Μ. Γαλλιού: «Να τελειώνουμε με τον πολιτικό θίασο του ΣΥΡΙΖΑ»

Αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των εκλογών της επόμενης Κυριακής εμφανίζεται η υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Μαρία Γαλλιού απευθύνοντας προσκλητήριο στους Λαρισαίους και ιδιαίτερα στις Λαρισαίες να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε μ’ αυτόν τον ετερόκλητο πολιτικό θίασο του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει σε συνέντευξή της στην «Ε» και διαπιστώνει ότι «στις Ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας εξάντλησε το προεκλογικό του οπλοστάσιο με την ακατάσχετη παροχολογία και με τη χρήση παλαιοκομματικών μεθόδων, επιδεικνύοντας αλαζονικό πολιτικό ήθος και ύφος». Στη συνέντευξη η κα Γαλλιού μιλά για την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών αλλά και για τη δική της προσπάθεια να προσεγγίσει ευρύτερα στρώματα της τοπικής κοινωνίας, αναφέρεται στις εκλογικές επιδιώξεις του Κινήματος Αλλαγής και εύχεται η επομένη της εκλογικής αναμέτρησης «να τη βρει στον δρόμο προς Αθήνα, έτοιμη να δώσει τις μάχες της προς όφελος των πολιτών του νομού Λάρισας».

* Κυρία Γαλλιού, γιατί οι Λαρισαίοι να αφήσουν τις παραλίες και να έρθουν να ψηφίσουν; Ειδικά όταν ακούει κανείς τους πολίτες να λένε συχνά «όλοι ίδιοι είστε»…

-Κατανοώ τον θυμό και την απογοήτευση, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ και να κατανοήσω τέτοιου είδους φράσεις που έχουν καταντήσει «κλισέ». Φυσικά και δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αυτές είναι ισοπεδωτικές και απαξιωτικές για τη Δημοκρατία λογικές. Να σας θυμίσω με πόσο αγώνα, ειδικά για εμάς τις γυναίκες, κατακτήθηκε το δικαίωμα ψήφου, δεν γίνεται να απεμπολούμε το ύψιστο δικαίωμά μας και κορυφαίο καθήκον μας: αυτό της συμμετοχής μας στην εκλογική διαδικασία. Είναι χρέος του καθενός και της καθεμίας να αλλάξει τη σχηματισθείσα εικόνα της απαξίωσης που δεν θα αλλάξει βέβαια με ένα μαγικό ραβδάκι, αλλά με τη συμμετοχή όλων. Τα πανέμορφα παράλια του νομού μας θα είναι εκεί όλο το καλοκαίρι ή μπορούν πρώτα να ψηφίσουν και μετά να πάνε στη θάλασσα. Άλλωστε η ευθύνη είναι πάντοτε ατομική. Δεν μπορεί να επιλέγεις συνειδητά την αποχή και από την άλλη να ρίχνεις το ανάθεμα. Και επιτρέψτε μου και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: δεν δέχομαι στα 36 μου να θεωρούμαι «ίδια με άλλους» οι οποίοι έχουν αφήσει επί χρόνια το πολιτικό τους αποτύπωμα στη ζωή του τόπου μας.

* Δυστυχώς, όμως, έχουμε γίνει μάρτυρες πλείστες φορές πολιτικοί να αθετούν τις υποσχέσεις τους. Ίσως γι’ αυτό οι πολίτες να είναι επιφυλακτικοί με την πολιτική και τους πολιτικούς…

– Οι κανόνες της Δημοκρατίας επιβάλλουν πως οι πολιτικοί πρέπει πρώτα να παρουσιάζουν τις θέσεις τους χωρίς αστερίσκους, ύποπτες παραπομπές και εντυπωσιακές λέξεις και ύστερα οι πολίτες να επιλέγουν και να «βάζουν την υπογραφή τους» την ημέρα των εκλογών. Όλα αυτά προϋποθέτουν την επαφή με τον συμπολίτη. Προϋποθέτουν μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολιτικό και τον πολίτη. Η σχέση αυτή έχει διαρραγεί πλήρως τα τελευταία, ειδικά, χρόνια και αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Όσοι θέλουν να συμπορευτούν με τους πολίτες και όχι να κερδίσουν έναν βαρύγδουπο τίτλο στις σελίδες των εφημερίδων, δεν έχουν παρά να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας. Να κατέβουν στον δρόμο, να πάνε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, να βρεθούν κοντά στον εργάτη, στον αγρότη, στον επιχειρηματία, στον άνεργο και στον άστεγο. Όχι για να φωτογραφηθούν με πλατύ χαμόγελο, αλλά για να δουν την πραγματική εικόνα. Να ακούσουν τα προβλήματα του λαού. Να αντιληφθούν τις αγωνίες των νέων, που το μοναδικό όνειρό τους είναι να φύγουν από τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη σκληρή λιτότητα. Να μιλήσουν με τον εξαθλιωμένο συνταξιούχο στο πεζοδρόμιο και όχι στα σαλόνια της πολυτέλειας. Δεν προέρχομαι από κανένα πολιτικό τζάκι, ούτε είμαι επαγγελματίας της πολιτικής, ξέρω τις ανάγκες του απλού πολίτη, των ανθρώπων που βουλιάζουν στα χρέη, των ανθρώπων που χάνουν τις περιουσίες τους για οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, των ανθρώπων που μάχονται καθημερινά.

* Δηλαδή η προτίμησή σας να σας προσφωνούν με το μικρό σας όνομα αντί του τυπικού, του «κυρία Γαλλιού», είναι αποτέλεσμα της ανάγκης να προσεγγίσετε τα λαΐκά κοινωνικά στρώματα;

-(γέλια). Αυτό εύκολα μπορείτε να το διαπιστώσετε κοιτώντας τις κάρτες μου όπου πάνω τους με hashtag αναγράφεται #μαρία. Η προεκλογική εκστρατεία είναι ένας μαραθώνιος όπου οι υποψήφιοι κινούνται σε ρυθμούς σπρίντερ και δεν σας κρύβω πόση δύναμη αντλώ από τις συζητήσεις με ανθρώπους μεγαλύτερους, ανθρώπους με ροζιασμένα χέρια αλλά με βλέμματα καθαρά και άδολα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Λιβάδι Ελασσόνας που η συνομήλικη μ’ εμένα κόρη της μετανάστευσε στη Σουηδία, μ’ αγκάλιασε, με κοίταξε με δάκρυα στα μάτια και μου είπε χαρακτηριστικά «κορίτσι μου, μοιάζεις τόσο πολύ της κόρης μου, μέχρι και το ίδιο όνομα έχετε… Μαρία, Μαράκι τη λένε κι αυτή αλλά την έχω μακριά». Μετά κι από αυτό μόνο Μαρία λοιπόν…

* Αισιοδοξείτε για τα αποτελέσματα της επόμενης Κυριακής;

– Φυσικά και αισιοδοξώ και με κάνουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και τα μηνύματα της κοινωνίας να αισιοδοξώ. Στις Ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας εξάντλησε το προεκλογικό του οπλοστάσιο με την ακατάσχετη παροχολογία και με τη χρήση παλαιοκομματικών μεθόδων, επιδεικνύοντας αλαζονικό πολιτικό ήθος και ύφος. Το Κίνημα Αλλαγής βγήκε ενισχυμένο, τρίτο κόμμα και με νέα πολιτικά δεδομένα που επιτρέπουν άλμα. Είχαμε σημαντική καταγραφή στην Αυτοδιοίκηση, εμείς μόνο αντέξαμε το γαλάζιο κύμα και είμαστε η δεύτερη δύναμη στον χώρο. Σε 7 ημέρες θέτουμε ως στόχο να αντιστοιχίσουμε τις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις με το εκλογικό αποτέλεσμα των Βουλευτικών εκλογών και θα το καταφέρουμε. Έχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε μ’ αυτόν τον ετερόκλητο πολιτικό θίασο του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς η πραγματικά προοδευτική παράταξη, το ΚΙΝΑΛ, που έχει ρίζες, ιστορία, παρόν και μέλλον να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή της κυριαρχίας της Δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

* Κι αν εκλεγείτε, τα τρία παιδιά σας πότε θα τα βλέπετε;

– Κάθε μέρα! Δεν νομίζω να είμαι η πρώτη μητέρα στο Κοινοβούλιο (γέλια). Η γυναίκα βουλευτής δεν είναι σε πιο δύσκολη μοίρα από τη γυναίκα εργάτρια, αγρότισσα, επιστήμονα. Η γυναίκα σηκώνει στους ώμους της πολλά και δυσανάλογα με την πρόοδο της κοινωνίας βάρη. Άλλωστε, ό,τι κάνω το κάνω και για τα παιδιά μου. Όταν σε λίγα χρόνια με ρωτήσουν «μαμά, εσείς τι κάνατε για να σώσετε την Ελλάδα» να μπορώ με καθαρό βλέμμα να τους απαντήσω «Ό,τι κάνουν πάντα οι Έλληνες, το παλέψαμε…». Πριν από λίγο καιρό έκλεισα τα 36 μου χρόνια, ανήκω σε μια γενιά που βιώνει τα απότοκα της κρίσης ίσως περισσότερο απ’ όλες τις υπόλοιπες. Συνάδελφοί μου δικηγόροι αλλά και πολλοί γνωστοί μου επιλέγουν τον δρόμο προς το εξωτερικό, εκεί που σίγουρα θα βρουν ένα πιο φιλικό περιβάλλον. Προσωπικά επέλεξα να μείνω στην Ελλάδα, να ασκήσω τη δικηγορία, αλλά και να κάνω την οικογένειά μου εδώ. Θέλω τα τρία μου παιδιά να μεγαλώσουν σε συνθήκες οικονομικής ευημερίας, μακριά από το αίσθημα ανασφάλειας που πλανάται σαν φάντασμα πάνω από την Ελλάδα.

* Η… 8η Ιουλίου πού θα σας βρει;

– Η επόμενη μέρα θα πρέπει να ξημερώσει με ένα Κίνημα Αλλαγής ισχυρό, ανάχωμα στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που με γαλαντομία πριμοδότησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ένα Κίνημα Αλλαγής σύνθεσης, ενότητας και ελέγχου. Όσο για μένα, θα με βρει εκεί όπου με βρίσκει πάντα. Στο σπίτι, δίπλα στην οικογένειά μου και στο νομικό μου γραφείο, μαζί με τους συνεργάτες μου. Εύχομαι όμως και ελπίζω η 9η Ιουλίου να με βρει στον δρόμο προς Αθήνα, έτοιμη να δώσω τις μάχες μου με το ίδιο πάθος προς όφελος των πολιτών του νομού Λάρισας.

*Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ