ΥΠΕΣ: πιο δύσκολη η διαδικασία για τη ψήφο των ετεροδημοτών

Προσοχή, επιμέλεια αλλά και ανοχή σε μικροκαθυστερήσεις καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να επιδείξουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι υπάλληλοι κατά την ψηφοφορία των ετεροδημοτών στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο που περιέχει όλες τις αναγκαίες οδηγίες, ο χρόνος που υπάρχει για την προετοιμασία είναι εξαιρετικά περιορισμένος, ενώ έχουν αλλάξει και οι εκλογικές περιφέρειες. Οι δύο αυτές παράμετροι καθιστούν τη διαδικασία ψήφου των ετεροδημοτών πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη από ό,τι είναι έτσι κι αλλιώς.

Ετεροδημότες αποκαλούνται οι εκλογείς που διαμένουν σε δήμο άλλης βασικής εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Μπορούν όμως να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, ψηφίζοντας τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανήκουν, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση στον δήμο όπου κατοικούν έως τις 30.04.2019.

Με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και, για την αποφυγή του φαινομένου της διπλοψηφίας, οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι φέρουν την ένδειξη Ε δίπλα στο όνομα του εκλογέα.

Προκειμένου να δημιουργηθεί τμήμα ετεροδημοτών απαιτείται η εγγραφή 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών προερχόμενων από την ίδια εκλογική περιφέρεια. Για αυτόν τον λόγο καλούνται οι δημότες που έχουν κάνει αίτηση ως ετεροδημότες να αναζητήσουν πού ψηφίζουν, ώστε να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό δικαίωμά τους.

Θα συσταθούν αμιγή εκλογικά τμήματα όπου θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες που προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια (όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών είναι μεγάλος), αλλά και μεικτά εκλογικά τμήματα με ετεροδημότες από διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες (όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών είναι μικρός).

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των ετεροδημοτών εκδίδεται από τις γενικές εφετειακές εφορευτικές επιτροπές για καθεμία βασική εκλογική περιφέρεια χωριστά, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο. Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει την πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας και ζητεί «όλες οι εμπλεκόμενες με την ψηφοφορία των ετεροδημοτών αρχές να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια, κατά το μέρος που τους αφορά».

Πηγή: ant1news.gr