Κατοικίδια ζώα – Τα θετικά αποτελέσματα και οι υποχρεώσεις προς τα αδέσποτα

Γράφει ο Αχιλλέας Μπακαλέξης…

Όσοι έχουν κατοικίδια ζώα, έχουν παρατηρήσει αυτά που έχουν διαπιστώσει, μετά από μελέτες οι επιστήμονες, ότι οι τετράποδοι φίλοι μας ωφελούν την υγεία μας.

Η ψυχολογική διάθεση είναι πάντα καλή, άλλωστε όταν υπάρχουν συνθήκες έντασης και πίεσης, τότε σίγουρα η επαφή με τα ζωάκια αυτά δίνει την ηρεμία και την γαλήνη, όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες. Αναλυτικά, οι έρευνες αυτές τεκμηριώνουν τα εξής: Τα κατοικίδια ζώα κάνουν καλό, αφού αυξάνεται το χαμόγελο μας, με τα κόλπα και τα νάζια τους,  μειώνουν  τη μοναξιά μας αφού συζητάμε με αυτά, μονολογούμε, χωρίς αυτά να αντιδρούν και να μας  νευριάζουν. Αυξάνεται το συναίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς, της αυτοεκτίμησης, της υπευθυνότητας, που προσπαθούμε να φροντίζουμε τα κατοικίδια ζώα (σκυλάκια, γατάκια κλπ) και έτσι απολαμβάνουμε τη συντροφιά τους, δίνοντας και παίρνοντας αγάπη.

Αυξάνεται κυρίως η συναισθηματική ισορροπία σε μοναχικά άτομα, σε ασθενείς, σε πονεμένους ανθρώπους. Πολλές φορές όταν βγάζουμε βόλτα το σκυλάκι μας ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση και φυσικά ασκούμαστε με το περπάτημα. Επομένως τετράποδοι φίλοι μας βοηθούν πάντα χωρίς συμφέρον και ιδιοτέλεια.

Τι γίνεται όμως όταν βαρεθούμε τους τετράποδους φίλους μας και τους πετάμε στο δρόμο; Συντελούμε και εμείς τότε στην αύξηση των αδέσποτων. Τότε ξεχνάμε την ανθρωπιά μας, την ευσυνειδησία μας και αδιαφορούμε για το πόσο κακό κάνουμε και στα ζωάκια, αλλά και στη υγεία των συνανθρώπων μας. Αν δεν υπήρχαν οι πραγματικοί φιλόζωοι (αυτοί που δεν εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους), τότε όλα τα αδέσποτα θα πέθαιναν από αρρώστιες από τις φόλες κάποιων, από αυτοκινητιστικά ατυχήματα κλπ.

Υπάρχουν φιλόζωοι που μαζεύουν τα μικρά ζωάκια (νεογέννητα) επωμίζονται την ευθύνη της περίθαλψης και της εύρεσης κατάλληλων ανθρώπων που θα τα πάρουν στα σπίτια τους, πληρώνουν και τα ιατρικά έξοδα και γενικά ξοδεύουν χρήματα, κοπιάζουν και διαθέτουν χρήματα γι’ αυτά. Πρέπει να σταματήσει η εγκατάλειψη στους δρόμους των κατοικίδιων ζώων, από δήθεν φιλόζωους. Είναι μια πράξη παράνομη και η ποινή είναι ανάλογη του αριθμού των ζώων που εγκαταλείπονται. Οπωσδήποτε χρειάζεται, όσοι έχουν κατοικία ζώα να καταφεύγουν σε στείρωση ή στην μείωση των γεννήσεων. Αν αυτό δεν συμβεί δεν πρέπει να πετούν τα νεογέννητα στο δρόμο, αλλά να τα δίνουν σε οργανωμένους χώρους, φιλοζωικών οργανώσεων.

Τέλος όσοι θέλουν να φροντίζουν τα αδέσποτα θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των κτηνιάτρων. Σίγουρα το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, δεν λύνεται με την προσπάθεια ορισμένων φιλότιμων πολιτών. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τις φιλοζωικές οργανώσεις, που πρέπει να συνεργάζονται με την δημοτική αρχή, της περιοχής τους, ώστε να συγκεντρώνονται τα αδέσποτα, να στειρώνονται, να δέχονται την ανάλογη περιποίηση. Έτσι δεν θα συμβαίνει αυτό που παρατηρείται σε αρκετές πόλεις, πολλά σκυλιά κυρίων να τριγυρνούν πεινασμένα σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες και να γίνονται επικίνδυνα για τους περαστικούς και για την δημόσια υγεία.

Σ’ αυτό το έργο, όλοι μπορούμε να γίνουμε αρωγοί καταγγέλλοντας αυτούς που τα εγκαταλείπουν και ενημερώνοντας, οτι η εγκατάλειψη των κατοικίδιων είναι παράνομη, φροντίζοντας παράλληλα να ενημερωθούν οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι δήμοι για την λύση του προβλήματος. Ακόμη πρέπει να επισημανθεί ότι οι δήμοι χρηματοδοτούνται για την ίδρυση κυνοκομείων, όπου θα στεγάζονται τα αδέσποτα ζώα.