Ερωτήματα προς τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστο Καπετάνο για αγροτικά ζητήματα

Με αφορμή της επικείμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και λόγω του ότι η Λάρισα αποτελεί την καρδιά του αγροτικού γίγνεσθαι της χώρας μας, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να αποσαφηνιστούν διάφορες πτυχές του προγράμματος της Ν.Δ. για τον αγροτικό τομέα, ιδιαίτερα μετά την πρωτιά που κατέκτησε στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαΐου.

Εξ αυτού του λόγου απευθύνομαι στον πλέον θεσμικό παράγοντα της Ν.Δ. για το νομό Λάρισας, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστο Καπετάνο, θέτοντας  συγκεκριμένα ερωτήματα και ευελπιστώντας να λάβω ανάλογες απαντήσεις, οι οποίες απαντήσεις θα έχουν εξ αντικειμένου βαρύνουσα σημασία-δεδομένου ότι θα εκφράζονται από επίσημα θεσμικά χείλη- ενώ θα είναι χρήσιμες και για όλους τους αγρότες του νομού.     

Κύριε Καπετάνο, στο πρόγραμμα της Ν.Δ., το οποίο είναι ανηρτημένο στο επίσημο site του κόμματος (nd.gr) και στην ενότητα: «Αναγέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας- Νέα προοπτική για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους», αναφέρονται τα εξής:

  • «Στο πλαίσιο της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής, βάζουμε τέλος στην εποχή της υπερφορολόγησης, με δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 22% στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%».

1η ερώτηση: Η μείωση του συντελεστή φόρου από 22% σε 9%, για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 θα συνοδεύεται και από το σημερινό αφορολόγητο που φτάνει μέχρι 9.545;

Πιο συγκεκριμένα το σημερινό αφορολόγητο, δηλαδή η έκπτωση φόρου, είναι ως εξής:

  • 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.836 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
  • 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.836 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο
  • 2.000 ευρώ (αφορολόγητο 9.090 ευρώ) για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα
  • 2.100 ευρώ (αφορολόγητο 9.545 ευρώ) για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.

Αν θα διατηρήσετε το σημερινό αφορολόγητο, τότε ποιος ο λόγος μείωσης του συντελεστή 22%; Αν δεν διατηρήσετε το σημερινό αφορολόγητο, ο αγρότης με εισόδημα 9.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 810 ευρώ φόρο, ενώ τώρα δεν πληρώνει τίποτα.

2η ερώτηση: Για πάνω από 10.000 ευρώ αγροτικά εισοδήματα, πως θα φορολογούνται οι αγρότες; Θα ισχύουν οι σημερινές κλίμακες ή θα αλλάξουν; και αν θα αλλάξουν, τι συγκεκριμένες αλλαγές θα γίνουν; Επίσης οι συγκεκριμένοι αγρότες (με πάνω από 10.000 ευρώ εισόδημα), θα έχουν αφορολόγητο ή όχι;

3η ερώτηση:  Σήμερα στο φορολογητέο εισόδημα των αγροτών, πέραν των εσόδων από την αγροτική δραστηριότητα, εμπεριέχεται και η Βασική Ενίσχυση, ενώ πέραν του γενικού αφορολόγητου μέχρι 9.545 ευρώ, υπάρχει αφορολόγητο για την Πράσινη ενίσχυση και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις  μέχρι 12.000 ευρώ και επιπρόσθετα όλα τα προγράμματα του Β’ Πυλώνα (Αγροτική Ανάπτυξη) π.χ. Νιτρορύπανση, βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία κτλ. είναι εντελώς αφορολόγητα.

Η Ν.Δ. θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς ή θα το αλλάξει; και αν θα το αλλάξει, τι ακριβώς θα αλλάξει;

Σε άλλο σημείο του προγράμματος, αναφέρονται τα εξής:

  • «Επιστρέφουμε το ταχύτερο τους ανενεργούς πόρους -εγκαταστάσεις, υποδομές και γη- που βρίσκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στα χέρια του κράτους (δημόσια περιουσία, δήμοι, εκκαθαριστής Αγροτικής Τράπεζας), πίσω στην παραγωγική διαδικασία».

4η ερώτηση: Με δεδομένο ότι το 2012, με συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, πουλήθηκε η ΑΤΕ (έναντι 95 εκ. ευρώ), μήπως προτίθεστε να ξαναδημιουργήσετε ένα νέο τραπεζικό ίδρυμα για τους αγρότες;  

Σε επόμενο σημείο του προγράμματος, αναφέρονται τα εξής:

  • «Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, ώστε η σοδειά να ασφαλίζεται για τους πραγματικούς κινδύνους, τα ασφάλιστρα να είναι πιο ορθολογικά και οι αποζημιώσεις στην ώρα τους».

5η ερώτηση: Αν καταλαβαίνουμε σωστά, η Ν.Δ. προωθεί την εισαγωγή ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα, παράλληλα με τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, ειδικά για την κάλυψη ζημιών που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές. Γιατί βάζετε ιδιώτες, ως συμπλήρωμα του ΕΛΓΑ και κυρίως, μπορείτε να μας πείτε όταν αναφέρεται ότι «τα ασφάλιστρα να είναι πιο ορθολογικά», τι σημαίνει; Οι αγρότες θα πληρώνουν λιγότερο ή περισσότερο;

Σε άλλο σημείο του προγράμματος, αναφέρεται ότι:

  • «Εντατικοποιούμε τους ελέγχους και αντιμετωπίζουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων».

6η ερώτηση: Με δεδομένη την εκπεφρασμένη άποψη των ιδίων των κτηνοτρόφων, ότι η συμφωνία της CETA είναι ενάντια στο εθνικό μας προϊόν, δηλαδή της Φέτας, και ότι ήταν η αρχή για τη μείωση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, όταν θα έρθει (η συμφωνία) για επικύρωση στην ελληνική βουλή, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. τι θα κάνει; Θα την ψηφίσει ή θα την απορρίψει;

  • Τέλος, να θυμίσω τα λεχθέντα του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 15 Μαΐου 2019, κατά την προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα, ενόψει των ευρωεκλογών:

« Και τέλος, φίλες και φίλοι, έχω ζητήσει από το επιτελείο μου, δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι συγκεκριμένο ακόμα, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με το αγροτικό πετρέλαιο. Δεν γίνεται σήμερα οι έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι να πληρώνουν τόσο  ακριβό αγροτικό πετρέλαιο σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Πριν από τις εθνικές εκλογές θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένο και γι’ αυτό το ζήτημα».

7η ερώτηση:  Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το τι θα κάνει η Ν.Δ. με το αγροτικό πετρέλαιο;

Φιλικά

Χρήστος Αθανασιάδης

Δημοσιογράφος «ΑγροΕκφρασης»

Παρουσιαστής εκπομπής «Θεσσαλική Γη»