

Αυτός είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει μόνο το Κίνημα Αλλαγής.

Κάποιοι βιάστηκαν να μας διαγράψουν. Να μας τοποθετήσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.Να μας απορρίψουν πριν ακόμα ακούσουν τους Έλληνες πολίτες. Το πρώτο εκκωφαντικό μήνυμα το έλαβαν όμως από τους πολίτες το βράδυ των ευρωεκλογών, όταν με την ψήφο τους, έστειλαν το Κίνημα Αλλαγής στην τρίτη θέση. Το δεύτερο, πιο ηχηρό αυτή τη φορά, μήνυμα θα το λάβουν το βράδυ της 7ης Ιουλίου, όταν θα δουν τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής να ανέρχονται σε διψήφιο ποσοστό και να καλείται να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή.

Εδώ λοιπόν, επειδή αυτό είναι που φοβούνται, πάνε από τώρα να στήσουν την παγίδα: Θα στηρίξετε τη ΝΔ αν δεν της δώσει ο λαός αυτοδυναμία; Αν δεν την στηρίξετε θα φέρετε την ευθύνη της διάλυσης της βουλής και της νέας εκλογικής μάχης, αυτή τη φορά όμως με απλή αναλογική και ότι αυτό συνεπάγεται για την χώρα και την οικονομία της.

Απαντάμε ξεκάθαρα:

Αν ο ελληνικός λαός θέλει να κυβερνηθεί από τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ας της δώσει την αυτοδυναμία. Αν δεν το κάνει θα είναι γιατί ο ίδιος ο ελληνικός λαός δεν θα το θέλει.

Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα εξουσίας.

Γι’ αυτό όσο πιο υψηλό θα είναι το ποσοστό μας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τόσο πιο ηχηρό και ξεκάθαρο θα είναι το μήνυμα του σε όλους.

Δεύτερον. Αν η ΝΔ επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, όπως ήδη ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της, θέτοντας ωμό δίλημμα στους Έλληνες πολίτες, τότε η ευθύνη αυτής της επιλογής θα βαραίνει τον ίδιο και το κόμμα του προσωπικά. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Το Κίνημα Αλλαγής, όλοι εμείς που αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου, είμαστε έτοιμοι να συνεννοηθούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, -πλην των νεοναζί-, για όλες τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, είτε σε επίπεδο συνταγματικής αναθεώρησης, είτε σε επίπεδο εκλογικού νόμου, είτε σε επίπεδο εθνικών θεμάτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα μετατραπούμε σε ορντινάντσα του κ. Μητσοτάκη, υιοθετώντας ένα ιδεολογικό πρόγραμμα το οποίο απέχει παρασάγγας από το δικό μας.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει στους πολίτες ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» που λαμβάνει υπόψη του τις δυσκολίες της συγκυρίας.

Αυτή είμαι.

Αυτοί είμαστε.

Έκανα την δική μου επιλογή και τώρα σας ζητάω να κάνετε κι εσείς τη δική σας. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένη πως τώρα ήρθε η ώρα για να συναντηθούμε ξανά. Να συναντηθούμε στους δρόμους και στις πλατείες, στους χώρος εργασίας και στα πανεπιστήμια, με άλλους όμως όρους. Με τους όρους της νέας εποχής. Αυτό πρεσβεύει η δική μου γενιά και αυτό είναι το δικό μου προσωπικό κάλεσμα. Σας καλώ λοιπόν, όλες και όλους, να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια. Να στηρίξετε αυτό τον αγώνα. Σας καλώ να ρίξετε το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής στην κάλπη και να μου δώσετε την εντολή και τη δύναμη να σας εκπροσωπήσω στη νέα βουλή. Σας καλώ να ψηφίσετε με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.