Στα Φάρσαλα στις πληγείσες περιοχές ο Βασίλης Κόκκαλης – (εικόνες)

Τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Φαρσάλων από την έντονη χαλαζόπτωση, επισκέφθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούμενο από τον αντιπεριφερειάρχη Απ. Μπίλλη τον περιφερειακό σύμβουλο Κ. Δεσπόπουλο, τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας Μ. Λιόντο, τον τμηματάρχη εφαρμογών του ΕΛΓΑ Κ. Τσιάμπα και τους επόπτες Γ.Σαμαρά και Β. Σπανό. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη γενική εκτίμηση για τις ζημιές που υπέστησαν από την έντονη χαλαζόπτωση οι καλλιέργειες στην περιοχή.

Κατά την επίσκεψη και αυτοψία του υφυπουργού κ. Βασίλη Κόκκαλη και κλιμακίου του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές από χαλάζι του δήμου Φαρσάλων (Δ.Δ. Αγ. Γεώργιος, Κατωχώρι, Σταυρός), οι παραγωγοί εξέφρασαν την αγανάκτηση τους και τον προβληματισμό τους για το μέλλον και ζήτησαν άμεσες, δίκαιες και εξατομικευμένες εκτιμήσεις, από έμπειρο προσωπικό του ΕΛΓΑ. Οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ, δήλωσαν ότι από την Τετάρτη ξεκινούν οι δηλώσεις ζημιάς των αγρών που επλήγησαν από το χαλάζι και υποσχέθηκαν άμεσες εκτιμήσεις ζητώντας από τους παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν κανονικά τα χωράφια τους. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παραγωγών, οι οποίοι δήλωσαν ότι σε πάρα πολλά χωράφια η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω συνέχισης της καλλιέργειας καθώς θα συνεχίσει να ανεβάζει το κοστολόγιο της παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) σε μια καλλιέργεια, χωρίς αντάλλαγμα, χρεώνοντας τους παραγωγούς ακόμη περισσότερο. Ζήτησαν σε αυτά τα χωράφια να αποζημιωθούν 100% και να σταματήσουν τις οποιεσδήποτε καλλιεργητικές φροντίδες. Επίσης, οι παραγωγοί εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για το μη αποτελεσματικό σύστημα αντι-χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ και ζήτησαν την βελτίωση του ή την αντικατάσταση του με κάποιο αποτελεσματικότερο.

Ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, αφού άκουσε προσεκτικά τους αγρότες και συνομίλησε μαζί τους καθώς τους γεωπόνους της περιοχής, στο τέλος της επίσκεψης βλέποντας τις πληγείσες περιοχές δήλωσε στην “Ε” το εξής: “Επισκεφθήκαμε σήμερα τις πληγείσες  περιοχές. Πάντα είμαστε δίπλα στους αγρότες που χτυπιούνται από τα καιρικά φαινόμενα. Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις, είναι αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε τη δεδομένη χρονική στιγμή, βέβαια υπάρχουν και καλλιέργειες,  οι οποίες είναι αδύνατο από ότι είδαμε να συνεχίσουν. Θα το διαπιστώσει και ο ΕΛΓΑ με τις σχετικές εκτιμήσεις τις επόμενες ημέρες και εφόσον το διαπιστώσει, θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες. Να θυμίσουμε ότι, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, είναι από το 1950 και από πέρυσι ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγής του. Την επόμενη χρονιά θα μιλάμε για άλλο κανονισμό”.

Ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε “πως οι εκτιμήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα γίνουν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους”.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως κατόπιν επικοινωνίας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, αποφασίστηκε – λόγω της προεκλογικής περιόδου – να ενεργοποιηθεί το σχετικό άρθρο που προβλέπει να προσληφθεί άμεσα εποχικό προσωπικό στον ΕΛΓΑ Λάρισας, για να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι εκτιμήσεις.

Οι παραγωγοί που επλήγησαν από το χαλάζι μπορούν να απευθύνονται στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου, εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της ζημιάς, δηλώνοντας τις πληγείσες περιοχές.

Στην επίσκεψη επίσης παρευρέθηκαν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Τύμπας, ο πρ.δήμαρχος Λαρισσαίων και υπ. βουλευτής κ. Κώστας Τζανακούλης και ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α. Κ. Νίκος Παυλονάσιος.