“Ήρθε η ώρα για νέο κοινωνικό συμβόλαιο”

Πρόσκληση σε όλους τους δημοκρατικούς συμπολίτες να τιμήσουν με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, το Κίνημα Αλλαγής, απευθύνει η υποψήφια βουλευτής Μαρία Γαλλιού σε συνέντευξή της στην «Ε» οριοθετώντας τους εκλογικούς στόχους του κόμματος.
«Δεν θέλουμε να γίνουμε κόμμα εξουσίας, θέλουμε να γίνουμε ξανά χρήσιμοι για τους Έλληνες, να εγγυηθούμε την αξιοπρέπεια, να χτίσουμε από την αρχή μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική» τονίζει χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει ότι ήρθε πλέον η ώρα για την υπογραφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ του ΚΙΝΑΛ και της κοινωνίας των πολιτών.

Στη συνέντευξή της ασκεί σκληρή, ολομέτωπη κριτική στην κυβέρνηση, «δυστυχώς για τους Έλληνες η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μυρίζει καμαρίλα και παλαιοκομματισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλά για την επιλογή της να διεκδικήσει μία θέση στο Κοινοβούλιο αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Φάρσαλα, αναδεικνύοντας τις σχέσεις ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού, που έχει με τους πολίτες, ως απάντηση στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.

Η συνέντευξη

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

* Η προκήρυξη εκλογών από τον πρωθυπουργό συνδυάστηκε από την παρουσίαση του προγράμματός του για την επόμενη τετραετία στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής που χαρακτηρίστηκε από ένα μπαράζ παροχών. Μπορεί όμως η παροχολογία, η υποσχεσιολογία να χαρακτηρίζει τη νέα σελίδα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα;

– Ούτε κατά διάνοια. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τα επίχειρα της πολιτικής εξαχρείωσης, την οποία ο ίδιος έχει επιβάλει στην πολιτική ζωή της χώρας. Έναντι του φάσματος να χάσει την καρέκλα καταφεύγει σε μεθόδους που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στη σημερινή της θέση. Δυστυχώς για όλους τους Έλληνες η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μυρίζει καμαρίλα και παλαιοκομματισμό. Το μόνο που νοιάζει τον πρωθυπουργό είναι να διαμορφώσει συνθήκες που θα του διασφαλίσουν μία καλή «επόμενη ημέρα». Η πλέον χαρακτηριστική ένδειξη της προεκλογικής αγωνίας του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι η στροφή στην παροχολογία, έπειτα από την κατάρρευση κάθε άλλου επικοινωνιακού εγχειρήματος, αλλά είναι αδύνατον να τον πιστέψουν οι πολίτες, αφού ο κ. Τσίπρας με την αλήθεια έχει πάρει διαζύγιο προ πολλού.

* Το Κίνημα Αλλαγής εισέπραξε βαρύτατο τίμημα από την επιλογή της υπογραφής μνημονίου για τη διάσωση της χώρας. Με ποιον τρόπο μπορεί να ανασυνταχθεί και ποιος είναι ο εκλογικός του στόχος προκειμένου να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας;

-Κύριε Κατσανάκη, το θέσατε πολύ σωστά, το ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός φορέας που αποτελεί την πολιτική μήτρα του Κινήματος Αλλαγής δεν υπολόγισε κανένα πολιτικό κόστος μπροστά στη διάσωση της χώρας. Κανένα τίμημα, άλλωστε, δεν είναι αρκετό όταν πρόκειται για το συμφέρον της πατρίδας. Το κόμμα μας κλήθηκε να πάρει σκληρές και επώδυνες αποφάσεις, αποφάσεις που δεν χάιδευαν αυτιά, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που έσκιζε μνημόνια, διέγραφε χρέη με ένα νόμο και ένα άρθρο και θα βαρούσε νταούλια για να χορεύουν οι αγορές. Ωστόσο, οι προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών διαψεύστηκαν. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες έγιναν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, μόνο αισιόδοξους μπορούν να μας κάνουν.

Το Κίνημα Αλλαγής βγήκε ενισχυμένο, τρίτο κόμμα και με νέα πολιτικά δεδομένα που επιτρέπουν άλμα. Είχαμε σημαντική καταγραφή στην αυτοδιοίκηση, εμείς μόνο αντέξαμε το γαλάζιο κύμα και είμαστε η δεύτερη δύναμη στον χώρο. Στις ερχόμενες εκλογές θέτουμε ως στόχο να αντιστοιχίσουμε τις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις με το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Δεν θέλουμε να γίνουμε κόμμα εξουσίας, θέλουμε να γίνουμε ξανά χρήσιμοι για τους Έλληνες, να εγγυηθούμε την αξιοπρέπεια, να χτίσουμε από την αρχή μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική. Τώρα είναι η ώρα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ του ΚΙΝΑΛ και της κοινωνίας των πολιτών, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί από τα χέρια όλων εκείνων που έχουν μάθει να αγωνίζονται καθημερινά και να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

* Στρατευθήκατε σε αυτή την προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά ως υποψήφια βουλευτής. Ποια είναι η πρόκληση για μια γυναίκα υποψήφια και ποια είναι ειδικότερα η δική σας προσωπική πρόκληση στις συγκεκριμένες εκλογές;

– Η πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά έδωσε βήμα στη γενιά μου και όχι σε εύκολες πολιτικές συνθήκες, θεωρώντας ότι οι νέοι είμαστε ενεργοί πολίτες και είναι καλό και ωφέλιμο να έχουν λόγο και ρόλο στη χάραξη πολιτικής. Πριν από ενάμιση μήνα έκλεισα τα 36 μου χρόνια, ανήκω σε μια γενιά που βιώνει τα απότοκα της κρίσης ίσως περισσότερο απ’ όλες τις υπόλοιπες. Άνθρωποι της γενιάς μου αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο προς το εξωτερικό, εκεί που σίγουρα θα βρούνε ένα πιο φιλικό περιβάλλον.

Προσωπικά επέλεξα να μείνω στην Ελλάδα, να ασκήσω τη δικηγορία, αλλά και να κάνω την οικογένειά μου εδώ. Θέλω τα τρία μου παιδιά να μεγαλώσουν σε συνθήκες οικονομικής ευημερίας, μακριά από το αίσθημα ανασφάλειας που πλανάται σαν φάντασμα πάνω από την Ελλάδα. Τη λέξη πρόκληση, κ. Κατσανάκη, θα την αλλάξω σε πρόσκληση. Πρόσκληση προς όλους τους δημοκρατικούς συμπολίτες μας να τιμήσουν με την ψήφο τους τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, το Κίνημα Αλλαγής, που έχει ρίζες, ιστορία, παρόν και μέλλον και ιδίως πίστη στο μέλλον και στις δικές μας δυνάμεις.

* Διεκδικείτε μία θέση στο Κοινοβούλιο σε μια εποχή που η πολιτική και οι πολιτικοί είναι έννοιες απαξιωμένες. Πώς μπορείτε να συμβάλετε ως πολιτικός αλλά και ως νομικός ώστε να αποκτήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες;

-Οι πολιτικοί και η πολιτική δεν είναι έννοιες αφηρημένες, δεν μπορούμε να τους ρίχνουμε το ανάθεμα κι εμείς να (επ)αναπαυόμαστε στον καναπέ μας, η πολιτική είμαστε εμείς οι ίδιοι. «Μόνοι γαρ τον τε μηδέν των δε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν» που σε νεοελληνική απόδοση σημαίνει ότι «είμαστε οι μόνοι, οι οποίοι, όποιον δεν μετέχει στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο πολίτη» έγραφε ο Θουκυδίδης στον περίφημο Επιτάφιό του.

Είναι χρέος του καθενός μας και της καθεμιάς μας να αλλάξει τη σχηματισθείσα εικόνα της απαξίωσης που δεν θα αλλάξει βέβαια με ένα μαγικό ραβδάκι αλλά με τη συμμετοχή όλων μας απ’ όποιο μετερίζι του ορίζει η συνείδησή του. Η ματιά μου, εξάλλου είναι διαχρονικά ανθρωποκεντρική, και η σχέση μου με τους συμπολίτες είναι ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού, έτσι πορεύτηκα σ’ όλη μου τη ζωή, έτσι στον επαγγελματικό μου βίο, έτσι θα πορευτώ και τώρα. Το πολιτικό γίγνεσθαι έχει ανάγκη νέας αιμοδοσίας, η Δημοκρατική Παράταξη έχει ανάγκη να εισρεύσει στους κόλπους της νέο αίμα, η Δημοκρατία έχει ανάγκη από οξυγόνο. Πηγή οξυγόνου και ανανέωσης είναι τα νέα της κύτταρα, εμφορούμενα από νέες ιδέες, πρακτικές και λογικές. Καθαρά πράγματα. Προς αυτήν τη θεώρηση, είμαι βέβαιη ότι η έκπληξη των εκλογών θα είμαστε εμείς.

* Ξεκινήσατε τυπικά την προεκλογική σας εκστρατεία από τα Φάρσαλα. Εκτός των πολιτικών επιχειρημάτων τι είπατε στους συμπολίτες της ιδιαίτερης πατρίδας σας; Έχει πιο προσωπικά στοιχεία η σχέση σας με τους Φαρσαλινούς;

– Ουσιαστικά τα Φάρσαλα είναι η… δεύτερή μου πατρίδα. Ο σύζυγός μου, Νίκος Πουλαράκης, είναι από εκεί, μεγάλο μέρος της ζωής τους τα παιδιά μου το έχουν περάσει εκεί, οπότε το ότι ξεκίνησα την προεκλογική μου εκστρατεία από εκεί έχει ένα έντονα συμβολικό φορτίο. Οι Φαρσαλινοί με γνωρίζουν και τους γνωρίζω, η σχέση μας έχει θεμέλια βαθιά και στέρεα. Άλλωστε ο πληθυσμός των Φαρσάλων είναι ως επί το πλείστον αγροτοκτηνοτροφικός, κι εγώ είμαι τέκνο κτηνοτροφικής οικογένειας. Είναι εύλογο λοιπόν να υπάρχει μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης και συμπάθειας.

* Αν και δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός, όπως συνηθίζετε να λέτε, η παρουσία σας μέχρι σήμερα αλλά και οι παρεμβάσεις σας δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Ποιες θεωρείτε ότι είναι αναγκαίες πολιτικές για τη στήριξη του νομού Λάρισας και των πολιτών της;

– Το κοστολογημένο και ρεαλιστικό σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής, το «σχέδιο Ελλάδα», μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αύριο για τη χώρα, αλλά και συγκεκριμένα για τον νομό μας. Είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή, για προοδευτικές πολιτικές που θα εγγυηθούν την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση με ανάπτυξη, ποιοτικές θέσεις εργασίας και κοινωνική Δικαιοσύνη. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις σύγχρονες απαντήσεις της προοδευτικής πολιτικής, της “Σοσιαλδημοκρατίας του σήμερα”, για το νέο κοινωνικό κράτος, τον ψηφιακή εποχή, την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, την ανοιχτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες δουλειάς, δημιουργίας, εξέλιξης για τους νέους ανθρώπους ώστε να γυρίσει η ελπίδα και η αισιοδοξία για το αύριό τους.

* Η πρακτική των συναινέσεων εμφανίζεται περισσότερο παρά ποτέ σήμερα αναγκαία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Υπάρχουν όμως περιθώρια συναινέσεων μεταξύ Λαρισαίων βουλευτών διαφορετικών κομμάτων για την προώθηση των συμφερόντων των Λαρισαίων, όπως συμβαίνει με βουλευτές άλλων νομών;

– Πάντοτε ήμουν της άποψης πως κανείς δεν μπορεί να πετύχει μόνος του, αυτά που μπορούν να πετύχουν οι πολλοί. Αυτό που είναι αναγκαίο πλέον είναι η συστράτευση, η συνεργασία και η ενότητα όλων, πολιτικών και πολιτών, ώστε η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, να έρθουν στη χώρα νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για όλους, ιδιαίτερα όμως, για τους νέους ανθρώπους. Όλοι μας, όλα τα κύτταρα του πολιτικού γίγνεσθαι, οφείλουμε να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο προς το συμφέρον του τόπου. Τα προβλήματα είναι κοινά για τους ανθρώπους απ’ όποια ιδεολογική αφετηρία κι αν ξεκινούν.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ